nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Joga primerna tudi za ljudi z omejeno gibljivostjo

21. 10. 2023; 04.00
Avtor: M. D. / revija Bodi zdrava
večerna vadba, pilates, joga

Začetniki lahko najprej preizkusijo preproste telesne vaje, tako imenovane asane. foto: Dreamstime

Joga nam omogoča, da razvijemo ustrezno miselnost, ljubeč odnos do sebe in svojega telesa ter ga z nežnimi vajami še okrepimo.

Pogosto se napačno domneva, da je za ukvarjanje z jogo potrebna gibčnost. Ravno nasprotno: prav ljudje z omejeno gibljivostjo lahko z jogo veliko pridobijo. Treba je razumeti, da pri jogi ne gre le za to, da telo postane bolj fleksibilno. Joga je veliko več – umiri misli, dihanje in telo ter pozitivno vpliva na psihično zdravje in čuječnost.

Cilj joge

Ta je predvsem uskladiti vse zgoraj omenjene vidike. Namenjena je razvijanju boljšega zavedanja telesa in temu, da si občasno vzamemo čas zase in za trenutek pozabimo na stres vsakdanjega življenja. Pri tem je zelo pomembna skrb zase. Jogo lahko opišemo tudi kot občutek, da smo se vrnili k svojemu bistvu.

BZ-namig: Joga lahko pomaga tudi pri hujšanju, saj pri tovrstni vadbi ne gre le za izvajanje telesnih vaj, temveč za celosten življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo in zdravo prehrano. Prav zato je za telo koristna in blagodejna. Nikakor pa hujšanje ne more in ne sme biti glavni razlog, zakaj se ukvarjamo z jogo.

Nasveti za začetnike

Začetniki lahko najprej preizkusijo preproste telesne vaje, tako imenovane asane. Za to so še posebej primerne vaje, ki so preproste za izvajanje in hkrati dajejo izvajalcu hitre, pozitivne povratne informacije. Na začetku se seznanite z različnimi vajami.

Katera joga je primerna za začetnike?

Za začetnike je še posebej priporočljiva hatha joga. Glavni poudarek je na povezavi med telesom, dihanjem in meditacijo. Medtem ko je dihanje umirjeno in misli ne begajo, lahko izvajate preproste jogijske vaje. Pri hatha jogi je pomembna vsaka posamezna asana, prav tako pa tudi pravilna postavitev in izvedba. Da bi preprečili poškodbe, morajo biti na to začetniki še posebej pozorni.

Kaj potrebuje začetnik?

Za vadbo potrebujete le podlogo in udobna oblačila. Podloga ni pomembna le kot pripomoček za pravilno postavitev, ampak zagotavlja tudi potrebno stabilnost na tleh. Drugi pripomočki so še blok za jogo, trak za jogo, blazina za meditacijo in podobno. Čeprav lahko ti pripomočki olajšajo izvajanje določenih asan, za vadbo joge niso nujno potrebni.

BZ-namig: Jogo izvajajte bosi. Tako boste imeli boljši oprijem in stabilnejši položaj na podlogi, hkrati pa boste zmanjšali tveganje za poškodbe.



Preproste vaje za začetnike

Zbrali smo nekaj preprostih vaj, ki jih lahko kadar koli izvajate doma in zanje ne potrebujete pripomočkov. Že 10 minut na dan vam lahko prinese številne koristi.

Da bi se pri telesnih jogijskih vajah počutili tako stabilno kot lahkotno, v sanskrtu bi rekli »sthira« in »sukha«, si morate najprej ustvariti varno osnovo – stabilen in trden položaj na tleh.

Položaj gore – tadasana

Postavite se na sprednjo stran podloge in stopala postavite v širino bokov, tako da bodo vzporedna. Razprite prste na nogah, da boste imeli stabilen položaj in dober stik s tlemi. Sramno kost potisnite navzgor, trtico pa navzdol, da preprečite vbočen hrbet. Pri vdihu privzdignite ramena, z izdihom pa jih spustite in tako odprite prsni koš. Dlani usmerite naprej, medtem ko brado rahlo nagibate navzdol prosti prsnici. Za kratek trenutek zaprite oči in opazujte tla pod seboj ter ozavestite svojo pokončno držo.

Joga za začetnike (za hrbet)

Pogosto se z jogo začnejo ukvarjati osebe, ki imajo težave s hrbtom. Vadbo vedno začnite z ogrevanjem hrbtenice in jo mobilizirajte po vsej dolžini.

*Položaj mačka & krava – bidalasana & bitilasana

Za položaj mačke in krave se postavite na vse štiri. Z narti se oprite na podlogo, razprite prste ter kazalec in sredinec usmerite naprej. Za položaj krave z vdihom dvignite glavo, pogled usmerite naprej in odprite prsni koš, nato usločite hrbet. Z izdihom hrbet zaokrožite in trebuh potegnite navznoter, hkrati pa spustite glavo in brado potegnite proti prsnici. Oba giba nekajkrat ponovite. Vdih in izdih naj potekata sproščeno in v ritmu, gibanje prilagodite dihanju.

Joga za začetnike (za starejše)

*Položaj otroka


Položaj otroka je pomirjujoča sprostitvena vaja, ki se kot kratek odmor pogosto vključuje tudi pri nadaljevalnih vadbah joge. Umirja živčni sistem in sprošča hrbet, zato je še posebej primerna za starejše.

Pokleknite na tla in se z narti oprite na podlogo. Počasi se nagnite naprej, zgornji del telesa položite na stegna, čelo pa nežno na podlogo. Roke lahko iztegnete naravnost predse ali jih položite nazaj ob telesu. Za trenutek zaprite oči in opazujte, kako blagodejno in pomirjujoče deluje na vaše telo. Občutite olajšanje v hrbtu.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Tomaž Domicelj srečal privlačno profesorico iz šolskih dni
Svet slavnih
Tomaž Domicelj srečal privlačno profesorico iz šolskih dni
naslednji članek
Prednosti uživanja šipkovega čaja
Kulinarika
Prednosti uživanja šipkovega čaja
#obraziavenija
obraziavenija