pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zasvojeni z ljubeznijo

30. 5. 2016; 11.30
Avtor: Agata Rakovec Kurent/Fatalna
heart-268151_1920

foto: Pixabay

Obsedeno razmišljate o partnerju, kadar ga ni ob vas? Ljubimca idealizirate in hlepite po popolni povezanosti?

Pričakujete, da bo njegova ljubezen rešila vse vaše težave? Se počutite slabo, kadar niste v razmerju? Potem ste najbrž odvisni od odnosov, kar je po mnenju strokovnjakov najpogostejša oblika zasvojenosti pri ženskah, pred alkoholom in tobakom. Tudi nekemične odvisnosti so lahko zelo škodljive za dušo in telo, zato preverite, kako se je znebiti in zadihati s polnimi pljuči.

VEČ OBRAZOV ZASVOJENOSTI

Strokovnjaki razlikujejo med več vrstami zasvojenosti od odnosov. Prva je zasvojenost z ljubeznijo oziroma zasvojenost z romantičnimi odnosi. Zanjo je značilno zanašanje na partnerja, da bo potešil vse naše potrebe, rešil vse težave, prevzel odgovornost za naše odločitve in da nam bo pomagal, da se lažje znajdemo v svetu. Za zasvojence z ljubeznijo je značilno pogosto menjavanje partnerjev, saj nihče ne zmore dlje časa izpolnjevati njihovih nerealnih pričakovanj. Ko začetna očaranost zbledi in odvisnik v popolni partnerjevi fasadi začne odkrivati razpoke, se oklene nove rešilne bilke v podobi novega partnerja.

Druga vrsta zasvojenosti je zasvojenost z destruktivnimi odnosi. Ljudje s travmatično preteklostjo pogosto izbirajo partnerje, ki jim škodijo ali so jim celo nevarni, ljudi, ki so nesposobni za zrel partnerski odnos, alkoholike ali odvisnike od drog. Takšne zveze so običajno začaran krog dramatičnih prepirov in strastnih pomiritev. Nevarni ljudje, ki navzven delujejo močni, v sebi pa so šibki in prestrašeni, si partnerja sčasoma popolnoma podredijo, da ga lažje nadzirajo. 

Zelo nevarna je seksualna odvisnost, ki po nekaterih podatkih zajema 10 odstotkov slovenskih moških in 3 odstotke žensk. Za zasvojence s seksom so značilna številna sočasna razmerja, seks z več partnerji ali neznanci. Zasvojenec razen seksualnega s partnerjem ne vzpostavi nobenega čustvenega odnosa, zaradi zasvojenosti pa trpi njegovo običajno življenje, služba, prijatelji in družina.

Poznamo tudi odnosno ali seksualno anoreksijo, za katero je značilno umsko, telesno in čustveno izogibanje odnosom. Podobno kot anoreksike odrekanje hrani navdaja z občutkom, da imajo nadzor, odrekanje na področju odnosov daje občutek moči in varnosti pred srčno bolečino. Navzven takšni ljudje delujejo uspešni in so za nekatere zaradi svoje hladnosti in neulovljivosti izjemno privlačni, globoko v sebi pa so prestrašeni do te mere, da so nesposobni prave ljubezni.

ZNAKI ZA ALARM

Za odvisnost od ljubezenskih odnosov je značilno hrepenenje po popolni povezanosti, obsedeno razmišljanje o ljubljeni osebi, nerealno pričakovanje popolne predanosti in naklonjenosti, ki naj bi prinesla rešitev vseh naših drugih težav. Da v vašem razmerju ni vse tako, kot mora biti, jasno kažejo naslednji znaki:

1. Brez ljubljene osebe ne znate živeti

Morda mislite, da so vaša čustva znamenje popolne predanosti, a niso. Če ste od nekoga odvisni, to ni ljubezen, vaše početje pa se partnerju ne zdi privlačno in izpolnjujoče. Za zdrav odnos morate biti najprej srečni in zadovoljni sami s seboj, partner je le češnjica na torti.

2. Visoka pričakovanja

Da se čutite ljubljeni, se mora oseba obnašati po vaših pričakovanjih in ustrezati vsem vašim standardom. Ljubezen pogojujete, namesto da bi preprosto ljubili partnerja takega, kot je.

3. Drugi so krivi za moja čustva

Le sami smo odgovorni za svoja čustva in naša sreča ni odgovornost našega partnerja. Če smo nezadovoljni s seboj, nas nihče drug ne more osrečiti.

4. Sindrom varuške

Zdrav ljubezenski odnos vključuje dve odrasli osebi, ne matere in otroka. Če za nekoga skrbimo namesto njega, s tem obema v odnosu jemljemo moč. Ko se naučimo poskrbeti zase, in tega smo vsi sposobni, bomo zakorakali v zdravo ljubezensko razmerje.

5. Obsedenci z nadzorom

Če partnerja in razmerje skušamo nadzorovati, namesto v ljubezni živimo v strahu. Predajte se ljubljeni osebi in vajini ljubezni brez strahu, zaupajte, da bodo njegove odločitve prave in da se bo vse dobro izteklo.

6. Jaz na zadnjem mestu

Če sebe v odnosu postavljamo na zadnje mesto, se v odnosu izgubimo. Iz praznega vrča se ne da piti, zato ljubezen hitro nadomestita jeza in zamera. Ljubite najprej sebe, saj lahko le tako iskreno ljubite tudi bližnjega.

7. Srečo iščemo v partnerju

Ključ do sreče se skriva v nas samih. Ko odklenemo ta vrata in se resnično povežemo s seboj, smo sposobni v odnosu tako dajati kot prejemati.

8. Zlata kletka

Se v odnosu ne počutite svobodni? Ljubezen je svoboda, pravila in omejitve pa so znamenja strahu. Početi moramo tisto, kar želimo sami, in ne stvari, ki jih od nas pričakuje okolica.

9. Princ na belem konju

Čakanje na princa na belem konju se obrestuje le v pravljicah. Resnično pomagate si lahko le sami, zato bodite sami svoj vitez v bleščečem oklepu, junakinja vaše zgodbe, ki je lahko, kdor koli želi, in ki za srečo ne potrebuje rešitelja v obliki moškega.

10. Hlepenje po ljubezni

Če mislite, da vam partnerjeva neizmerna ljubezen preprosto pripada, boste razočarani. V ljubezni je dajanje veliko pomembnejše od prejemanja. Ko se tega naučimo, se bomo počutili zares ljubljene.

V LJUBEZNI NI BLIŽNJIC

Če želimo opraviti z odvisnostjo od odnosov, nas čaka veliko dela na sebi in kopanja po temnih kotičkih naše osebnosti. Dostikrat vzroke najdemo v zgodnjem otroštvu ali pa v ljubezni nezavedno posnemamo nezdrave vzorce, ki smo jih podedovali od staršev. Odvisnosti od odnosov se ne da pozdraviti čez noč. Strokovnjaki opozarjajo, da so pri odvisnikih od ljubezni, če svojih težav niso ustrezno predelali, podobno kot pri alkoholikih možni vnovični zdrsi v nezdravo vedenje. Sprememba načina razmišljanja in ravnanja lahko traja več let, zelo pa pomaga redno obiskovanje psihoterapevta in podpornih skupin za odvisnike. Prvi korak je zagotovo, da se naučimo resnično sprejeti in ljubiti same sebe. Zavedanje, da smo kljub morebitnim napakam dober človek, je temelj, na katerem lahko začnemo graditi zdrav odnos do sebe, pa tudi do partnerja. Le ljudje, ki se resnično spoštujejo in se imajo radi, ne bodo spet zdrsnili v peklenski krog odvisnosti. Ne bodo se vrnili v razmerje, ki jim škoduje, ali zaradi afere za eno noč postavili na kocko svoje družine. Le tako lahko v ljubezni končno nehamo životariti in začnemo živeti.

prejšnji članek
Alternativne poti zdravljenja astme
Zdravje
Alternativne poti zdravljenja astme
naslednji članek
42-letna manekenka z najstnikom
Svet slavnih
42-letna manekenka z najstnikom
#obraziavenija
obraziavenija