Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Česa ne smete delati otrokom med ločitvijo?

18. 3. 2016; 09.01
Avtor: A.K.
ločitev
Pogosto starši svoje otroke vmešavajo v ločitev, ne zavedajo pa se posledico, ki bodo ostale njihovemu otroku. Rosalind Sedacca, avtorica več različnih knjig o ločitvah in njihovih posledicah pri otrocih, navaja 3 najbolj tipične stvari, ki imajo hude posledice na otrocih.

Preveč razkrivanja o ločitvi otrokom. Otroci kaj hitro postanejo zaupnik vsaj enega od staršev. To se je izkazalo, da povzroča zmedo, frustracijo in krivdo. Ta čustva zlahka sledijo tudi v odrasli dobi vašega otroka in globoko zaznamujejo njegove prihodnje zveze.

Prelaganje odgovornosti na otroka, da vam »popravi« zmedo v vašem življenju. Prenašanje bremena staršev, je teža, ki je otrok ne bi smel prenašati. Kot starš, je bistveno, da poskusite po najboljših močeh ostati močni v njihovi prisotnosti in iskati to moč s pomočjo svojih prijateljev, družine ali profesionalnega svetovalca. Obremenjevanje otrokovega uma z družinsko dramo bo otroka oropalo neprecenljivega časa, ki ga ima za brezskrbno igranje in uživanje otroštva.

Siljenje otroka, naj izbere stran. Otroci, ujeti v sredino dveh jeznih staršev, se ne znajdejo tako kot odrasli v isti situaciji. Sedaccova opozarja, da otroci, ki so prisiljeni izbrati strani, se velikokrat zatekajo k nedolžnim lažem, da umirijo situacijo doma. S tega naslova si priučijo vedenje, ki jih spremlja tudi v odraslo življenje. Da zaščitite vašega otroka, se dvignite nad potrebo biti najljubši, biti najboljši starš in iščite poti, da ustvarite pozitivno okolje za vse vaše najljubše.



Sedaccova priporoča ustvarjanje: »Otrok, usmerjen na razvezo,« ob katerem se starš dvigne nad krizo njegove razveze in dela na sodelovanju med njim in bivšim partnerjem na način, kjer: »se počuti varno, stabilno, ljubljeno, zaščiteno in podprto«.

Avtorica svetuje, da se vprašate: » Si želite, da vaša razveza oropa vašega otroka pravice do uživanja otroštva?«


Vsem staršem vpletenim v ločitev predlaga, da naj naredijo vse, da bodo komunicirali z otrokom premišljeno in odgovorno, kar se tiče ločitve in družinskih problemov. Mirno domače okolje je prvi pogoj, da bo vaš otrok zdrav otrok – ki bo imel priložnosti postati zdrav in uspešen odrasel.

prejšnji članek
Bi imeli stol z mini knjižnico?
Življenjski slog
Bi imeli stol z mini knjižnico?
naslednji članek
Slavna pevka lagala, da ni spala z njim, njena kolegica pa ...
Svet slavnih
Slavna pevka lagala, da ni spala z njim, njena kolegica pa ...