nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako mačja družba vpliva na naše zdravje?

9. 3. 2022; 03.00
Avtor: jk/revija Jana
muca, mačka

Kadar smo v stiski, naše mačke to čutijo. foto: Pexels

Za mačjeljubce ne bo nič novega, če povemo, da ljudem navzočnost mačke nadvse dobro dene. Skeptike pa bo morda prepričalo, da so zdaj tudi znanstveniki potrdili koristnost mačje družbe.

Raziskovalci Univerze Washington State udeležencev v raziskavi niso iskali daleč naokoli – povabili so kar lastne študente, izpostavljene stresu v obdobju izpitov. Tisti, ki so se v tem stresnem obdobju crkljali z mačkami, so imeli v krvi opazno nižjo raven kortizola, stresnega hormona, in višjo raven hormona sreče. Je kateri zadovoljni lastnik mačke sploh presenečen nad takim izidom?

Krepijo naravno odpornost

To trditev so testirali na otrocih – tisti, ki so odraščali v gospodinjstvu  z vsaj enim mačjim članom, so bili pozneje v življenju manj bolni kot otroci brez mačje družbe. Še posebej prva leta življenja so odločilna, saj je to čas, ko se izgrajuje imunski sistem. Če v tem obdobju otroci redno prihajajo v stik z živalmi, se njihov obrambni sistem nauči primernega zaščitnega odziva.

Mačje predenje nam pomaga, da lažje in prej zaspimo. foto: Pexels

Pomagajo nam zaspati

Mačje predenje nam pomaga, da lažje in prej zaspimo. Monotonost zvoka, značilnega za predenje, pomiri naše možgane, ti pa začnejo zaradi tega izločati več melatonina, spalnega hormona. Na voljo so celo posnetki mačjega predenja, ki pomagajo zaspati, na primer alergikom.

Mačja terapija

Kadar smo v stiski, naše mačke to čutijo. Neredko v takih situacijah pridejo v našo bližino, se nam zleknejo v naročje in hočejo, da jih božamo. To v mačjem jeziku pomeni: »Tukaj sem, stojim ti ob strani, kadar ti je hudo!« Kar priznajmo: primernejših tolažilnih besed sploh ni. Mimogrede: mačke so tudi izvrstne poslušalke!

Mačke foto: Pexels

Ščitijo naše srce

V stresni situaciji se nam dvigne krvni tlak. Raziskave univerze v Buffalu so pokazale, da je dovolj, če je v takšnih trenutkih v bližini kakšna mačka, in kmalu je razpoloženje manj napeto! To je dokazal padec krvnega tlaka pri testirancih. Testirane osebe so morale rešiti izjemno težko matematično nalogo, kar jim je povzročalo stres, a je imela skupina, ki je nalogo reševala v navzočnosti mačke, nižji krvni tlak od kontrolne skupine oziroma se jim je gibal v mejah normale.

Mačji posnetki za salve smeha

Vsi poznamo zabavne, prismuknjene, prisrčne, neverjetne, lepe posnetke mačjih dogodivščin – različni mediji so jih polni. Mačka, ki preceni svoje skakalne zmožnosti in čofne na tla tik pred polico, na katero se je namenila skočiti – le koga to ne nasmeji? Kadar moremo, si poglejmo tovrstne posnetke. Ne gre le za to, da nas zabavajo ali raznežijo, po ogledu smo tudi bolj koncentrirani in pozorni na detajle, je dokazala raziskava Univerze v Inidiani.

Imate radi mačke?

Imate radi mačke? foto: Pexels

prejšnji članek
Zdolgočasenost (bore-out): nasprotje od izgorelosti (burn-out)
Zdravje
Zdolgočasenost (bore-out): nasprotje od izgorelosti (burn-out)
naslednji članek
Slovenska igralka razkrila, kaj počne, ko ni pred kamero
Svet slavnih
Slovenska igralka razkrila, kaj počne, ko ni pred kamero
#obraziavenija
obraziavenija