Zdravje
 

Prednosti uporabe štedilnikov na drva in trda goriva

22. 9. 2020; 16.00
Avtor: K.M.
Štedilnik na drva

Štedilnik na drva foto: Shutterstock

Čeprav smo se zelo razvadili z uporabo plinskih in električnih štedilnikov, imajo tisti na drva še vedno svoj čar.

Štedilniki na drva so bili nekoč osrednji predmet v domačih kuhinjah. Predvsem v nekoliko nostalgično opremljenih prostorih pa se, zanimivo, velikokrat še vedno nahajajo tisti od naših dedkov in babic, ki seveda še vedno delujejo. Zato ni presenetljivo, da so različni štedilniki na drva in trda goriva ter različne oblike kulinaričnih peči vse bolj priljubljeni tudi v opremi modernih prostorov in zunanjih kuhinj. Še vedno je prednost takšnih štedilnikov, predvsem v zaprtih prostorih, dvojna uporaba, saj lahko na njih pripravite vse oblike jedi, hkrati pa z njimi ogrevate prostor, ob tem pa pri kurjavi uporabljate tudi obnovljive vire energije. 

Prilagodljivost
Zaradi povpraševanja je ponudba takšnih štedilnikov danes zelo raznolika in predvsem prilagodljiva. Številni mojstri vam štedilnik ustvarijo po željah in predvsem tako, da je kvalitetno umeščen v vaš prostor ter opremo. Slabost takšnega štedilnika je še vedno v tem, da ga je treba kuriti ročno in prilagajati moč, a se boste tudi tega prej ali slej navadili. ***Foto: Štedilnik na drva Štedilniki so lahko narejeni v modernem ali starinskem stilu.

Ne pozabite na čiščenje

Za vašo varnost in dobrobit okolja je pomembno, da peči in kotle redno in ustrezno čistite.

Tisti, ki uporabljajo peči in kamine na drva ali kotle za biomaso in pelete, so zelo vestni pri uporabi dimnikarskih uslug, a kaj, ko vse prevečkrat pozabijo na osnovo – ustrezno čiščenje celotnega sistema. Ko se temperature spustijo in začutite željo po gretju, je za ustrezno čiščenje v resnici že prepozno, zato za najboljše stanje svojih kurilnih naprav poskrbite že zdaj. Javna dimnikarska služba vam lahko seveda pomaga tudi na tem področju, zato se tudi z njimi posvetujte o ustreznem vzdrževanju svoje naprave.



Peči in kotli so lahko različno umazani, na kar vpliva predvsem izgorevanje lesa, biomase ali drugih kurilnih pripomočkov. Na samo izgorevanje lahko vplivate z izborom vlažnosti kurilnega materiala ali načina njegovega dodajanja. Pri pečeh, kjer ročno dodajate drva, je recimo kakovost izgorevanja najbolj odvisna od posameznika. Če čiščenje opravljate redno, je žična krtača dovolj. Redno odstranjujte pepel in praznite posodo, kjer se zbira. S krtačko dobro očistite prostor izgorevanja in samo kurišče.

prejšnji članek
Sylvester Stallone žaluje
Svet slavnih
Sylvester Stallone žaluje
naslednji članek
Slovensko podjetje s pravo posebno modno novostjo
Moda&Lepota
Slovensko podjetje s pravo posebno modno novostjo

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.