901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najbolj vidne napake v sodobnih partnerskih razmerjih

12. 1. 2023; 02.00
Avtor: V.M.
zmenek

Napake v odnosih foto: Profimedia

Iskanje partnerja, ki vam bo kar najbolj podoben, ni najbolj modra ideja. Preverite, zakaj slednje sodi med najbolj pogoste napake …

Če se ozremo po partnerskih razmerjih v današnji družbi – katere so tisti najbolj vidne, recimo temu napake, ki jih posameznik dela v partnerskem odnosu?

»Možnih napak je seveda veliko, večinoma pa izhajajo iz naših (otroških) pričakovanj glede partnerstva, iz neusklajenosti vlog in odgovornosti ter težav pri spoštovanju in upoštevanju razlik. Zelo pogosta napaka je, da iščemo kompatibilne partnerje namesto komplementarne,« razloži psihoterapevtka dr. Andreja Pšeničny in v nadaljevanju pojasni, kaj natanko slednje pomeni.

foto: Profimedia

»Če iščemo partnerje, ki so nam čim bolj podobni, se pri tem ne zavedamo, da smo si potem tudi podobni v naših šibkejših točkah. Primer: dva čustveno podobno ranjena človeka bosta drug v drugem iskala oporo, kot dva otroka, ki iščeta starša, ki bi ju zaščitil in pomiril. Komplementarna partnerja pa zmoreta prav to, drug drugega podpreti, ker sta šibkejša oziroma stabilnejša na različnih, ne pa na istih področjih.«

Psihoterapevtka Inštituta za razvoj človeških virov je tekom dolgoletnega dela s posamezniki in skupinami prišla do pomembnih spoznanj na področju medsebojnih odnosov. In ker pomembna spoznanja ponujajo spodbudne rešitve, se je dr. Pšeničny usmerila k snovanju ideje, kako posameznikom in/ali parom pomagati graditi zdrave in bolj skladne partnerske odnose. Če vas zanima več o gradnji in reševanju odnosov, vas vabimo na njeno spletno stran, ki jo najdete TUKAJ.

Izboljšajte medsebojne odnose.

Izboljšajte medsebojne odnose. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Kako preprečiti živčni zlom?
Zdravje
Kako preprečiti živčni zlom?
naslednji članek
Recept: Pečeni brancin s koromačem
Kulinarika
Recept: Pečeni brancin s koromačem