stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj moramo imeti fasado

1. 5. 2021; 01.00
Avtor: K.M.
Fasader

Fasader foto: Profimedia

Zakaj so fasadni sistemi pomembni in na kaj moramo biti pozorni

Pomembno: Pri izvedbi fasadnega sistema je pomembno, da se izdeluje pri temperaturi, ki ne sme biti nikoli v dnevu nižja od 5 °C. Izogibajte se tudi močnemu soncu, dežju in vetru. 

Seveda je videz samega doma zelo pomemben, še pomembnejša pa je njegova funkcionalnost. V domu vam bo najprijetnejše, če boste poskrbeli za kakovosten fasadni sistem, ne glede na to, ali živite v samostojni hiši ali skupnem poslopju. Fasadni sistemi imajo različne namene – od toplotne zaščite do tega, da omogočajo manjšo porabo energije, skrbijo za vodoodbojnost, požarno zaščito in zmanjševanje termične napetosti. Fasadni sistemi so pomembni tudi kot zaščita gradbenih elementov, poskrbijo pa tudi za zaščito hiše pred zunanjimi vplivi (veter, dež, sonce, mraz ...). Seveda pa kvalitetna fasada poskrbi tudi za zvočno izoliranost. 



Na kaj morate biti pozorni pred izdelavo fasade 
Pomembno je, da so končana vsa krovsko-kleparska dela, s kopnimi in drugimi obrobami, žlebovi in odtočnimi cevmi vred. Vgrajena morajo biti okna in vrata. Dobro je, da so v notranjosti objektov že izdelani ometi in nameščene vse napeljave, kot so omarice za elektriko, telefonske omarice, domofon, priključki za televizijo in vsi drugi priključki, ki jih boste potrebovali. 
Pred izdelavo fasade se pozanimajte o pomembnih informacijah:  
- kakšna je cena fasade do zaključnega sloja,
- kakšno izolacijo potrebujete,
- kakšen naj bo zaključni sloj,
- kateri fasadni sistem je primeren in kakšna je njegova obstojnost.

Izberite primeren zaključni sloj
Zaključni sloji imajo dve vlogi: prva je zaščita celotnega fasadnega sistema, druga pa vizualna privlačnost vašega doma. Fasado ščitijo pred vplivi okolja in se nanašajo neposredno na podlogo, zato je pomembno, da je izdelava vsakega koraka v postopku kakovostna. Zaključni sloji se razlikujejo po sestavi, trpežnosti, prožnosti, načinu nanosa na podlogo in seveda barvnih odtenkih. Poznamo akrilne, silikatne, silikonske in mineralne zaključne sloje, v Sloveniji pa prevladujejo predvsem akrilni, ki zagotavljajo dobro vodoodbojnost in trdnost.

Kako izbrati primerno barvo 
Načeloma bi morala biti barva fasade v barvah, ki se pojavljajo v okolici. Govorimo predvsem o naravnih odtenkih, intenzivnejši pa naj bi se pojavljali zmerneje. Pomembno je, da upoštevate pogoje, ki jih zahteva barva zaključnega sloja, saj lahko barva drugače zbledi ali se hitreje uniči.

prejšnji članek
Marihuana na krožniku
Kulinarika
Marihuana na krožniku
naslednji članek
Aktivna Tina Gorenjak trenira kot nora
Svet slavnih
Aktivna Tina Gorenjak trenira kot nora