stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Počistite umazanijo in spodite strupe iz svojega doma!

16. 6. 2019; 10.49
Avtor: Lea Pufek/Lepa in zdrava
Čiščenje s kisom
Dom navadno enačimo z varnostjo, a je po nekaterih raziskavah v povprečnem domu kar 400 različnih kemikalij in strupov, ki lahko škodujejo našemu zdravju.

Čeprav svoj bivalni prostor redno čistimo, to še ni dovolj, da svojo družino zaščitimo pred zdravju škodljivimi in alergenimi snovmi, ki se znajo zvito vtihotapiti v naš dom, ne da bi mi zanje sploh vedeli.

Kar precejšnje število škodljivih snovi v gospodinjstvo nevede prinesemo kar sami. In kadar čistimo svoj dom, niti pomislimo ne, da je velik del strupov tam, kjer si najmanj mislimo. Da bi razstrupili svoj dom, tako ni dovolj, da zgolj redno čistimo in izbiramo ekološka čistila, ampak moramo pogosto tudi močno poseči v svoje navade.

Čevlji naj ostanejo pred vrati


Ne samo, da se s tem ukrepom lahko izognete nenehnemu pomivanju tal, ampak se tako lahko izognete tudi velikemu deležu škodljivih snovi, ki bi se lahko naselile v vašem domu. S tem, da čevlje pustite pred vrati ali pred vhodom v dejanski bivalni prostor, se lahko izognete kar 80 odstotkom strupenih snovi, ki bi jih sicer s čevlji lahko prinesli v dom, pravijo strokovnjaki. Med temi snovmi so lahko pesticidi in prah raznih težkih kovin, kot je denimo svinec. Zato je prav, da se sezuvate pred vstopom v dom in da to vljudno prosite tudi goste. Tudi kadar kaj pozabite in obuti samo hitro stečete v stanovanje, lahko s tem v stanovanju že pustite škodljivo sled. Če se le da, torej puščajte čevlje pred vrati.

Redno zračite
Svež zrak je že tako ali tako priporočljiv in pomemben za ohranjanje zdravega imunskega sistema, za večjo zbranost, za lažji spanec … Že iz preprostih zdravstvenih razlogov je redno zračenje priporočljivo. Če pa v mrzlih dneh za zračenje potrebujete še večjo spodbudo, naj povemo, da je svež zunanji zrak pomemben tudi za prečiščevanje notranjega. Kakršni koli škodljivi delci, ki so v našem stanovanju, so v zraku. V zraku so tudi vsi strupi, ki jih z dihanjem in prek kože izločamo iz telesa. Vse te delce lahko najučinkoviteje 'spodimo' iz bivalnega prostora ravno s pomočjo rednega zračenja. Svež zunanji in z nevarnimi delci nekoliko bolj razredčen zrak bo prevetril onesnaženega notranjega in nas tako rešil morebitnih zdravstvenih težav. Seveda pa je treba za dolgoročno in učinkovito neoporečnost zraka, ki ga dihamo doma, tega tudi čim večkrat zamenjati s svežim. Zračiti moramo torej čim pogosteje. Pogosteje ko bomo zračili, bolj neoporečen bo zrak v našem domu.


Zamenjajte zaveso za prhanje
Če pri kabini za prhanje ali kopalni kadi uporabljate zavese, je priporočljivo preveriti, iz česa so. Večina zaves za prhanje je namreč iz PVC-ja (polivinil klorid) in po raziskavi iz leta 2008 naj bi takšne zavese v zrak sproščale kar 108 različnih škodljivih snovi. Te snovi na sobni temperaturi postanejo plini, ki pri vdihavanju povzročajo glavobole, slabosti, vrtoglavice ter dražijo oči in grlo. Podobne snovi so tudi v barvah. Da bi se izognili posledicam vdihavanja snovi, ki jih sproščajo PVC- zavese, jih zamenjajte z drugimi materiali, z bombažnimi, najlonskimi ali poliestrskimi.

Preučite svojo plastiko
V gospodinjstvu je plastika splošno precej uporabljena. Najpogosteje za shranjevanje hrane. O nevarnosti bisfenola A, bolje znanega po kratici BPA, ste verjetno že slišali. Vplival naj bi na hormone, debelost, srčno-žilno obolelost ipd. V trgovinah je zato že mogoče kupiti plastenke in embalažo, ki ne vsebuje BPA, a je ta omejena predvsem na plastenke za pitje vode in otroške stekleničke. Je pa v naših gospodinjstvih še veliko plastičnih pripomočkov, ki vsebujejo BPA. Denimo plastične posode za shranjevanje, plastične kuhalnice, podloge za rezanje … Teh izdelkov ni priporočljivo prati v pomivalnem stroju ali uporabljati v mikrovalovni pečici, čeprav na izdelku piše, da so primerni za mikrovalovno pečico in pomivalni stroj. Pri segrevanju se BPA iz njih namreč še bolj sprošča. Prav tako se BPA bolj sprošča v kombinaciji s kislimi in oljnatimi snovmi, zato takšne hrane ne shranjujte v teh plastičnih posodah. Najbolje pa je seveda, da za shranjevanje uporabljate steklene posode, za kuhanje lesene kuhalnice in za rezanje lesene deske.



Pripravite lastna čistila
Kemijsko pridelana in agresivna čistila niso vedno edini način učinkovitega čiščenja. Zelo temeljito lahko umazanijo očistite kar z domačimi pripravki iz kisa, limoninega soka ali sode bikarbone. Na spletu je mogoče najti recepte, kako iz teh treh sestavin pripraviti učinkovita čistila. Alkoholni kis je lahko tudi neverjetno belilo in mehčalec za perilo. Če malo sode zmešate z nekaj detergenta za posodo in vročo vodo ter vse prelijete v stekleničko z razpršilom, dobite učinkovito čistilo za različne površine.

Prah brišite drugače


Pogosto smo vajeni prah s površin čistiti tako, da ga obrišemo z omelom, suho krpo ali pa kar poškropimo s kemičnim pripravkom za odstranjevanje prahu. Kemični pripravek zaradi svoje kemične sestave ni zdravju neškodljiv, z ometanjem pa prah zgolj razpihamo in ga znova dvignemo v ozračje, kjer je eden najpogostejših alergenov. Za učinkovito brisanje prahu začnite uporabljati krpe z mikrovlakni (in brez vonja), ki so zasnovane tako, da prah privlačijo na svoja vlakna kot magnet in ga tam zadržijo. Tako se boste praha tudi zares znebili brez dodatne kemije. In kadar brišete prah, ga nikar ne pozabite zbrisati tudi s sobnih rastlin.

prejšnji članek
Skrivnostni Đuro tega ni obešal na veliki zvon
Svet slavnih
Skrivnostni Đuro tega ni obešal na veliki zvon
naslednji članek
Špela odkrito: 'Poroka mi ne pomeni nič'
Svet slavnih
Špela odkrito: 'Poroka mi ne pomeni nič'
#obraziavenija
obraziavenija