Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Katera cepljenja bi morali opraviti pred potovanji?

18. 5. 2019; 04.00
Avtor: K.M.
profimedia-0279809032

Cepljenje pred potovanji? foto: Profimedia

Bliža se sezona dopustov in številnih potovanj. Pred nekaterimi pa bi morali opraviti tudi cepljenja. Zakaj in kdaj? Preverite v spodnjem prispevku!

Cepljenje proti gripi postane pri nas aktualno vsako leto v sezoni prehladnih obolenj, vendar je precej pomembno tudi za zaščito potnikov, ki odhajajo na potovanje na južno poloblo v našem pomladnem in poletnem obdobju ali v tropske in v subtropske kraje, kjer je virus gripe prisoten skoz celo leto. Z ozirom na to in na prostore natrpane z ljudmi, npr. letališča, ki se jih v času potovanja na moremo izogniti, je cepljenje proti gripi priporočeno tudi za potnike. Na severno polobli cepimo nekje od oktobra do junija.
Cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B priporočamo vsem potnikom, ki potujejo v predele sveta, ki niso visoko razviti (povsod izven Evrope, Severne Amerike, Japonske, Avstralije in Nove Zelandije). Cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B je smiselno pri vseh, ki pred vstopom v osnovno šolo še niso prejeli cepljenja proti hepatitisu B. To cepljenje je v programu rednega rutinskega brezplačnega cepljenja od leta 1998. Vsem ostalim priporočamo cepljenje proti hepatitisu A.


Cepljenje proti tifusu priporočamo prvenstveno potnikov v jugovzhodno Azijo in Afriko, ob daljših potovanjih, nizkoproračunskih potovanjih in kadar se namerava imeti več kontaktov z domačini (obiski pri sorodnikih, prijateljih).
Cepljenje proti rumeni mrzlici je edino cepljenje, ki je za vstop v države subsaharske Afrike (17 držav) in za eno od držav Južne Amerike obvezno za vse potnike. Za slovenske potnike je cepljenje obvezno, če potujejo na področja držav ali v države, ki imajo rumeno mrzlico, in to je več držav v severnem delu Južne Amerike in v subsaharskem delu Afrike. Vsaj 100 držav, ki sicer rumene mrzlice nimajo, pa za vstop dodatno pogojuje opravljeno cepljenje proti rumeni mrzlici, kadar potniki prihajajo k njim iz držav z rumeno mrzlico ali potujejo preko države z rumeno mrzlico.


Cepljenje proti steklini priporočamo potnikom, ki bodo na potovanju v endemske predele Azije in Afrike imeli opravka z živalmi (poklicna ali ljubiteljska izpostavljenost) ali bodo dlje časa udeleženi v humanitarnih akcijah oziroma v zunanjih aktivnosti (kolesarjenje, trekingi, itd.).
Cepljenja proti dengi zaenkrat v Sloveniji še ni na voljo. Prvo cepivo proti dengi je bilo za uporabo registirano v Mehiki decembra 2015. Gre za štirivalentno oslabljeno živo virusno cepivo, namenjeno prebivalcemo endemskih predelov (držav z dengo) v starosti 9―45 let. Cepi se s tremi odmerki v šest mesečnem razmiku. Svetovna zdravstvena organizacija je razvila in izdala priporočila za zagotovitev kvalitete, varnosti in učinkovitosti oslabljenih živih štiri valentnih cepiv proti dengi. Cepljenje priporoča endemskim državam za prebivalstvo, živeče na predelih z visokim bremenom bolezni. Omenjeno cepivo je bilo do sedaj registirano v večih državah. Več drugih kandidatnih cepiv proti dengi je v fazi kliničnega razvoja.

prejšnji članek
Noomi Rapace bo Mossadova agentka
Svet slavnih
Noomi Rapace bo Mossadova agentka
naslednji članek
Kam, če potuješ sama?
Življenjski slog
Kam, če potuješ sama?