nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kadar ženska uživa, se zdravi!

18. 3. 2016; 04.34
Avtor: Katarina Šulek/revija Zarja
bezget_korak1
Karmen Bezget o negovanju ženske spolne energije

Karmen Bezget, ki se je urila tudi pri enem najprepoznavnejših taoistov sodobnega časa M. Chiu, je ustanoviteljica Akademije ženske spolnosti. V njej s taoističnimi veščinami ženske uči, da »spoznajo svoje telo in se zavejo spolnih potencialov, ki jim jih daje narava«. Na pot do modrosti taoizma, »najstarejše znanosti o umetnosti življenja«, jo je privedlo njeno telo. Kot ambiciozno diplomirano ekonomistko jo je začelo resno opozarjati, da mora ob garanju podnevi in ponoči začeti misliti tudi nase. Tako resno, da sta v njej zrasla dva tumorja.

Kako se upočasni nekdo, ki je v nenehni delovni vnemi?

Preprosto sem pregorela, telo je bilo vse bolj izčrpano, jaz pa vse pogosteje na antibiotikih. In  sem si rekla: zdaj je tega dovolj. Prijateljica me je opazovala in povabila na tečaj taoističnih veščin k učitelju naravne poti Dušanu Donku. Tako sem začela: delala vaje, se učila, brala taoistične knjige. Zatem sem šla na Kitajsko, poskusila še kung fu in taj či, čez čas pa našla v taoistični vedi, kar mi je ravno manjkalo – svoj ženski del. Začela sem iskati nova znanja, se izobraževati in šla korak za korakom. Najpomembnejše pa je bilo, da sem ob tem na sebi videla rezultate.

Kakšne?

Z vajami se je tumor na dojki, ki je bil velik že 2,5 centimetra, manjšal in naposled dokončno izginil. Hodila sem na punkcije, mamografijo, ultrazvok, vsi izvidi so kazali, da ga je vse manj. Zdravniki so se samo čudili. Meni pa je uspeh dal še dodatno veselje in voljo do učenja in vaj. Podobno je bilo s tumorjem na ščitnici pred tem. Bila sem že naročena na operacijo. Ko pa mi je zdravnik pojasnil, da mi ne bodo odrezali samo tumorja, ampak vso ščitnico in bom vse življenje na zdravilih, sem si rekla: morda pa se da tudi drugače pomagati. Čeravno so mi vztrajno zatrjevali, da ne bo šlo, sem poskusila. Svoje telo sem začela spoznavati s taoističnimi tehnikami in tako tudi odkrila vzrok, zakaj se je tumor pojavil – da sem ga povzročila sama s svojim pretiranim delom.

Koliko pa se sodobne evropske ženske sploh preizprašujejo o svoji ženskosti?

Po mojem se je dovolj zavedamo, nimamo pa v Evropi dovolj možnosti za dostop do veščin, da bi jo čim bolj izkoristile. Tudi na Vzhodu so bila ta znanja nekdaj skrita, omejena le na določen krog ljudi v palačah. Namenjena so bila predvsem cesarjem in njihovim priležnicam, da so te najlepše ženske dolgo ohranjale svoje spolne organe in posledično vse telo mladostne. To znanje, bolj ali manj skrito, so mojstrice, svetovalke, prenašale iz roda v rod.

Zakaj ga je bilo treba tako skrivati?

To je bil čas izrazitega moškega vladanja. Na ženske so gledali kot na šibkejše, razen tistih, ki so vedeli, kaj pomeni ženska modrost, njena moč, in so znali uporabiti njene veščine sebi v prid. Poleg tega je zanje treba imeti odprt um – te tehnike je treba razumeti, se zavedati, zakaj jih delamo, vedeti, čemu služijo in kaj bodo prinesle.

Torej ni bojazni, da bi te vaje vodile k ženski, ki bi ob sebi vse manj potrebovala moškega, temveč nasprotno: tako je vse bolj okrepljena za moškega?

Dovolj spolne energije ji prinašajo, da se dobro počuti, je polna elana in tudi privlačnejša. A ni ključno to, da se žensko spolno kultivira, ker bo tako privlačna za moške. Najpomembnejše je, da ženska uporablja svojo spolno moč za svoje zdravje in vitalnost. Potem pa tako ali tako lažje najde stik z moško energijo, ki jo tudi potrebuje. Danes na svoje telo vse preveč pozabljamo. Natančno vemo, kje je kakšna trgovina in kaj je v njej na polici, ne najdemo pa svojih jajčnikov. Tudi ne vemo, zakaj imamo kakšen organ, čemu nam služi, ne vemo, kaj od njega dobimo, in ko je v slabi kondiciji, kaj narediti, da bi si pomagali.

 Kako naj se torej začnemo spolno kultivirati?

Spolna esenca je shranjena v spolnih organih – jajčnikih, maternici, prsih – in se zmore množiti, povečevati. To energijo je torej treba najprej aktivirati, prebuditi. Najučinkovitejše je, da se ženska najprej sprosti, potem pa svojo pozornost usmerja v jajčnike, maternico, tako pride v te predele telesa energija, ki vanje požene kri, jih obnavlja in hrani. Hkrati pa se začne prebujati in množiti spolna energija, shranjena v teh delih telesa. Ženska to občuti kot prijetno notranje vzburjenje.

Tudi v naših prsih, pravite, je shranjene precej spolne energije. Kako jo prebudimo?

Z energijsko masažo prsi dosežemo večkratne učinke: vzpodbudimo pretok krvi, limfe in energije ter tako preprečimo nastanek cist, tumorjev. Drugi učinek je v aktivaciji endokrinih žlez, maternice, jajčnikov, saj z masažo prsi aktiviramo tudi areole, bradavice, ki so z njimi povezane. Hkrati se prebudi nakopičena spolna energija, ki jo telo uporabi za regeneracijo. Samomasaža ne pomeni, da se ženske samozadovoljujejo, ampak se naravno vzburijo, prebudijo energijo v sebi, ki požene kri. Ta potem redno čisti prsi in zmanjšuje nevarnost, da bi v njih nastajale ciste, tumorji.

Se ta spolna energija sproti porablja ali samo v nekaterih obdobjih, recimo tik pred menstruacijo?

Čisto vsak dan, sproti. Ko je konec menstruacije, ko se odtrga jajčece, se začne ustvarjati novo, takrat je energija zdravilnejša, bolj vroča, ker je fokus usmerjen v novo kreacijo. In ko se približuje čas, da je ženska plodna in je jajčece zrelo, začno hkrati bolj delati hormoni, debeliti se začne maternična stena, v teh predelih in prsih nastaja več energije. Telo bo zmeraj, tudi če smo preutrujeni, usmerjalo energijo v ohranjanje naših spolnih centrov in v reprodukcijo. Ženske sicer delamo vse mogoče vaje, ne delamo pa nič z maternico. Čeravno je to naša najmočnejša mišica, najbolj prepojena z ožiljem, a obstaja velika verjetnost, da po mesečnih ciklusih kri ne očisti iz nje vsega, kar odvečno, to pa je potem ugodno okolje za bakterije in vnetja. Z masažo prsi začnemo trening tudi za učinkovitejšo maternico. Nič manj pomembna ni nožnica, ki jo v taoizmu imenujejo mišica ljubezni, a tudi vrata ljubezni in smrti – ker skoznjo odteka največ spolne energije, naše življenjske esence. Zelo pomembno je, da sta maternica in nožnica kompaktni, saj so nad njima vsi organi. Saj vidimo, kaj se dogaja: ko smo že v letih, se začnejo naši organi sesedati ter pritiskati na maternico in mehur, to pa povzroči težave z uhajanjem urina. Če pa z vajami ohranjamo maternico, jajčnike in nožnico prožne, delujoče, je to celostna rešitev za vse notranje organe.

Vaje pa temeljijo na dihanju, stiskanju in sproščanju mišic, masaži …

… in gibanju. Recimo take za ves sekralni del, križnico, trtico, medenico, da ga obdržimo v kondiciji. Običajno sedimo, in lahko po cele dneve, na naši križnici. V njo pa se steka ves živčni sistem. Ta je pot, po kateri potujejo spolna energija in hormoni. Je naše dvigalo, ki ima nalogo, da se ustavi v vsakem nadstropju, kjer je živčni sistem vpleten ter dovaja spolno energijo in hormone vsem organom. Lahko imamo veliko spolne energije, a če je ta naš motor, ki jo dovaja do organov, ohromljen, spolna energija, hormoni do njih ne morejo priti. Zato je veliko vaj za osvoboditev križnice, ki jih lahko opravimo mimogrede, med sedenjem.

Na začetku ste tudi opozorili, kako pomembna je pri tem naša pozornost.

Čemur namenjamo pozornost, tja gre energija, kamor gre energija, tja pride kri. Kri pripelje sveža hranila, kisik, vse, kar potrebujemo. Energija in kri sta povezani in sta naša življenjska sila. Če delamo vaje, a je naša pozornost na televiziji, smo naredili zase pet odstotkov, ker gre tako energija iz nas. Zato se moramo potruditi, da jo vrnemo v svoje telo. Ženske smo v modernem svetu izgubile svojo senzibilnost, rahločutnost, tenkočutnost ravno zato, ker je naša pozornost, naši radarji vedno zunaj in tako sebe sploh ne čutimo. Te vaje nam pomagajo, da se znova občutimo, natanko vemo, kaj se dogaja v našem telesu, in potem znamo ukrepati. Ko znamo občutiti sebe, smo dovzetni tudi za druge, svojega partnerja, otroke, in jim tako lahko lažje pomagamo. Pri vsem skupaj ne gre za nič novega, vse to je v nas, le da mi v modernem svetu, po načinu, kako smo vzgojeni, tega ne vidimo.

So ženske, ki se bolje občutijo, tudi boljše ljubimke?

Vsekakor. Pogoj za zdravo žensko je, da ima vlažno nožnico, usta polna sline, kar pomeni, da je njena prebava aktivna, in da ima vlažne oči. To so pokazala njenega zdravja. V taoizmu se seks ali spolnost imenuje healing love, kar pomeni nega v dvoje. To je eno najmočnejših zdravilnih orodij,  ampak najprej se mora tudi moški sam spolno kultivira, da obvlada orgazem brez izliva, da ženska zna stopnjevati orgazem.

Kako je tega mogoče obvladovati?

Osnovna naloga telesa je ohranjanje življenja. Telo ustvarja najboljše pogoje za tisti trenutek, ko ustvarja novo življenje, to pomeni, da je orgazem stanje, ko se začne množiti spolna energija, in je torej zelo koristen za nas. Pomeni tudi, da se takrat ustvari ljubeča energija, vibracija, frekvenca, pri kateri se celice DNA delijo v popolnoma zdrave celice. To je znanstveno dokazano. Pomeni še, da začnejo delovati vse endokrine žleze, obnavljati se začne notranji sistem, ustvarjati hormonsko ravnovesje, v spolnih organih je naenkrat ogromno energije, ki je zdravilna in ustvarjalna. Vprašanje pa je, kako tega »divjega konja« pravilno zajahati, da bomo od njega dobili čim več. To je tako, kot če bi rekli: cilj celotnega orgazma je Himalaja. Zdaj pa: pri vaginalnem orgazmu je tako, da se povzpnete do Pohorja, pridete na vrh, to traja minutko, pa padete, in spet od začetka, iz doline na vrh. V tem primeru je torej idealno stanje tista minutka. Pri celotelesnem orgazmu pa je tako, da hodite, hodite, a tik pred vrhom Pohorja počakate za trenutek. Takrat energija ne doseže vrhunca, temveč jo s svojim fokusom, koncentracijo, zadržimo. Vendar je ne nadzorujemo; divjega konja pač ne moreš zajahati na silo, ampak na pravi način.

Kako torej?

Da ne pridemo čisto do vrha Pohorja. Ko je najbolj luštno, in vsaka ženska hoče naprej, se ustavimo, v tistem uživamo, se sproščamo. Potem gremo od tam spet naprej, naš naslednji vrh je Kranjska Gora, pa Triglav …, energija se stopnjuje, vse več je je, ogromno. Ženska uživa in se zdravi. Od nje je torej odvisno, ali se bo predala tistemu kratkotrajnemu užitku ali pa bo raje počakala na še večjega. A moja izkušnja je: ko enkrat izkusiš celotelesni orgazem, klasičnega nočeš več.

Vaje za prebujanje zdravilne in spolne moči maternice, jajčnikov ter aktiviranje moči križnice in hrbtenice 

1. KORAK: prebudimo svojo maternico. Položimo tople dlani v »čarobni trikotnik« neposredno na predel maternice in jajčnikov ter usmerimo pozornost v središče maternice. (Središče maternice je pod območjem, kjer se stikata kazalca. Iztegnjena mezinčka pa kažeta položaj jajčnikov). Sproščeno dihajmo, nasmešek je na ustih, in s pozornostjo v maternici občutimo, kako se mehča, kako pritekata energija, kri, obogatena s hranili in kisikom, ter začneta obnavljati maternično steno in celotno maternico.

2. KORAK: z energijsko-reverznim dihom energetiziramo in prekrvimo maternico. Ko občutimo mehko toplino in/ali nežno kontrakcijo maternice, začnemo z reverznim dihom, kar pomeni, da pri izdihu trebuh stisnemo oziroma povlečemo in z izdihom razširimo. Ponovimo okoli deset energijskih dihov, tako da povečujemo hitrost diha. Občutimo, kako se celotno območje prebuja in začne povečevati energija.

3. KORAK:  Aktivirajmo nožnico – mišico ljubezni. Po desetem vdihu si odpočijmo in sproščeno minuto, dve dihajmo v predel pod svojimi prsti, v maternico ter jajčnike. V naslednjem koraku dodamo kontrakcijo nožnice – stisnemo nožnične mišice na način, kakor da bi želele vsrkati. Vdihnemo in hkrati kontrakcija – vsrk z mišico nožnice. Skušajmo uskladiti dih s kontrakcijo. Stisnemo ne premočno in ne prenežno, s tako močjo, kakor da bi želeli nekaj vsrkati z nožnico. Desetkrat ponovimo kontrakcijo skupaj z dihom.

4. KORAK: povežemo reverzni dih in kontrakcijo nožnice. Začnemo s kontrakcijo nožnice, stisku dodamo reverzni dih – to pomeni kontrakcija oziroma vsrk nožnice – in hkrati povlečemo trebuh oziroma področje maternice. Občutimo vedno globlji vsrk oziroma kontrakcijo nožnice in maternice ter hkrati aktiviranje maternice in spolne energije. Ponovimo desetkrat in počivamo ter dihamo s pozornostjo in nasmeškom v maternico. Občutimo svojo zibelko življenja – maternico, ki je osvežena s krvjo, hranili, okrepljena in prebujena ter v procesu regeneracije in vitalizacije.

5. KORAK: prebudimo križnico – motor, ki dviguje spolno energijo in hormone. Položimo eno roko za križnico in drugo spredaj na področje nad sramno kostjo. Udobno se postavimo v stoječ položaj, z večino teže na petah, ter horizontalno krožimo z minimalnim, notranjim kroženjem križnice. Medenica je v čim bolj fiksnem položaju. Pet krogcev v desno in pet v nasprotno smer vam bo osvobodilo predel okrog križnice, trtice, ter pripomoglo, da se bodo vaši možgani in telo svobodnejše napajali s spolno energijo ter hormoni.

prejšnji članek
72 ur pred smrtjo začnejo prihajati pokojni domači!
Zdravje
72 ur pred smrtjo začnejo prihajati pokojni domači!
naslednji članek
Kadar smo zaljubljeni, smo …
Zdravje
Kadar smo zaljubljeni, smo …