Aleksander Lukašenko
Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod premestil več bataljonov

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

10 trikov, da boste sladkorju rekli ne

7. 11. 2016; 03.47
Avtor: K.A.
ženska s tortico

foto: Vir: arhiv Svet24

Se tudi vi ne morete upreti sladkorju? S temi preprostimi triki bo vse lažje.

1. Izobrazite se

Ne gre vsega sladkorja metati v isti koš. Med naravnimi sladili tako lahko najdete odlične nadomestke sladkorju, ki so obenem tudi zelo zdravi. Med je recimo samo eden takšnih, tukaj so še agavin sirup, javorjev sirup, stevia, kokosov sladkor, ječmenov slad, melasa in še bi jih lahko naštevali. To so povsem zdravi nadomestki sladkorju in uživate jih lahko brez slabe vesti.

2. Berite deklaracije

Obstaja kar 56 različnih imen za dodani sladkor. Tako sladkor najdete pod imeni kot so koruzni sirup, melasa, agavin sirup, rjavi rižev sirup in še bi lahko naštevali. Če torej razmišljate, da bi v svojo dieto vključili takšne izdelke, premislite še enkrat, saj si verjetno s tem delate več škode kot koristi.

3. Še enkrat premislite, kaj pijete

Ste pomislili kolikokrat posežete po vodi z okusom, sladkanem čaju, sladkani kavi, kakavu ali drugih sladkih napitkih. Izogibajte se torej "sladkani vodi" in jo nadomestite z navadno vodo ali pa sveže sočenim sokom. S tem preprostim nasvetom lahko na leto izgubite tudi do 5 kilogramov.

4. Odločite se za nesladkane izdelke

Ko kupujete mandljevo mleko, arašidevo maslo, konzervirano sadje in druge podobne izdelke, se pred nakupom prepričajte, da nimajo dodanega sladkorja. S tem se boste izognili na tone kalorijam, ki bi jih sicer zaužili tekom enega leta.

foto: Vir: arhiv Svet24

5. V trgovino nikoli lačni

Preden se odpravite po nakupih, pojejte nekaj malega, da vas ne bo prazen želodec vodil naravnost med police s čokolado in ostalimi sladkarijami. Strokovnjaki pravijo, da smo lačni precej bolj dovzetni za hitro hrano in ostale nezdrave prehranske navade.



6. Izbirajte naravne prigrizke

Namesto po sladkarijah raje posegajte po zdravih virih sladkorja. Daleč najbolj zdravi viri so tako sveže in suho sadje, oreščki in nesladkano arašidevo maslo. S takšnimi prigrizki boste tudi dlje časa ostali siti, obenem pa boste svojemu telesu zagotovili zadostne količine hranil in vitaminov.

foto: Vir: arhiv Svet24

7. Suho sadje 

Suho in konzervirano sadje sta lahko izdaten vir dodanega sladkorja. V konzerviranem sadju je tako največkrat dodanega veliko sladkorja in sladkih sirupov, ki izboljšalo okus sadja in ga tako naredijo bolj slastnega, posledično pa ga tudi več pojemo.

8. Žvečite janež

Se ne morete odreči tistim slastnim sladkim prigrizkom po večerji, ko sedite pred televizijo? Poskusite z zvečenjem janeža, ki dokazano zatre željo po sladkem in vas reši pred tem, da bi pojedli na grame in grame čokolade.

9. Spremenite okus v ustih

Ko boste tik pred tem, da bi pojedli nekaj sladkega, spremenite okus v ustih. Odločite se recimo za skodelico metinega, ingverjevega ali pa cimetovega čaja. Z omenjenimi čaji bo v vaših ustih ostal sladek okus, a brez dodanega sladkorja. In, če imate na voljo toliko različnih okusov, se zagotovo ne boste začeli dolgočasiti, saj lahko vsakič izbere drugega. Če se ne morete upreti sladkorju, potem čaju dodajte eno čajno žličko medu.

foto: Vir: arhiv Svet24

10. Razpolovite porcije

Ste v urah do kosila pojedli celo vrečko bonbonov ali pa do večerje izpraznili škatlo z piškoti? Sedaj je čas, da te nezdrave navade zamenjate z bolj zdravimi. Najprej razpolovite porcije. Namesto 10 piškotov jih pojejte samo 5, nato pa v nekaj dneh te navade zamenjajte z bolj zdravimi. Pojejte raje 5 mandljev, 3 suhe slive, 3 suhe marelice in tako postopoma zmanjšujte vnos sladkorja.

foto: Vir: arhiv Svet24

prejšnji članek
Po dveh mučnih porodih Kim razmišlja drugače
Svet slavnih
Po dveh mučnih porodih Kim razmišlja drugače
naslednji članek
Modna revolucija: Obleka, ki bi ženskam lahko olajšala življenje
Moda&Lepota
Modna revolucija: Obleka, ki bi ženskam lahko olajšala življenje