stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj obstajajo jezera v rožnati barvi?

24. 10. 2019; 04.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Roza jezero glavna

Resničen pojav, ki ga lahko doživite tudi v Evropi. foto: AdobeStock

Mnogi bi ob misli na rožnato jezero hitro pomislili, da je govor o nečem nadnaravnem, magičnem, predvsem pa izmišljenem. Resnica pa je, da na svetu obstaja ogromno rožnatih jezer, njihova voda pa ostane takšna ali rdečkasto rožnata tudi, če jo zajamete v kozarec.

Po svetu obstaja kar nekaj rožnatih jezer, za vse pa kremasto rožnati odtenek ni popolnoma razložen. Je pa pomemben podatek to, da so prav vsa takšna jezera tudi jezera s slano vodo, na nekaterih so zaradi visoke vsebnosti soli celo soline in tako pomenijo tudi eno izmed poglavitnih dejavnosti kraja, v katerih so. Ravno slanost pa je domnevno kriva za odtenek. V resnici visoka slanost dovoljuje, da v njih preživi zelo malo mikroorganizmov, ki lahko uspevajo v tako težkih razmerah. 

Zakaj rožnata barva?
V večini teh jezer so mikroalge halophile oziroma alge dunaliella salina. Ti mikrobi in mikroalge v kombinaciji z zadostno količino svetlobe, toplote in slanosti vode, ki je močno nad slanostjo morja, proizvajajo in kopičijo karotenoide, kot je recimo beta karoten. Barve karotenoidov dajejo algam in vodi, v kateri so, značilno rožnato barvo. Po drugi strani lahko rožnato barvo povzročajo tudi mikroorganizmi, znani kot fotoheterotrofne arheje (halobakterije), ki dobijo rožnati pigment zaradi beljakovine bakteriorodopsin, ki jo uporabljajo za absorbiranje sončne energije, podobno kot proizvajanje klorofila pri fotosintezi zelenih rastlin.

Najbolj znana rožnata jezera

Jezero Hillier, Avstralija

Hillier, Avstralija foto: Profimedia


Jezero je v zahodni Avstraliji in ga mnogi poimenujejo tudi po njegovi značilni barvi – Roza jezero Hillier. Gre za 600 m dolgo jezero tik ob Tihem oceanu, ki je iz ptičje perspektive neverjeten kontrast z morjem. 

Laguna Hutt, Avstralija

Laguna hutt, Avstralija foto: Profimedia


»Dežela tam spodaj« nima samo enega rožnatega jezera. Prelepa laguna je tudi severno od ustja reke Hutt v zahodni Avstraliji. Tudi ta je posledica vsebnosti alg in bakterij, svojo barvo pa spreminja glede na letni čas in uro v dnevu. Če imate srečo, jo lahko vidite tudi v skoraj vijoličnih odtenkih. 

Prašnato rožnato (Dusty rose) jezero, Kanada

DUSTY ROSE foto: /


To jezero po številnih zapisih svoje barve ni dobilo zaradi vsebnosti bakterij, ampak je takšno zaradi dotočnih voda, ki se pretakajo po barvitih kamninah v njegovi okolici. Rezultat pa je očarljiv, skoraj žameten odtenek rožnate. 

Torrevieja, Španija

Torrevieja foto: Profimedia


Slano jezero oziroma slana rožnata laguna v kraju Torrevieja v pokrajini Valencija v Španiji vas bo zagotovo navdušilo. Ne gre le za prelepe odtenke rožnate barve in soline, katerih slani grički se bohotijo nad laguno in so neverjeten kontrast preostali pokrajini. Kljub temu da v okolici lagune ni veliko rastlinja, pa so ob rožnati vodi svoje bivališče našli rožnati flamingi, ki jih ob obisku lagune lahko vidite čisto od blizu. Zanimivo pa je, da je v bližini še ena laguna, prav tako slana, le da je zelenkaste barve. 

Obarvana laguna (Laguna Colorada), Bolivija

Obarvana laguna, Bolivija foto: Profimedia


Rožnata barva pa ni edina zanimivost številnih jezer po svetu. V Boliviji je več kot 3000 metrov nad morsko gladino tako imenovana Obarvana laguna, ki se bohoti v prelepi prelivajoči se oranžni barvi. Podobno kot v Španiji so tudi tu svoje bivališče našli flamingi, le da gre za redkejšo vrsto.

prejšnji članek
Takole sta grešila Špela in njen Gregor
Svet slavnih
Takole sta grešila Špela in njen Gregor
naslednji članek
Resnica o rdečelascih
Zdravje
Resnica o rdečelascih