stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Joj, spet me boli glava!

15. 1. 2016; 02.26
Avtor: NN
glavobol vreme

Migrene povzročajo vsakodnevne težave. foto: examiner.com

Za več kot polovico migren, najhujše oblike glavobola, so vzrok spremenljive vremenske razmere, izmenična obdobja vročine in hladnejših dni.

Napade utrujajočega kljuvanja v glavi pa lahko preprečimo z malce potrpežljivosti pri iskanju osvežitve.

Najpogostejši sprožitelji glavobola

Kar devet od desetih trpinov s kroničnimi vrstami glavobola nas lahko napove, kdaj bomo morali poiskati čas zase in počivati s hladnim obkladkom na temenu in čelu. Med najbolj znanimi sprožilci glavobola so čustveni stres, premalo ali preveč spanja, ostri vonji, še posebej iz parfumov, preskakovanje obrokov ter mesečno perilo. Vročina in spremembe zračnega tlaka pa so, kakor navajajo nevrologi, pred vsemi navedenimi, le da jih premalo poznamo. Podobno lahko napad migrene povzroči močna sončna svetloba, dehidracija ali pa uživanje preveč kofeina, alkoholnih pijač, še posebej rdečega vina, mrzlih pijač, hrane, na katero smo alergični, pa tega niti ne vemo, sirov in denimo umetnega sladila aspartama. Občutljive za sladilo lahko začne boleti glava že po nekaj žvečilnih gumijih. Da bi ugotovili, kaj nam sproži glavobol, začnimo pisati dnevnik in skušajmo biti dva ali tri mesece sami svoj zdravnik, tako da pridno odpravljamo sprožilce. Če ne pomaga, pa se le odpravimo v ambulanto!

Kako ukrepati, če boli glava?

- Glavobol zaradi vročinske utrujenosti bomo hitro premagali s počitkom v hladnem prostoru in s srkanjem ohlajenega čaja melise ali ingverjevega čaja, ki pomirjata.

Pri pogostih in dolgotrajnih glavobolih se je vedno treba pogovoriti z zdravnikom!

- Poskusimo pet minut globoko dihati. Ulezimo se na hrbet, en vzglavnik si položimo pod glavo, drugega pa pod kolena, tako da so noge rahlo pokrčene. Desno roko položimo na zgornji del prsnega koša, levo pa pod prsni koš, tam, kjer se konča rebrni lok. Počasi vdihnemo skozi nos, tako da se trebuh dvigne proti levi roki. Pri izdihu skozi ustnice stisnimo trebušne mišice in pustimo, da se počasi »ugreznejo«. Desna roka bi morala pri tem ostati na mestu.

- Zdravila zoper migreno so najučinkovitejša, če jih vzamemo prvih 30 minut napada. Nevrologi opozarjajo, da jih ne bi smeli vzeti več kot desetkrat na mesec, sicer tvegamo kronično bolezen.

- Nesteroidna protivnetna zdravila preprečijo vnetje krčnih žil, podoben  učinek pa imajo tudi analgetiki v prosti prodaji.

- Počivajmo v ohlajeni in zatemnjeni sobi, če nam tako prija, s hladnim obkladkom na čelu in tilniku. Naučimo se sprostiti, morda z jogo, vizualizacijo ali avtogenim treningom.

- Nežno razgibajmo vrat, tako da ga nagnemo najprej za 10 sekund v levo in potem še v desno stran.

prejšnji članek
Razkrivamo njun novi dom
Življenjski slog
Razkrivamo njun novi dom
naslednji članek
Ljubljenje v hotelski sobi razplamti čute!
Odnosi
Ljubljenje v hotelski sobi razplamti čute!
#nasazenazenska
nasazenazenska