nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Poznate vsa ta naravna gnojila za vaš vrt?

4. 7. 2022; 04.00
Avtor: Zoran Franc, Novice Svet24
gnojenje zemlje

Gnoj bo naredil več škode kot koristi, če boste z njim gnojili metuljnice, med katerimi so tudi vrtne stročnice. Prav tako pa zelo škodi vsem čebulnicam. foto: Arhiv

Tisto, kar potrebujemo za uspešno vzgojo rastlin na vrtu, je zemlja. Če je ta rodovitna in živa, bodo naše rastline za svojo zdravo rast, razvoj in bogate pridelke poskrbele same, če pa katero izmed hranil manjka, je čas, da nastopimo mi.

Zakaj je pomembno, da je zemlja živa? Le v živi zemlji, polni mikroorganizmov, se bodo lahko rastline močno razrasle in načrpale dovolj hranil, da bo njihova rast uspešna, pridelki pa posledično bogati. Na kakovost in rodovitnost najbolj vplivata gnojenje in kolobar, a tudi tukaj je potrebnega kar nekaj znanja.

Kokošji gnoj vsebuje veliko fosforja, zato z njim previdno. foto: ARHIV

Zajčji in kokošji gnoj 

Po pravilih nekaterih strokovnjakov naj bi imel zajčji gnoj najpopolnejšo sestavo, medtem ko je gnoj perutnine bolj mineraliziran in ima še posebej ogromno fosforja. Ti vrsti hlevskega gnoja sveži uporabljamo le jeseni. Le primerno uležan in dozoren gnoj je primeren za uporabo spomladi.

Gnojenje spomladi zahteva posebno previdnost, uporaben je le odležan gnoj. 

Strokovnjaki priporočajo, da s kurjim gnojem ne gnojite prepogosto iste površine, saj lahko pride do prezaloženosti tal s fosforjem, kar pa lahko privede do oviranega delovanja drugih hranil. Za spomladansko uporabo ga potrostite v jarke in dobro prelopatajte, lahko pa ga namočite v vodi in z njim zalivate posevke enkrat do največ dvakrat na teden. Še najbolje bo, če boste tako zajčji kot kurji gnoj kompostirali in kompost uporabljali za gnojenje na zelenjavnem vrtu.

V pomladnih mesecih uporabljajte le dobro odležan hlevski gnoj. foto: arhiv

Konjski gnoj 

Tudi za konjski gnoj je značilno, da lahko svežega uporabljate samo jeseni, dobro uležanega pa tudi spomladi, a ne pretiravajte. Konjski gnoj je od kravjega precej manj koncentriran, zato je njegova uporaba priporočljivejša sploh v pomladnih mesecih. Z njim lahko gnojimo vse okrasne rastline, velja pa tudi za zelo priporočljiv dodatek za zelenjavne grede oziroma za visoke gredice oziroma dvignjene gredice. Priporočena količina je kilogram na kvadratni meter, največ dvakrat na leto. Odlikuje pa ga tudi preprosto vsuvanje in vkopavanje v zemljo.

prejšnji članek
Deejay Time stresel Škofjo Loko
Svet slavnih
Deejay Time stresel Škofjo Loko
naslednji članek
Brezskrbno poletje v pisarni z Optiprintom
Moda&Lepota
Brezskrbno poletje v pisarni z Optiprintom
#obraziavenija
obraziavenija