pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bradavica in kurje oko: kako prepoznati razliko?

24. 10. 2018; 01.00
Avtor: Vesna Meško
noge

foto: Profimedia

Bradavice in kurja očesa so si na prvi pogled precej podobna. Veste, kako prepoznati razliko?

Mnogi ne ločijo razlike med kurjim očesom in bradavico, saj je na prvi pogled tako majhna, da laično oko nekoliko težje oceni, za kakšno vrsto nevšečnosti gre. Da je temu tako, prikimava tudi medicinska pedikerka Vida Ozis in ob tem pojasnjuje, da je za poznavalce razlika pravzaprav zelo velika.

Pravilna postavitev diagnoze je kakopak pomembna, predvsem zato, ker se zdravljenje obeh nevšečnosti med seboj razlikuje. Da bi se izognili neprijetnostim, je nemara prav, da se podrobneje posvetimo prepoznavanju skupka kože na stopalih …

Kako prepoznati kurja očesa?

''Kurje oko je skupek trde kože v obliki kroga - očesa in ta zatrdlina na pritisk pri hoji zelo boli. Na stopalu se pojavi zaradi pritiska obutve na določeno mesto. Sprva se kaže v obliki otiščanca, v kolikor pa ne ukrepamo takoj, lahko zatrdlina preraste v kurje oko,'' pove Vida in doda, da slednje poleg bolečine prinaša s seboj tudi dodaten postopek zdravljenja. ''Odstrani se tako, da se izreže plast za plastjo, vse do krvavitve, kar terja posebno pozornost zlasti pri sladkornih bolnikih. V naslednjem koraku je potrebna zamenjava obutve.'' Slednja mora biti udobna in nogi prijazna, prav tako pa je pomembno, da poskrbimo za redno negovanje stopal s kremami za mehčanje in občasnimi negovalnimi kopelmi.

Poskrbite za ustrezno nego stopal. foto: Profimedia

Kako prepoznati bradavice?

''Bradavica je prav tako lahko zelo boleča,'' prikimava medicinska pedikerka, ki nevšečnost opisuje kot strnjen skupek kože v obliki kroga ali ovala, pri katerem lahko opazite tanke temne nitke (razvejene korenine), ki rastejo v globino in širino podkožja. In kako se jih lahko uspešno znebite? ''Eden izmed načinov zdravljenja je lapiziranje, gre za dolgotrajen postopek, saj je potrebno uničiti vse nitke.''

Kje se skriva razlika?

Sedaj, ko smo pobližje spoznali posamezno nevšečnost, boste lažje prepoznali razliko, kajne? ''Zapomnite si, da je kurje oko zgolj strnjen skupek kože v obliki kroga, medtem, ko ima  bradavica tudi v notranjosti skupka kože tanke temne nitke (korenine bradavice), ki se izraščajo v globino in širino,'' poudarja Vida.

Bradavica na stopalu.

Bradavica na stopalu. foto: Profimedia

prejšnji članek
Grozljiva igra, ki straši slovenske najstnike
Zdravje
Grozljiva igra, ki straši slovenske najstnike
naslednji članek
6pack Čukur objavil fotografijo prvorojenke
Svet slavnih
6pack Čukur objavil fotografijo prvorojenke