stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj vse nas čaka v Idriji?

28. 11. 2019; 11.07
Avtor: PR
Idrija_naslovna

Idrija foto: Shutterstock

O idrijski čipki in rudniku živega srebra zagotovo veste že veliko. Ampak, zakaj bi človek še obiskal Idrijo? Kaj vas čaka na destinaciji, ki sodi med UNESCO globalne geoparke? Kaj se skriva v Idriji, kjer se prepletata alpski in kraški svet?

Zakaj ne bi enostavno Vandrali po Gričih? Ne veste, na kaj točno mislim? Gre za enodnevne izlete, ki jih izvaja društvo Hudornik in so namenjeni družinam in individualnim gostom. Na poti lahko izkusite lokalno kulinariko, spoznavate življenje ljudi ter seveda občudujete naravo.

Lahko se sprehajate tudi sami vzdolž vodnega kanala Rake. Sprehod vas bo pejla iz mesta v naravo in pot vas bo peljala do Divjega jezera, prvega slovenskega muzeja v naravi. Divje jezero je namreč hidrološka posebnost Geoparka Idrija in leži med jezom pri Kobili in sotočjem Idrijce z Zalo. Divje jezero se nahaja na nadmorski višini 330 metrov in je posebne vrste kraški izvir, tako imenovani, vokliški izvir. Zagotovo boste presenečni nad njegovo barvo. Na poti do jezera si oglejte še Idrijsko kamšt, ki slavi kot največje ohranjeno leseno vodno kolo v Evropi.

Kaj pa so Klavže? Vodne pregrade v dolini Idrijce, Belce in Kanomljice, ki so namenjene plavljenju lesa. Zgrajene so bile na začetku 20. stoletja, za potrebe rudnika, saj takrat ni bilo ustreznih gozdnih cest in prevoznih sredstev.

Po hoji boste zagotovo lačni. Če bi poskusili odlične sire, jih lahko najdete na pravljični kmetiji na Krnicah - Pr’Krnčan. Slednja je tako kot drugi ponudniki v projektu Idrija izbrano, ki podpira domače obrti. Sir z domačije lahko kupite pod imenom te kolektivne blagovne znamke, ki je bila ustanovljena z namenom povezovanja lokalnih ponudnikov in skupnega predstavljanja široke palete kakovostnih izdelkov, pridelkov in storitev Idrijskega. Med produkti se nahajajo še: med, čaji, jogurti, ognjičevo mazilo, pletenine in sieved tudi čipka.

Če želite popolni hedonizem pa se prepustite izbranim okusom v čarobnem objemu Kendovega dvorca. Tam boste okušali odlične idrijske žlikrofe in ostalo hrano s pravo vinsko spremljavo. Primerno je tudi za romantične večerje v dvoje.

Potepanje po Idriji in njeni okolici lahko pričnete, tako kot smo ga mi, v pred kratkim zgrajenem Geopark visitor centru. Tu je veliko interaktivnih točk tako za odrasle kot za otroke, s pomočjo katerih lahko spoznajo značilnosti geoparka. Območje Geoparka Idrija je geomorfološko izredno pestro. Tam lahko občudujemo visoke kraške planote, ki nimajo površinsko tekočih voda in presenečajo z jamami, brezni in vrtačami.

Seveda brez čipk in rudnika na gre. Čipke so bile v času rudarstva v Idriji dodaten zaslužek pri hiši, da je družina lažje preživela. Danes lahko obiščete odličen Antonijev rov v rudniku, ki bo navdušil tudi otroke in Idrijski mestni muzej, kjer najdete tudi Idrijo, ki je nastala v ZDA, ko so se tja preselili delavci iz Idrije in pa zbirko čipk. Če se želite v klekljanju čipke preizkusiti tudi sami, se ustavite na Čipkarski šoli.

Nad Antonijevim rovom vas čaka tudi Gostišče Barbara, kjer prav tako lahko okušate odlične idrijske žlikrofe. Pravijo, da so žlikrofi narejeni v obliki Napoleonove kape. Idrijčani imajo žlikrofe še posebej radi z bakalco, jedjo iz koštrunovega mesa in zelenjave.

Živo srebro

Za app frike pa se lahko po Idriji in okolici potepate tudi z aplikacijo Turf Hunt.
Dobrodošli v Idriji. Pa srečno!

UNESCO Globalni Geopark Idrija
Območje Geoparka Idrija zavzema celotno občino Idrija. UNESCO Globalni Geopark Idrija je del projekta Danube Geotour in se sofinancira iz skladov Evropske unije (SERR, IPA).

prejšnji članek
Presrečen Matevž Česen
Svet slavnih
Presrečen Matevž Česen
naslednji članek
To se je v resnici zgodilo zaradi zlatega kamenčka!
Svet slavnih
To se je v resnici zgodilo zaradi zlatega kamenčka!