pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdaj otrokom začeti dajati žepnino in koliko?

16. 5. 2022; 04.00
Avtor: T. L. / Revija Liza Maja
ŽEPNINA, DENAR, OTROK

Cilj žepnine je naučiti otroka, da z denarjem prevzema tudi odgovornost zanj. foto: Dreamstime

Strokovnjaki so mnenja, da naj bi otrok začel dobivati žepnino približno okoli desetega leta starosti. To je pred vstopom v puberteto, ko se gradi samozavest in otrok o sebi meni, da že vse zna in zmore, obenem je to prehod med otroškim dojemanjem vsakdana in določenimi obveznostmi, ki počasi že pritičejo odraščajoči osebi.

1. Otroku določimo znesek, pomembno je, da mu razložimo, čemu služi. Povemo, da je to denar, katerega en del lahko varčuje »za bogatenje«, recimo deset ali dvajset odstotkov, in ga daje ločeno v drugo škatlico ali denarnico, v kateri je sicer shranil žepnino.

2. Naj je ne nosi s seboj v šolo ali kar tako, temveč naj bo namensko porabljena, torej se vzame del teh sredstev za nakup nečesa, kar vaš otrok želi kupiti. Glede nakupovanja se s svojim otrokom pogovarjajte, predvsem pa ste mu vzgled s svojimi dejanji. Če sami obsesivno tečete po trgovinah in kmalu zapravite velik del mesečne plače za cunjice in druge privlačne predmete, ki se svetijo iz izložb, ste lahko v veliki meri prepričani, da bo enako storil vaš odraščajoči otrok. Oni se namreč v največji meri učijo prav od nas staršev in mi smo jim vzgled, tako v dobrem kot v slabem.

foto: Reuters

3. S tem, ko otrok dobi žepnino, se lahko nauči ceniti vrednost denarja. Dojame, kaj pomeni varčevati in kako ne takoj zadovoljevati svojih potreb, temveč jih zmore preložiti v prihodnost, ko morebiti tudi že dobro premisli, za kateri predmet bo porabil svoj denar in ga bo tako tudi znal bolj ceniti.

4. Če otroku kupimo vse, kar si želi in hoče, uničujemo njegovo vsajeno skromnost. Ker dobi vse, ne zna ceniti in mu kupljeno zelo kmalu nič ne pomeni, tudi spoštljivega odnosa do tega predmeta se ne nauči, saj mu je samoumevno, da mu starši vse kupijo. To je velika napaka. Tako starši vzgajajo narcisoidno naravnane odrasle posameznike, ki skrbijo zgolj za svojo zadnjo plat in jih sočlovek niti najmanj ne zanima, kaj šele, da bi mu pomagali ali se z njim ukvarjali.

5. Zato, naučite svojega otroka preudarno ravnati z denarnimi sredstvi, naj se nauči ljubiti energijo denarja, ki nam služi, če jo spoštujemo, in naj si občasno le kupi tisto, kar si želi. Ker je žepnina omejena in pride zgolj enkrat na mesec, bo večkrat temeljito premislil, preden jo bo zapravil.

prejšnji članek
VIDEO: Snaha Rosvite Pesek pokazala novo hišo
Življenjski slog
VIDEO: Snaha Rosvite Pesek pokazala novo hišo
naslednji članek
Se je Kourtney Kardashian res poročila?
Svet slavnih
Se je Kourtney Kardashian res poročila?
#nasazenazenska
nasazenazenska