stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako sodelovati s trmasto osebo?

24. 9. 2023; 03.00
Avtor: T.D.
par, prepir, pogovor

par, prepir, pogovor foto: Dreamstime

Vsak med nami pozna koga, ki slovi po trmi. Trmasti ljudje so moteči, povzročajo stres in vas lahko spravljajo ob pamet, naj bo to vaša sodelavka ali partner.

A ko se enkrat naučite, kako jih obvladovati, boste ugotovili, da so ti ljudje pravzaprav močni, odločni in pametni, zato je v njihovi družbi tudi lepo. Na svoj odnos s trmasto osebo lahko gledate kot na priložnost, da postanete boljši. Saj veste, spremenite lahko samo sebe, drugih nikoli. Tu je torej vaša priložnost – spremenite pogled na to osebo, in za oba bo lažje.

Čas za premor

Uprite se želji, da bi imeli takoj pripravljen odgovor. Nadzorovanje svojih impulzov je značajska lastnost, ki vam bo pomagala marsikdaj v življenju. Ne zavzemajte takoj obrambne drže, ampak zapustite prostor, ko vas trmasta oseba spravlja ob živce. Pojdite na primer v kopalnico, kjer lahko rahlo zakričite, se nadihate ter se s svežo močjo in trezno glavo soočite z »nasprotnikom«.

Igrajte ustni šah

Strateško načrtujte komunikacijo s trmasto osebo. Prava poteza skupaj s pravimi besedami vas lahko pripelje do pozitivnega rezultata namesto do prepira. Izogibajte se besedam, kot so: »Ne, nimaš prav.« Svoj protiargument predstavite spoštljivo in dostojanstveno, brez žaljenja.

Pripravite ga do poslušanja

Sedite in ne govorite z njim, dokler je v drugem prostoru. Ko se vrne, se soočite z njim na štiri oči in poskušajte pogovor voditi kot v službi. Poslušajte glas in ton svojega glasu in mu iz srca, a vljudno povejte, kaj vas moti in kako bosta poskušala to popraviti. Trmast človek vas velikokrat ne bo zmogel ali hotel slišati, zato mu drugačno mnenje od njegovega predstavite v majhnih odmerkih, saj jih bo tako lažje sprejel in »prebavil«.

Pravi čas

Počakajte na pravi čas, da boste povedali, kar mislite. Pred pogovorom preverite razpoloženje osebe. Če je v stresu in slabovoljna, počakajte s pogovorom. Pravi čas je ključ za uspeh pogovora.

Postavite se v njegovo kožo

Poskušajte biti sočutni, kar je včasih težko z osebo, ki vas pritiska ob zid, a poskušajte razumeti, kako stvari vidi on. Ne poskušajte ga prehitro prepričati o nasprotnem, saj je vztrajnost lepa čednost. Trma je bližnji sorodnik vztrajnosti, to pa je tisto, kar potrebujemo za uspeh. Zato je med trmastimi ljudmi veliko pametnih, dobrih v poslu in odličnih pri odločanju.

Vzemite stvari v svoje roke

Ne zataknite se za njegove besede in vztrajanje pri stvareh, ki se vam zdijo nepomembne. Poglejte skozi to, vzemite na znanje in po svoje uredite situacijo. Poskušajte razumeti njegov pogled na stvar in mu obzirno ponudite svoje stališče. Prosite, naj ga poskuša razumeti tudi sam.

prejšnji članek
Je res le ena sorodna duša?
Odnosi
Je res le ena sorodna duša?
naslednji članek
Prepoznajte simptome angine pektoris
Zdravje
Prepoznajte simptome angine pektoris