Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vedenjski vzorci, ki uničujejo zvezo in ljubezen

7. 6. 2022; 04.00
Avtor: Revija Liza Maja
žalosten par

Partnerja foto: dreamstime

Sijajno se ujameta. Včasih. Toda vajini vedenjski vzorci uničujejo ljubezen. Preberite, kaj lahko naredite.

Nekateri ljudje enostavno niso ustvarjeni drug za drugega. Obstajajo pa pari, ki se dejansko sijajno ujemajo. Poudarek je na: sijajno. Kajti tudi v takih zvezah lahko vedenjski vzorci marsikaj pokvarijo. Vzrok običajno ne tiči neposredno v partnerju, temveč v njegovi preteklosti. Vsi ponavljamo konfliktne vzorce in strategije, ki so se nekoč izkazale za uspešne. Lahko se denimo kujamo, ker smo tako vajeni od otroštva, ko nas je nato vedno nekdo potolažil. Vendar pa se morate zavedati, da niste več trmasta najstnica, temveč odrasel človek, ki morda svoje težave reševati odgovorno in odraslo. Čas je, da zavržete te vzorce.

Prvi korak: najprej jih morate prepoznati. Preberite in ugotovite, ali se v naslednjih vrsticah skrivajo tudi vaši.

Osredotočate se na vse, kar bi »moralo« biti

Namesto da bi se osredotočali na lepe in posebne aspekte vaše zveze, se osredotočate na tisto, kar bi že »moralo« biti. Že zdavnaj bi »morala« biti poročena. Vaš partner bi »moral« zaslužiti več denarja. »Morala« bi se manj prepirati in več poljubljati. S takim razmišljanjem boste vedno nezadovoljni, kar je prvi korak v nesrečno spiralo ....

Veljajo le vaši občutki

Dva človeka lahko na isto stvar gledata povsem drugače. Kar pa ne pomeni, da občutki drugega nimajo nobene veljave. Tudi če imate o partnerjevem razmišljanju na tisoče podvprašanj, morate njegovo mnenje sprejemati in spoštovati. Če boste rekli, da se mu ni treba razburjati za določeno stvar, tako njegov občutek le pometete pod preprogo. Raje recite, da povsem razumete njegovo jezo, in ga ne napadajte.

V zdravi zvezi ne more biti vedno vse po vaše. foto: Dreamstime

Partnerja primerjate z bivšim

Nobena zveza ni enaka prejšnji. Vsaka je tako edinstvena in kompleksna kot snežinka. Svojega sedanjega partnerja nikar ne primerjajte z bivšim. Niti potiho, kaj šele na glas.

Poskušate ga spremeniti

Na začetku se zaljubimo v idejo, v pričakovanja. Potem ugotovimo, da partner ne ustreza vsem predvidevanjem. Ga lahko spremenimo? Ne. Nekatere oblike vedenj se da spremeniti, ne pa bistva človeka. Če je introvertiran, ga ne boste spremenili v največjega žurerja, tega pa ne v človeka, ki bo rad tičal doma. Poskusi spreminjanja vodijo v konflikte. Če se ne ujameta po raznih plateh, potem je bolje, da se razideta.

Trajne zamere

V zvezi so na dnevnem redu tudi prepiri. To je normalno. Tudi če ne bi smeli, od časa do časa partnerja prizadenemo z besedami. Za srečno zvezo se morate naučiti tudi odpuščati. In to dejansko: ne kuhajte zamer v sebi in jih ne vlecite vedno znova na plano. Srečni pari se o tem pogovarjajo in to rešijo na konstruktiven in kompromisen način.

Ste negotovi - in zato ljubosumni

Malce ljubosumja je lahko celo seksi. Manično ljubosumje pa je znak negotovosti - in zato tudi manj seksi. Če partnerju kar naprej očitate nezvestobo takoj, ko ni več prilepljen na vas, ga boste od sebe pregnali še hitreje, kot bi vam bilo ljubo.

Včasih je bolje, če gremo vsak svojo pot. foto: Profimedia

prejšnji članek
Harry in Meghan pokazala hči
Svet slavnih
Harry in Meghan pokazala hči
naslednji članek
Kardigan - zakaj ga ženske obožujejo?
Moda&Lepota
Kardigan - zakaj ga ženske obožujejo?