stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nad okužbo nožnice s probiotiki

26. 11. 2016; 03.00
Avtor: ud
probiotik

Krema s probiotiki je lahko v veliko pomoč, saj odpravlja suhost in srbečico. foto: Profimedia

Okužbe nožnice pri ženskah niso tabu.

Statistika kaže, da se z okužbo nožnice ali zunanjega splovila vsaj enkrat v življenju sreča kar 75 odstotkov žensk.

Tri četrtine žensk se v svojem življenju sooča z neprijetnostmi tam spodaj. Vzrok za okužbo so bakterije oziroma glivice, ki porušijo ravnovesje nožnice. To se lahko zgodi zaradi starostnih ali hormonskih sprememb, kontracepcije, zdravljenja z antibiotiki, vzrok za težave so lahko tudi pretirana ali neustrezna higiena, spolna aktivnost ter spodnje perilo ali higienski vložki iz sintetičnih materialov.

Pri blagem vnetju in če vam ne uspe takoj obiskati ginekologa, si pomagajte z navadnim probiotičnim jogurtom. Vanj namočite tampon in si ga vstavite za nekaj ur v nožnico. foto: Profimedia

Znaki

Izcedek, neprijeten vonj, srbenje, pekoč občutek ali celo bolečine so znaki, ki zahtevajo zdravniški pregled, morda tudi jemanje antibiotikov ali antimikotikov. Ko pride do ponavljajočih se okužb in vnetij, pa je čas, da kaj postorimo tudi sami zase. Najprej seveda izključimo morebitne povzročitelje naših težav. To pomeni, da poskrbimo za ustrezno higieno, nosimo izključno bombažno spodnje perilo in uporabljamo higienske vložke. Če se vnetja kljub doslednemu upoštevanju ukrepov še ponavljajo, sezimo po probiotikih, ki jih vnesemo v nožnico ali na zunanje splovilo.

Bakterije

Probiotike dobro poznamo, jih pa pogosteje povezujemo s prebavili in črevesno floro. Druga vrsta teh mlečnokislinskih bakterij bo pomagala ponovno vzpostaviti in uravnotežiti mikrofloro nožnice, okrepila bo naravno telesno obrambo.

Če imate pogosta vnetja, pri spolnih odnosih vedno uporabite kondom. Izogibajte se praskanju spolovila in parfumiranim intimnim milom ter vlažilnim robčkom. foto: Profimedia

Tamponi

Na slovenskem trgu najdemo različne izdelke s probiotiki, ki so namenjeni ravno preventivi in samopomoči ob ginekoloških vnetjih. Tako si lahko recimo pomagamo s higienskimi tamponi in/ali kremo. Tampone s probiotiki uporabljamo ob okužbah med menstruacijo. Probiotiki začnejo delovati, ko tampon vpije menstrualno kri in se ogreje na telesno temperaturo. Da bodo te »dobre« bakterije delovale optimalno, se moramo držati načela 3 x 3 x 3: uporabiti moramo vsaj tri tampone na dan, tri menstrualne dni in tri cikle zaporedoma.

prejšnji članek
Kako nevaren je WC-papir?
Zdravje
Kako nevaren je WC-papir?
naslednji članek
Kaj sporoča barva smrklja?
Zdravje
Kaj sporoča barva smrklja?