državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Strmenje v sonce

6. 8. 2016; 04.00
Avtor: Milka Krapež/Zarja
sonce
Zdravilo ali popolna norost

Bolni ljudje po vsem svetu naredijo marsikaj, da bi ozdraveli. Včasih je njihovo početje prav nezaslišano in neverjetno. Pa tudi tisti, ki naj bi bili zdravi, počnejo čudne stvari, da bi zdravje ohranili, in verjetno bi med nje lahko uvrstili strmenje v sonce. To pravzaprav ni nobena novost, saj so v sonce strmeli že stari Egipčani, Grki in ameriški domorodci.

Sonce ima neverjetno moč in ta se lahko prenaša na ljudi, ki so potrpežljivi in pripravljeni, da spremenijo svoje življenje. Strmenje v sonce ljudem da zelo veliko; svetloba je eno glavnih hranil za življenje. Kako jo uporabimo, presnovimo in tudi razumemo, naj bi nam pomagalo pri razvoju, motiviranju, zavedanju, osredotočanju in sprostitvi ter omogočilo dostop do vseh ravni energije. Naše sposobnosti naj bi bile neomejene.

Batesova metoda
Ameriški zdravnik oftalmolog William Horatio Bates je v zgodnjem 20. stoletju raziskoval, kako strmenje v sonce vpliva na oči. Trdil je, da lahko zmanjša kratkovidnost. Doživel je ogromno kritik in diskreditacij, saj naj bi njegova metoda povzročila katastrofalne posledice.

Sonce tudi za uživanje

foto: svet24

Prakticiranje strmenja v sonce naj bi bilo staro več tisoč let, na novo odkrito pa na začetku 20. stoletja, ko ga je začel učiti utemeljitelj bolgarskega rodu Omraam Mikhael Aivanhov, sicer rojen v bližini Bitole, od koder so družino izgnali Grki. Načinov, kako naj bi strmeli v sonce, je več, pač odvisno od tega, od kod izvirajo.

Med bolj znanimi je tisti, ki ga uči indijski guru Hira Ratan Manek, ki naj bi tudi »živel od sonca«. To naj bi pomenilo, da ne je nobene hrane, da pije samo čaj in vodo. Ali je to res ali ne, je veliko vprašanje. Na spletu boste namreč našli posnetek, kako se omenjeni guru masti v eni od indijskih restavracij. Posneli so ga skrivaj, posnetek pa si je ogledalo veliko ljudi. Posledica je, da mu nihče več ne verjame, čeprav je pozneje razlagal, da je v 13 letih trdno hrano jedel le kakšnih šestkrat ali sedemkrat.

Ameriška NASA je z njim opravljala raziskavo in ga budno spremljala približno leto dni. Dokumentirano je, da v tem času dejansko ni jedel ničesar. Sam pravi, da se hrani skozi oči.

Vpliv na žlezo češeriko
Znanstveniki si glede strmenja v sonce niso enotni. Večinoma pravijo, da lahko poškoduje oči in da povzroča resne bolezni tega organa, tudi slepoto. Zagovorniki trdijo, da se to ne more zgoditi, če človek upošteva pravila. Verjetno najpomembnejše pravilo je, da strmite v sonce ob vzhodu ali zahodu, torej takrat, ko bodo oči z njegovo sijočo svetlobo najmanj obremenjene. Posebej opozarjajo tudi, naj tisti z bolj občutljivimi očmi tega ne bi počeli. Sicer pa je učinek strmenja v sonce lahko zelo dramatičen, kot rečeno. To je seveda dokaj odvisno od zdravstvenega stanja posameznika: lahko zmanjša bolečino, izboljša zaznavo, zdravi in poveča zavedanje. Precej od tega ima opraviti z domnevo, da lahko strmenje v sonce dekalcificira žlezo češeriko. Skoraj vsi znanstveni zapisi o tej žlezi najprej povedo, da jo je Descartes označil za sedež duše, na vzhodu pa ji pravijo tretje oko. Češerika je majhna žleza, velika kot riževo zrno. Pomembna je, ker tvori hormone. Sprošča melatonin, ki uravnava urnik spanja in budnosti. Če češerika (epifiza) dobro deluje, človek dobro spi.
Bolj malo pa je znano, da ima veliko ljudi to žlezo kalcificirano, kar pomeni, da so se na njej nabrali fosfatni kristali kot posledica tistega, kar človek popije in poje. V prvi vrsti je to fluorid, ki ga vsebujejo zobne paste. Na srečo ga pri nas ne dodajajo v vodo (tako kot v ZDA), kar pa ne velja za klor, ki prav tako škodljivo vpliva na češeriko. Škodljivi so še različni umetni dodatki hrani, pesticidi, pa tudi nekakovostni prehranski dodatki kalcija ter umetna sladila, osvežilci zraka, deodoranti, alkohol, kofein in tobak ter še kaj. Za dekalcifikacijo številni alternativni zdravilci priporočajo tudi strmenje v sonce po točno določenih pravilih.

Kaj lahko z rednim strmenjem v sonce dosežemo?

To je lahko orodje, ki nam pomaga uporabiti ves naš potencial. Zgodile naj bi se spremembe od znotraj navzven. Te spremembe bodo lahko sprva neprijetne, saj boste morda pričakovali vse kaj drugega. A ko se boste popolnoma sprostili, ko bodo prekinjene vse fizične in čustvene energetske blokade, bodo neprijetnosti izgubile ves pomen. Po treh mesecih, ko boste dosegli približno 15 minut strmenja v sonce, boste opazili, da ste začeli svet dojemati drugače, v novi luči. Zavedanje postane najpomembnejše, vendar so potrebni potrpežljivost, pozitivna naravnanost in odprt duh. Občutili boste vse, kar je mogoče občutiti.

Zagovorniki strmenja v sonce pravijo, da lahko pomaga pri marsikateri čisto telesni motnji. Lahko dramatično izboljša kakovost spanja, tudi vid, kar se zdi paradoksalno, predvsem pa spodbuja delovanje žlez z notranjim izločanjem. Raziskava naj bi pokazala, da lahko dekalcificira žlezo epifizo oziroma češeriko. Kalcificirana češerika namreč povzroča kar precej zdravstvenih težav.

Kako odstraniti kalcij s češerike
Ker je prav od žleze češerike odvisno vaše počutje, je pomembno, da jo čim prej in čim bolj aktivirate, torej odstranite kalcijeve obloge. Dr. Edward Group pravi, da je prvi ukrep za to izpostavljenost soncu. To jo namreč spodbudi, da tvori serotonin, živčni prenašalec, odgovoren za razpoloženje in raven energije. Ko pa sonce zaide, se je izogibati treba (umetni) svetlobi, da lahko ista žleza sprošča melatonin, hormon, ki zagotavlja kakovosten spanec. Znano je tudi, da je bolje spati v popolni temi. Po nasvetu dr. Groupa je poleg strmenja v sonce priporočljiva meditacija; izogibati se je treba slabih prehranskih dopolnil s kalcijem (kupujte jih izključno v lekarnah ali v specializiranih trgovinah). Iz slabih izdelkov, ki nimajo dodanega vitamina D, kalcija ne moremo absorbirati, zato se pač odlaga drugod in kalcificira različna tkiva. Izogibati se je treba zobnim pastam s fluoridom (kalcificirano češeriko imajo namreč že otroci in mladostniki); uživati je treba jod, zeolit in redno čistiti črevesje.
V raziskavah se je pokazala povezava med utrujenostjo pri multipli sklerozi in kalcifikacijo češerike. Ko odstranimo kalcijeve obloge, se bo izboljšalo delovanje imunskega sistema, ki se obnavlja ponoči v povezavi z melatoninom. Nekateri dokazi pravijo, da se tako tudi lažje vzdržuje primerna telesna teža, da je manj srčnih bolezni in sladkorne ter osteoporoze, manj migrenskih napadov, pomaga pa tudi pri raku, v kar je spet vključen hormon melatonin. Preprečuje zlasti rake rodil (jajčnikov, endometrija, dojk, prostate, testisov). Pomagalo bo tudi uživanje MSM (metil sulfonil metana) v obliki prehranskih dodatkov ter tako imenovanega aktivatorja X; to sta vitamina K1 in K2, kombinirana z vitaminoma A in D3, ki pomagajo pri razstrupljanju, obnavljajo encimsko ravnovesje, odstranijo kalcij iz arterij in ga odložijo v kosteh, kjer se pravilno uporabi za kostno maso. Poleg tega priporočajo uživanje limon (sok sedmih limon na dan nekaj časa, najbolje razredčenih v čisti vodi, pijete počasi ves dan), česen, rdečo peso, origanovo olje, jabolčni kis (tudi tega lahko razredčite), izvleček neema.

Kako zremo v sonce

foto: dreamstime

Izbrati si je treba čas – sončni vzhod ali zahod. Če bi se odločili za oboje, bi bilo preveč, pravi Manekov protokol. Ker smo si ljudje različni, je nemogoče napovedati, kako se bo kdo odzval na strmenje v sonce.

Strmenje naj bi prakticirali od devet do deset mesecev, odvisno od vremena in kraja, kjer živite. V sonce je treba strmeti bos na goli zemlji, stopala morajo biti v stiku z zemljo. Tla ne smejo biti asfaltna, betonska ali granitna, pa tudi travnata ne, saj trava sama absorbira sončno energijo. Druge površine naj bi bile sprejemljive (na primer les), vendar pa so lahko potem rezultati nekoliko drugačni ali pridejo malo pozneje.

Dokler je sonce nizko na obzorju, je intenzivnost žarkov najmanjša, tako da jih oči lahko prenesejo. Tudi ultravijolično sevanje je takrat najmanjše. Vendar pa se vam lahko zazdi svetloba premočna. Če oči zapečejo, nikar ne nadaljujte. Najboljši čas je torej minuta, ko sonce vzhaja, ali pa tik pred tem, ko zaide. Kakor pravi Manekov protokol, je vzhod vendarle boljši od zahoda, ker ima sonce pri vzhajanju več energije kot pri zahajanju. Poleg tega je pri vzhodu ravnovesje jina in janga popolno. Biti pa je treba previden in potrpežljiv in vedno prisluhniti telesu.

Ko torej sonce vzhaja, začnite gledati v to bleščečo kroglo in s pogledom vztrajajte največ deset sekund. Stojte pri miru, nogi naj bosta nekoliko narazen, roki ob telesu. Bistveno je, da ste sproščeni kot pri meditaciji, da iz glave preženete vse misli, stres, napetost. Poskušajte se zavedati, kaj telo občuti, ko sonce polni vsak atom, vsako celico vašega telesa.

Zavedajte se, kako sonce čisti in obnavlja telo, duha, misli, čustva, kako ga pomlajuje. Sončni moči se popolnoma predajte. S strmenjem povečujete energijo, nič ni narobe, če mežikate. Ko začnete, je sonce zelo svetlo in ta svetloba lahko nekoliko moti, po od treh do sedmih sekundah pa tega ne boste več čutili. Čas strmenja povečujete vsak dan za pet sekund. Ko vam strmenje ne bo povzročalo nobenih težav več, ga lahko vsak dan podaljšate za deset sekund, dokler ne dosežete končnega časa, 44 minut strmenja v sonce. Potem prenehate, saj strmenja ne boste več potrebovali, kar se zgodi v devetih oziroma desetih mesecih.

prejšnji članek
Intimno o Bregoviću, Pacinu in Kevinu Kostnerju
Svet slavnih
Intimno o Bregoviću, Pacinu in Kevinu Kostnerju
naslednji članek
Česa se bojijo moški?
Zdravje
Česa se bojijo moški?