nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 : 2 – dieta, ki je obnorela svet

17. 3. 2016; 10.00
Avtor: Ajda Janovsky / Bodi zdrava
dieta
Post je sestavni del večine diet, trenutno ena najbolj modnih diet pa ga uporablja kot edino sredstvo za doseganje in ohranjanje vitke linije.

Postenje je del večine diet
Postenje je del večine priljubljenih sodobnih diet. Ločevalna dieta temelji na postu na vsake štiri dni. Takrat naj bi uživali zgolj sadje in zelenjavo v majhnih količinah, občasno so v enem od petih dnevnih obrokov dovoljeni oreščki (šest oreščkov na obrok). Dovoljeno je pitje neomejenih količin vode in nesladkanega čaja, sadni sok pa šteje kot obrok. Vsak konec meseca je zapovedan vodni post, pri katerem ves dan pijemo zgolj navadno vodo. Pri 17-dnevni dieti dr. Michaela Morena s postenjem začnemo v drugem ciklu hujšanja, ki ga imenuje aktiviranje. Gre za cikel v obdobju, ko se hujšanje kljub manjšemu vnosu hrane nenadoma ustavi. V tem ciklu se postimo vsak drugi dan, dnevi z manjšim vnosom kalorij pa se menjujejo z dnevi, ko jemo normalno. Ob (postnih) dnevih aktiviranja lahko jemo poljubne količine beljakovin in zelenjave, dva obroka sadja z malo sladkorja, dva obroka probiotičnih živil in 1–2 žlici dobrih maščob.


Post je zdrav
Najnovejša usmeritev so diete, pri katerih ohranjamo oziroma vzpostavljamo vitkost izključno s postenjem. Pri tem pa ne gre za postenje v klasičnem smislu, ko naj bi ves dan uživali zgolj vodo, sokove ali juhe, pač pa za zmerno postenje, pri katerem jemo, a precej manj kot sicer. Margot Helmiss in Falk Scheithauer v knjigi Zdrav post kot zmerni post opredelita prehranjevanje, pri katerem zaužijemo največ 300 kalorij na dan. Pri tem naj bi uživali večinoma živila rastlinskega izvora. Telo namreč manj raznovrstno hrano lažje prebavi, zato se ob lažjem postenju spočije in okrepi. Margot Helmiss in Falk Scheithauer tistim, ki se nameravajo redno postiti, zagotavljata že po enem tednu občutek lepote in vitkosti ter željo po dejavnosti.


Pomembno je vztrajati
Če želimo s pomočjo postenja shujšati, se moramo zavedati, da se kazalec na tehtnici ne bo pomaknil navzdol že ob prvem, drugem ali tretjem postenju. Težo boste začeli izgubljati šele, ko boste navado postenja redno izvajali dlje časa. Večina sodobnih diet temelji na režimih prehranjevanja, ki jih ohranjamo najmanj tri mesece – to je namreč čas, ki ga organizem potrebuje, da se popolnoma navadi na nov sistem, hkrati pa so po tem obdobju učinki diete že dobro vidni. Če boste imeli v mislih, da se postite predvsem zaradi zdravja, in ne boste ves čas postenja mrzlično čakali, kdaj bodo skopneli kilogrami, boste navado postenja lažje ohranjali skozi daljše časovno obdobje oziroma po možnosti vse življenje.


Dieta 5 : 2
Dr. Michael Mosley in Mimi Spencer sta na podlagi postenja dvakrat na teden sestavila dieto 5 : 2, ki je postala prava uspešnica. V knjigi Dieta 5 : 2, ki je pred kratkim izšla tudi v slovenskem jeziku pri založbi Mladinska knjiga, priporočata vzpostavljanje in ohranjanje vitkosti s postom dvakrat na teden (podobno kot pri ločevalni dieti). Sledenje tej dieti je dokaj preprosto, saj nam ni treba šteti kalorij. Post je zastavljen tako, da kljub postenju ne stradamo. Poleg količine in vrste hrane, ki jo lahko uživamo, je pri dieti 5 : 2 pomembno tudi, ob kateri uri jemo. Po drugi strani pa ni pomembno, na katera dva dneva v tednu uvrstimo post – postenje prilagodimo lastnemu življenjskemu ritmu.


Kaj jemo pri dieti 5 : 2?
Na postne dneve naj bi po nasvetu dr. Mosleyja in Spencerjeve ženske zaužile največ 500 kalorij na dan. Svetujeta uživanje hrane z različno strukturo, močnimi okusi, barvo in hrustljavostjo. Ker so količine majhne, priporočata, da na jedilnik uvrstimo nasitna živila, kot so denimo živila, bogata z beljakovinami, in živila z nizkim glikemičnim indeksom. »Ključna je vztrajnost, in ne toliko izguba telesne teže, zato morajo biti cilji realni in program praktičen. Zliti se mora z vašim življenjskim slogom,« opozarjata avtorja.

prejšnji članek
Šok: O zvezdi Usodnega vina govorijo, da je ...
Svet slavnih
Šok: O zvezdi Usodnega vina govorijo, da je ...
naslednji članek
Ajurveda: surove solate ne jejte s ...
Zdravje
Ajurveda: surove solate ne jejte s ...