Barvanje 8-okt20
Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za slabo kri

DOG2344990416298238339
Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ali knjižico s polmesecem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako med tekom izgubljati kilograme?

25. 5. 2024; 04.00
Avtor: D.K. / revija Bodi zdrava
tek naslovna ženska

Tek foto: Pixabay

Če želite izgubiti nekaj kilogramov, je tek najnaravnejša, najpreprostejša in najbolj zdrava izbira. Med tekom boste porabljali maščobe in ogljikove hidrate, ki imajo oboji pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže. Poleg tega si boste krepili mišice in srce. Sliši se preprosto. A velja upoštevati nekaj nasvetov, ki bodo pripomogli k tako želeni izgubi telesne teže.

Šokirajte telo
To lahko naredite tako, da tečete hitreje, dlje in po drugi poti. Najučinkovitejše za hujšanje bo, če naredite vse našteto. Predstavljajte si, da se pripravljate na maraton. Potrebovali boste tako hiter tek kot umirjen tempo za dolgo razdaljo in raznovrstno progo, saj lahko tečete v klanec ali po ravnem in po različnih podlagah. V treninge torej vključite počasen dolg tek v zmernem tempu. Potrebujete pa tudi hiter tek na krajše razdalje in intervalni trening: med tekom izberite razdalje, ki jih boste pretekli zelo hitro, potem umirite tempo in pozneje spet pospešite.

Tecite redno

Naj bo tek na sporedu vsaj trikrat na teden. Intenzivnost in dolžino teka povečujte postopoma. Če na začetku ne zmorete teči neprekinjeno, izmenjujte obdobja teka in hoje vsaj od 30 do 45 minut.

Ne zanemarite drugih športov

Dan ali dva v tednu posvetite drugim športom, kot so kolesarjenje, plavanje, fitnes ali zgolj hoja. Vse to bo pripomoglo k dodatni porabi kalorij, ne da bi povečali tveganje za poškodbe zaradi prevelike enostranske obremenitve. Preveč teka prekmalu ni dobra ideja.

Izvajajte vaje z lastno telesno težo

Počepi, sklece, poskoki ali vaje za trup (»deska«) so idealna dopolnitev tekaški vadbi. Lahko jih naredite med tekaškim »počitkom« ali po opravljenem teku. Pazite le, da na začetku ne pretiravate z intenzivnostjo.

Trening za moč

Mnogi tekači se izogibajo treningu moč, a povsem po nepotrebnem. Mišice porabljajo kalorije; torej, več mišic ko si boste pridobili, več kalorij boste porabili med gibanjem.

Bistven je energijski primanjkljaj

Če ste tekli 40 minut, to ne pomeni, da lahko pojeste dodatno porcijo špagetov ali čokoladno sladico. Za uspešno izgubo telesne teže je treba namreč ustvariti energijski primanjkljaj, in prav to ste naredili s tekom. Porabili ste nekaj 100 kilokalorij, ki jih sicer ne bi. Torej roke stran od dodatnih prigrizkov!

Menjavajte hitrost teka

Tudi če nimate napisanega tekaškega treninga, se lahko malce poigrate s hitrostjo teka. Intenzivnost teka namreč vpliva na to, kaj bo telo uporabilo kot gorivo. Počasen tek bo porabljal predvsem maščobe, medtem ko bo telo pri intenzivnejšem teku za gorivo uporabilo mišični glikogen (»shranjeni« ogljikovi hidrati). Tako boste v resnici porabili več kalorij, ki sicer ne bodo prišle iz maščob, ampak iz ogljikovih hidratov. Pri počasnejšem teku pa boste sicer porabili manj kalorij, bodo pa te prišle bolj iz maščob. Menjavajte torej hitrost teka in porabljali boste oboje.

Nasvet

Če ste zelo motivirani, razmislite o dolgoročnem cilju. Recimo, da šest dni v tednu tečete po 60 minut. Tako pri na primer 60 kg teže in tempu šest minut in pol na kilometer porabite več kot 4000 kalorij na teden.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Milena Novak: Fatalna ženska vse težave jemlje kot izziv
Svet slavnih
Milena Novak: Fatalna ženska vse težave jemlje kot izziv
naslednji članek
Premalo želodčne kisline sproži zgago in vetrove
Zdravje
Premalo želodčne kisline sproži zgago in vetrove