Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Je vaša duša sestradana?

13. 11. 2016; 10.00
Avtor: Helena Primic
ThinkstockPhotos-490048778
Znaki sestradane ženske duše so zelo različni – od razdražljivosti in jeze do otožnosti in pomanjkanja življenjske strasti.

Vrinite se v družinski urnik
Zagotovo nikoli ne pozabite roditeljskega sestanka ali obiska pri zobozdravniku, ki ju vestno zapišete v družinski urnik in vse organizirate tako, da ju ne zamudite. Enako ravnajte z nujnimi obveznostmi svoje duše, kot so: 'kava za mojo dušo', 'jutranji sprehod v samoti', 'terapevtski pogovor s prijateljico' ali 'obred čiščenja v savni'. Potrebe svoje duše jemljite enako resno kot zdravniški pregled, saj boste v nasprotnem primeru zares pristali pri zdravniku zaradi kroničnih fizičnih ali/in psihičnih težav, ki izražajo le eno: zanemarili ste svojo dušo, ki ne more več prenašati stradanja. Zato potrebe svoje duše vzemite resno ter jih z vso resnostjo in odgovornostjo vrinite v družinski urnik.

Začnite pisati dnevnik
Se spomnite osnovnošolskih in srednješolskih dni, ko ste na skrivaj pisali dnevnik? Zapisovanje misli in občutkov je dokazano terapevtsko, zato obudite to staro navado. Kupite si poseben zvezek ali blok, ki vas bo s svojo podobo pritegnil (s kakšno čudovito ilustracijo ali mistično podobo), in si vsaj enkrat na teden vzemite čas za zapisovanje občutkov. V dnevnik ne zapisujte statističnih podatkov, kot so, kaj ste jedli za večerjo ali kaj ste imeli oblečeno, temveč se osredotočite na trenutke, ki so vas 'prebudili', ki so v vas sprožili neka nova občutja, pa naj bodo prijetna ali neprijetna. Zapišite vse svoje dvome, strahove, želje in upe. Pa tudi vse to, kar vas je prizadelo, razočaralo, ganilo in osrečilo. Ko se boste navadili na ta pogovor sami s seboj, boste ugotovili, da v resnici pogrešate čas za dnevnik, če ga preveč zanemarjate.

prejšnji članek
Kaj sploh je meditacija?
Zdravje
Kaj sploh je meditacija?
naslednji članek
Privoščite počitek tudi duši
Zdravje
Privoščite počitek tudi duši