pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako prepoznam, da me ljudje izčrpavajo?

25. 4. 2024; 04.00
Avtor: Lea Pufek
prepir

prepir foto: Profimedi

Seveda vsi, ki nam v življenju dajejo opisane občutke, niso nujno čustveni vampirji. Čeprav ne zadostujejo vsem merilom za potrditev osebnostne motnje, pa še vedno lahko imajo osebnostne lastnosti, ki na nas vplivajo podobno.

In ljudje, ki nas izčrpavajo, so lahko kjer koli. Lahko so naši sosedje, sodelavci, nadrejeni, znanci, prijatelji ali celo sorodniki.

Imate prijateljico, ki vas nenehno utruja z dramo svojega neuspešnega ljubezenskega življenja, vas prosi za nasvete, potem pa jih ne upošteva in se vrti v krogu ponavljanja napak in iskanja tolažbe pri vas?

Imate sodelavko, ki vseskozi pozablja na denarnico, kadar gresta na malico, ali nikoli ne uspe pravočasno najti bankomata?

čeprav izraz živčni zlom v strokovni literaturi ne obstaja, pa vendarle obstaja stanje, ki ga s tem poimenujemo. foto: Dreamstime

Imate soseda, ki se na vaš zvonec obesi vsakič, kadar vam iz rok pade žlica? Ali teto, ki ves čas toži, kako je osamljena in kako se nihče od sorodnikov ne zmeni zanjo, čeprav jo k sebi povabite vsakih štirinajst dni?

Če ste zaradi podobnih primerov ljudi v svojem življenju slabe volje, razdraženi, živčni, jezni, brez energije, celo depresivni in ne morete spati ali čutite tesnobnost, preden se srečate z njimi, hkrati pa imate slabo vest zaradi svojih čustev do njih, je povsem verjetno, da tovrstni ljudje na vas prenašajo negativno energijo.

Takšen stres se bo prej ali slej (če se že ne) začel odražati tudi na vašem telesu: na koži, laseh, nohtih, prebavilih, v neravnovesju hormonov ipd. Zaradi tega je pomembno, da se naučite obvladovati energijo, ki jo prejemate od drugih.

Do izgube las lahko privedejo tudi kakšni stresni dogodki ali hormonske spremembe. foto: Dreamstime

prejšnji članek
V Benetkah od danes vstopnina za dnevne obiskovalce
Življenjski slog
V Benetkah od danes vstopnina za dnevne obiskovalce
naslednji članek
Nasvet za današnji dan: Odpustite jim, osvobodili boste sebe
Zdravje
Nasvet za današnji dan: Odpustite jim, osvobodili boste sebe