Zdravje
 

Ljudje, ki si z laganjem zgradijo domišljijski svet

7. 8. 2024; 19.00
Avtor: V.M.
laž, lažnivec, sumničav

Eni ljudje si kar ne morejo pomagati, da ne bi lagali... foto: Shutterstock

Nekateri patološki lažnivci dobesedno živijo v svetu, ki so si ga naslikali v domišljiji. Kje tiči vzrok za pojav tako resne oblike laganja?

Imate v svoji bližini patološkega lažnjivca? Morda ste se ob tem večkrat povprašali, kje tiči vzrok za poseganje po slikanju namišljenih situacij. Slednje nam je pojasnila  psihoterapevtka dr. Andreja Pšeničny, univ. dipl. psih.

"Vzroke za tako vedenje znanstveniki iščejo tako na organski kot psihološki ravni. Določena patološka stanja možganov (npr. demenca) lahko sprožijo tudi patološko laganje, vendar pa gre pri večini predvsem za psihološke vzroke. Predvsem gre za ohranjanje identitete in obrambo pred realnostjo, kadar se tak človek sreča z vsebinami, ki so preveč boleče ali povzročajo preveč tesnobe, da bi se lahko z njimi spopadel. Zato se obrambno zateče v lažno predstavo o sebi in svojem življenju (»lažni jaz«), saj te zgodbe pogosto osebo prikazujejo kot uspešno na določenih življenjskih področjih, na primer poslovno, ljubezensko, za tem pa se skriva nizko samovrednotenje," je razložila psihoterapevtka in dodala, da se patološki lažnivci ne zavedajo posledic svojega laganja, saj sploh ne pomislijo na to, da so lahko razkriti in ob tej možnosti ne čutijo krivde ali sramu.

prejšnji članek
Pevka Ditka potrebuje pomoč
Kultura
Pevka Ditka potrebuje pomoč
naslednji članek
'Tajnica Tonka' ima izza kamere še eno pomembno vlogo
Svet slavnih
'Tajnica Tonka' ima izza kamere še eno pomembno vlogo

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.