franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stroške si znižajte z vložkom v toplotno črpalko

19. 10. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
toplotna črpalka

Toplotna črpalka foto: Shutterstock

Za nakup toplotne črpalke lahko ob upoštevanju vseh pogojev zaprosite tudi za subvencijo ali kredit.

Toplotne črpalke lahko s souporabo obnovljivih virov energije ali odpadne toplote na energijsko učinkovit način pridobivajo koristno toploto za ogrevanje prostorov. Hkrati gre za investicijo, s katero se boste pozimi greli, poleti pa hladili. 

Upoštevajte strokovnjake
Preden se odločite za nakup toplotne črpalke, zagotovo priporočamo posvet s strokovnjakom, ne glede na to, ali gre za obnovo vašega doma ali novogradnjo. Projektant bo pripravil izračune o tem, kakšno moč črpalke potrebujete, pomembno pa je, da se upošteva velikost doma, struktura, izolacija, toplotna prehodnost in samo podnebje, kjer se vaš dom nahaja.


Različne funkcije
Toplotne črpalke imajo različne funkcije, njihova osnovna naloga pa je, da vzdržujejo temperaturo. Njihovo delovanje je v osnovi zelo podobno sistemu hladilnikov in klimatskih naprav, le da gre za obrnjen proces, saj toploto sproščajo. Toplotna črpalka greje vodo za ogrevanje prostorov in sanitarno vodo, enako kot to počnejo druge peči, vendar na drugačen in energetsko najučinkovitejši način ogrevanja in hlajenja hkrati. Toplotno energijo sprejema iz okolice in jo oddaja v ogrevanih prostorih, pri tem pa izkorišča naravni toplotni zbiralnik okolja. Medtem ko se toplota spontano prenaša s toplejšega telesa na hladnejšega, toplotna črpalka za ta proces porablja električno energijo, vendar ne več kot 25 odstotkov. Preostalih 75 odstotkov je črpa iz okolja, tudi pozimi. 
Poznamo tudi reverzibilne toplotne črpalke z vgrajenim sistemom, ki vlogo uparjalnika in kondenzatorja lahko zamenja, s tem pa zamenja tudi način delovanja. Torej namesto da prostor greje, ga hladi. 

Ponudba


Poznamo različne toplotne črpalke. Najpogosteje energijo pridobivajo iz vode, kjer gre za sistem zrak-voda (zrak iz okolice), voda-voda (podtalnica ali površinska voda) in zemlja-voda (zemeljski kolektor, geosonda). Pri odločitvi, katero izbrati, morate upoštevati tudi dostopnost naravnih virov v okolici svojega doma.

prejšnji članek
Po hudi nesreči Tadeja Goloba se je oglasila njegova žena
Svet slavnih
Po hudi nesreči Tadeja Goloba se je oglasila njegova žena
naslednji članek
Do lepo oblikovane ritke z brezplačnim treningom Patricie Pangeršič
Zdravje
Do lepo oblikovane ritke z brezplačnim treningom Patricie Pangeršič