mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dieta, ki pospešuje izgorevanje maščob med spanjem

1. 4. 2024; 02.00
Avtor: Revija Liza Maja
dieta, hujšanje, kilogrami

Zvečer se izogibajte oglikovim hidratom. foto: Profimedia

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, s katerimi lahko že v tednu ali dveh izgubite kar nekaj maščobnih blazinic. A vam za to ni treba stradati. Le nekaj »skrivnosti« se morate držati in kilograme boste, kot obljublja avtor tega načina prehranjevanja, nemški prehranski strokovnjak dr. Detlef Papst, pravzaprav izgubljali kar v spanju.

Skrivnost vitke postave

V fazi spanja namreč izgoreva večina maščob. A le, če je v krvi malo inzulina! To je namreč telesu lasten hormon za pridobivanje telesne teže, ki zelo uspešno blokira izgorevanje maščob. Če zaužijemo ogljikove hidrate (na primer sladkor, testenine, krompir), se izloča v zelo velikih količinah. To pomeni, da bolj je proti koncu dneva, manj ogljikovih hidratov smete pojesti, da poskrbite, da je raven inzulina v vašem telesu kar najnižja, ko se odpravite spat. Še bolje pa bo, če boste dvakrat do trikrat tedensko tik pred spanjem izpraznili zaloge ogljikovih hidratov. Kako? Z malce športne aktivnosti.

Osem ur je hrana prijateljica, šestnajst pa sovražnica. foto: shutterstock

Prehranski načrt

Dan začnite z zajtrkom, ki vsebuje ogljikove hidrate (na primer dve ali tri rezine polnozrnatega kruha z marmelado/medom ali z misliji: 10-12 žlic s sadjem in sokom namesto z mlekom).

Za kosilo si privoščite mešano prehrano - dovoljeno je torej vse.

Zvečer (17.-19. ure) jejte le beljakovine (do 250 g ribe, mesa, perutnine ali 3 jajca).

Kolesarjenje ali tek - tako bo šlo še hitreje

Za Začetnice (35 minut)

10 minut kolesarite ali tecite v počasnejšem tempu. Nato za 5 minut povišajte intenzivnost oziroma hitrost, potem pa 10 minut izmenjaje po 2 minuti kolesarite/tecite, kakor hitro zmorete, nato pa še 2 minuti počasneje in v bolj umirjenem tempu.Sledi 10 minut ohlajanja z ležernim in sproščenim kolesarjenjem oziroma tekom.

kolesarjenje, ženska, kolo foto: profimedia LIZA MAJA

Za profesionalke (60 minut)

15 minut lahkotno kolesarite ali tecite, za 10 minut povišajte intenzivnost vadbe, nato 20 minut izmenjaje po 2 minuti kolesarite/tecite, kakor hitro zmorete, potem pa spet 2 minuti počasneje in v bolj umirjenem tempu.Na koncu sledi 15 minut umirjenega kolesarjenja ali teka

prejšnji članek
Umrla ena največjih jugoslovanskih glasbenih zvezd
Svet slavnih
Umrla ena največjih jugoslovanskih glasbenih zvezd
naslednji članek
Tedenski horoskop: Že čutite vpliv Retrogradnega Merkurja?
Horoskop
Tedenski horoskop: Že čutite vpliv Retrogradnega Merkurja?