pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To delajo aktivne nosečnice ...

1. 4. 2016; 06.30
Avtor: Š. K.
prenatalyoga
Zmerno ukvarjanje s športom je tudi med nosečnostjo (ali po porodu) popolnoma zdravo in priporočljivo.

Pilates
Za centre, ki nudijo skupinske vadbe pilatesa za nosečnice, morate le malce pobrskati po spletu in izbrati vam najbližjega. Če ne veste, ali bi vam takšna vadba sploh ustrezala, v centru vprašajte, ali nudijo tudi uvajalno uro, ki je običajno zastonj. Strokovnjaki priporočajo, da s pilates vadbo začnete po dvanajstem tednu nosečnosti, ustrezna pa je tako za začetnice kot mamice, ki so bile že prej aktivne. Z ustreznimi in nosečnicam prilagojenimi vajami se boste naučili krepiti mišice medeničnega dna, celotnega telesa, poskrbeli, da bolečine v križu izginejo, ter predvsem da bo vaše okrevanje po porodu čim lažje. V Pilates centru Tanergija pa so poskrbeli tudi za mamice, ki jim skupna telovadba ne diši preveč ali bi želele vaditi doma, in izdali DVD, ki vsebuje štirinajst pilates vaj za nosečnice in mini priročnik. Več informacij in nakup zgoščenke na www.tanergija.si.



AEROBNA VADBA


Telesna vadba nosečnici izboljšuje imunski sistem, popestri dneve pričakovanja, preprečuje utrudljivost, pasivnost ter s tem povezano depresivnost, zmanjšuje bolečine, pojavnost krčnih žil in uravnava telesno težo. Poleg tega je to eden od dobrih načinov za pripravo na aktivno vlogo pri porodu. 


POSEBNA METODA
Metoda Feldenkrais je razvajanje telesa z nežnimi in nezahtevnimi gibi, a hkrati s presenetljivo učinkovitimi rezultati. Ta tehnika deluje na centralni živčni sistem, kjer se globoko zakoreninjeni dosedanji vzorci gibanja in vedenja začnejo spreminjati v za posameznika bolj primerne. V času nosečnosti se telo dnevno spreminja – trebuh raste, medenične in rebrne kosti se širijo, notranji organi spreminjajo lego, poveča pa se tudi teža telesa. Vadba Feldenkrais bodočim mamicam med drugim pomaga, da se zavejo sprememb – predvsem s senzorično-čutnega gledišča –, ki jih doživlja njihovo telo. Metoda nudi veliko možnosti prilagoditev na nastale telesne spremembe in njihovo uravnoteženje, kar se nemudoma pokaže v izboljšanju ravnotežja ter zmanjšanju bolečin in neugodja, ki lahko spremljajo vašo nosečnost. Skozi sam proces prinaša tudi občutek blagostanja in zavedanja. Z vadbo po metodi Feldenkrais se v času nosečnosti izboljšajo gibljivost, drža, udobje in koordinacija telesa ter fizično in čustveno počutje. Ko bodoča mamica spozna, kako lahko uporablja medenico in mišice tega področja, to zelo ugodno vpliva na njen hitrejši in udobnejši porod, manj je možnosti za epizotomijo (rezanje presredka), poporodno okrevanje je hitrejše, izboljša se nadzor mehurja in hitreje se lahko vrne tudi k spolni aktivnosti. Prijave in več informacij najdete na www.oma.si.

prejšnji članek
Bi imeli leseni tekstil?
Življenjski slog
Bi imeli leseni tekstil?
naslednji članek
Kako ga uporabiti v kulinariki?
Kulinarika
Kako ga uporabiti v kulinariki?
#nasazenazenska
nasazenazenska