bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

dominik branimir bilobrk Svet24.si

Je pogrešani 24-letnik poskušal preplavati ...

voznik, lukovica, nesreča Svet24.si

FOTO: Pred trojanskim predorom prvič trčil, do ...

jansa kucan slapar zupan jadrnica sinji galeb 1993 bobo 4 Reporter.si

Našli smo fotografije, ki dokazujejo, da je ...

ivan kenda-pl Necenzurirano

Dopoldne je šef občinske uprave, popoldne dela ...

harry meghan Odkrito.si

“Videti je kot njen frizer!” Strokovnjaki ...

tina maze cepljenje Ekipa24.si

KAAAAJ?! Znani politik ŽALIL Tino Maze zato, ker ...

Japonke so nevarna obutev!
| T.P.

Japonke so nevarna obutev!

Profimedia

Nekatere ženske si ne morejo predstavljati niti enega dneva brez visokih pet, druge dajejo prednost udobju pred glamurjem. A tudi udobna obutev ni vedno najboljša izbira.

Strokovnjaki namreč opozarjajo, da so najhujša in najbolj nevarna vrsta obutve prav japonke, ki veljajo za najbolj udobne. Zakaj? Ker niti v enem delu ne podpirajo noge.

Foto: Profimedia

Od bolečin do deformacij

Kadar nosite ravne čevlje, ki se stopala držijo le s trakom tkanine, morate s prsti loviti podlago, da le-ta ostane na stopalu. Neprestano oprijemanje sčasoma vodi do prekomerne uporabe mišic na prstih, kar lahko sproži vnetje tetive ali kit, ki povezujejo vaše mišice in kosti. Vnetje tetive je boleče in vodi do raztrganin ali razpok tetive. Poleg tega lahko prekomerno nošenje te obutve privede do upogibanja prstov na nogah in spodbudi nastanek bolečega kostnega izrastka ob palcu. Sčasoma se v stopalu lahko pojavi bolečina, dokler stopalo oziroma peta ne postaneta trajno deformirana, v skrajnem primeru lahko začutite bolečino tudi v zgornjem delu nog.

Japonke stopalom ne omogočajo nobene zaščite, zato so poškodbe stopal v njih pogostejše.

Niso za ljubiteljice petk

Znanstvena raziskava je pokazala, da delajo ljudje z japonkami manjše korake in s peto ob tla udarjajo z manj vertikalne sile, kar lahko spremeni naravno hojo in sproži bolečine v gležnjih, kolenih, bokih ali hrbtu. Če res ne morete brez japonk, jih vsaj ne nosite ves dan, opozarjajo strokovnjaki. Mladi in zdravi ljudje, ki redno telovadijo, s tako obutvijo ne bodo imeli težav. Ženske, vajene petk, bi lahko čutile zategovanje in bolečine v mečih.

Čim trši podplati in čim več trakov

A če je ravna obutev narejena iz kvalitetnih materialov, ne bi smeli imeti večjih težav, če jo nosimo občasno. Izberete takšne japonke, ki vam nudijo več opore, kar lahko preizkusite tako, da skušate upogniti natikače. Če se z lahkoto upogibajo, jih raje vrnite na nakupovalno polico in izberite takšne z močnejšim podplatom. Po možnosti poiščite tudi takšne, ki se vaše noge oprijemajo še na zadnji strani s trakom preko pete.