nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Grozljiva igra, ki straši slovenske najstnike

24. 10. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
granny video igra

Jo igrajo tudi vaši otroci? foto: V.M.

Slovenski strokovnjaki opozarjajo video igro Granny, zaradi katere lahko otroke pestijo nespečnost, strah in nočne more.

Za video igro Fortnite ste zagotovo že slišali - kaj pa za priljubljeno igro Granny, ki jo najstniki igrajo na mobilnih telefonih? Ker se je k strokovnjakom na Točko osveščanja o varni rabi interneta Safe.si obrnilo večje število zaskrbljenih staršev in učiteljev, slednji predstavljajo tveganja, ki bi jih bilo dobro poznati.

Video igra Granny – grozljivka na mobilnem telefonu

Za kakšno video igro pravzaprav gre? Kot pojasnjujejo strokovnjaki, je Granny video igra na mobilnih telefonih, ki sodi med grozljivke. Cilj igre je pobegniti iz hiše, kjer igralčev lik zadržuje slepa starka z zelo dobrim sluhom. Za pobeg mora igralec najti vse potrebne ključe za odklepanje vhodnih vrat, pri tem pa ga starka (granny – babica) ne sme ujeti.

Zakaj je igra sodi med grozljivke? ''Zelo pomemben del igre so glasba in različni zvoki, kot je škripanje poda, neprijetno govorjenje in različni nenaravni zvoki, ki skupaj s temačno podobo vzbujajo napetost in občutek grozljivosti. Igra spodbuja uporabo slušalk, ki takšno vzdušje še okrepijo. Igra lahko igralca močno prestraši.''

Pogovorite se z otrokom o igri Granny. foto: Profimedia

Igra je neprimerna za mlajše od 12 let

Na Safe.si poudarjajo, da ima igra Granny oznako PEGI12, kar pomeni, da ni priporočljiva za mlajše od 12 let. Omeniti velja, da je poleg mračnega, grozljivega in napetega vzdušja v igri prisotno tudi nasilje, kot je denimo ubijanje s kijem in namigi na ljudožerstvo.

S kakšnimi težavami se otroci soočajo zaradi video igre Granny?

''Igra lahko pri otrocih povzroča občutke tesnobe in strahu, kar se lahko odraža na različne načine: nespečnost, strah pred biti sam, pojav nočnih mor ipd. V primeru, da se otrok sreča z video igro Granny, se je z njim smiselno pogovoriti o igri in o drugih vidikih grozljivk, pa naj gre za video igre ali pa za filme,'' svetujejo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.

Fortnite izničil vrednost realnega sveta

prejšnji članek
Barovka Lara srečna s staro ljubeznijo
Svet slavnih
Barovka Lara srečna s staro ljubeznijo
naslednji članek
Bradavica in kurje oko: kako prepoznati razliko?
Zdravje
Bradavica in kurje oko: kako prepoznati razliko?
#nasazenazenska
nasazenazenska