901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj ni tako zelo slabo, če te grize slaba vest?

23. 2. 2024; 04.00
Avtor: Vesna Meško
ženska

ženska foto: Dreamstime

Če občutite slabo vest, pomeni, da ste empatični in da se ne požvižgate na to, kako se počutijo drugi.

Vemo, ni prijeten občutek, ko te muči slaba vest. To se običajno zgodi, ko storimo nekaj takega, kar vemo, da ni prav. Črvičenje v trebuhu je še posebej močno, če smo s svojim ravnanjem komu povzročili škodo, ga ogoljufali, užalili, ponižali, prizadeli.

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste naredili nekaj takega, kar je povsem v nasprotju z vrednotami, ki so vam jih usidrali starši in/ali bližnji, ki vam veliko pomenijo? Vsi delamo napake, iz katerih se lahko tudi marsikaj naučimo, ampak to, kako se ob tem počutiš, veliko pove o tebi in o tem, kakšna oseba si.

foto: Shutterstock

Poskušaj popraviti škodo

Tudi v primerih, ko neprijetnosti niste povzročili namerno, je seveda prav, da se opravičite (če tako čutite) in če je le mogoče, popravite škodo, oziroma skušate omiliti nastalo situacijo. Na ta način boste namreč pokazali, da veste, da ste ravnali narobe in da vam ni vseeno, kako se oseba ob tem počuti.

Slednje seveda ne pomeni, da bo storjena napaka kar izginila in da bo tisti, ki ste ga prizadeli, pozabil na vaše ravnanje, boste pa s svojim dejanjem vsaj poskusili sporočiti, da vam je mar in da vam je žal za škodo/občutke, ki ste jih povzročili.

Kam je izginila empatija?

Ker je v družbi vse manj empatije, razumevanje in izražanje obžalovanja ni več nekaj samoumevnega, saj se ljudje vse težje poistovetijo s čustvi nekoga drugega. To je tudi razlog, da številni povsem brez slabe vesti nizajo krivice in se ne ne sprašujejo, kakšno škodo povzročajo s svojim ravnanjem, niti jim ni mar, da s svojimi besedami in dejanji streljajo puščice nespoštovanja in na dolgi rok povzročajo nepopravljivo škodo. Želite biti del takšne družbe ali želite biti oseba, ki bo spreminjala svet na bolje?

Kadar boste v dvomih, kako ravnati, se v mislih sprehodite skozi naslednje tri točke:

  1.       Razmisli, preden narediš ali izrečeš besede, ki jih ni mogoče vzeti nazaj – predstavljaj si, kaj bodo ta dejanja ali besede povzročile. Si še vedno želiš po tej poti?
  2.       Ne ravnaj tako, kot ne bi želel/a, da drugi ravnajo s teboj.
  3.       Vprašaj se, kako bi se počutil/a, če bi bile vloge zamenjane.

Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu in takrat, ko ne boste vedeli, kako se odločiti, izberite pot, ki je prijaznejša. Že res, da boste morda kot redka lučka v svetu, a verjemite, da še kako pomembna - naš planet potrebuje dobre, srčne ljudi.

foto: dreamstime

prejšnji članek
ŠOK: Legendarna skupina Victory se razhaja
Svet slavnih
ŠOK: Legendarna skupina Victory se razhaja
naslednji članek
Super triki, ki vam bodo ob menstruaciji prišli še kako prav!
Zdravje
Super triki, ki vam bodo ob menstruaciji prišli še kako prav!