prenajedanje Dobra karma

Zakaj se zvečer sproži volčja lakota in ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 2. junija

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

bris, koronavirus Svet24.si

Z novim koronavirusom okužen učenec OŠ Ludvika ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Ljubezen po domace3 Njena.si

Ljubezen po domače: Tanja medijske pozornosti ne ...

Nad okužbo nožnice s probiotiki
| ud

Nad okužbo nožnice s probiotiki

Krema s probiotiki je lahko v veliko pomoč, saj odpravlja suhost in srbečico., Profimedia

Okužbe nožnice pri ženskah niso tabu.

Statistika kaže, da se z okužbo nožnice ali zunanjega splovila vsaj enkrat v življenju sreča kar 75 odstotkov žensk.

Tri četrtine žensk se v svojem življenju sooča z neprijetnostmi tam spodaj. Vzrok za okužbo so bakterije oziroma glivice, ki porušijo ravnovesje nožnice. To se lahko zgodi zaradi starostnih ali hormonskih sprememb, kontracepcije, zdravljenja z antibiotiki, vzrok za težave so lahko tudi pretirana ali neustrezna higiena, spolna aktivnost ter spodnje perilo ali higienski vložki iz sintetičnih materialov.

Foto: Profimedia - Pri blagem vnetju in če vam ne uspe takoj obiskati ginekologa, si pomagajte z navadnim probiotičnim jogurtom. Vanj namočite tampon in si ga vstavite za nekaj ur v nožnico.

Znaki

Izcedek, neprijeten vonj, srbenje, pekoč občutek ali celo bolečine so znaki, ki zahtevajo zdravniški pregled, morda tudi jemanje antibiotikov ali antimikotikov. Ko pride do ponavljajočih se okužb in vnetij, pa je čas, da kaj postorimo tudi sami zase. Najprej seveda izključimo morebitne povzročitelje naših težav. To pomeni, da poskrbimo za ustrezno higieno, nosimo izključno bombažno spodnje perilo in uporabljamo higienske vložke. Če se vnetja kljub doslednemu upoštevanju ukrepov še ponavljajo, sezimo po probiotikih, ki jih vnesemo v nožnico ali na zunanje splovilo.

Bakterije

Probiotike dobro poznamo, jih pa pogosteje povezujemo s prebavili in črevesno floro. Druga vrsta teh mlečnokislinskih bakterij bo pomagala ponovno vzpostaviti in uravnotežiti mikrofloro nožnice, okrepila bo naravno telesno obrambo.

Foto: Profimedia - Če imate pogosta vnetja, pri spolnih odnosih vedno uporabite kondom. Izogibajte se praskanju spolovila in parfumiranim intimnim milom ter vlažilnim robčkom.

Tamponi

Na slovenskem trgu najdemo različne izdelke s probiotiki, ki so namenjeni ravno preventivi in samopomoči ob ginekoloških vnetjih. Tako si lahko recimo pomagamo s higienskimi tamponi in/ali kremo. Tampone s probiotiki uporabljamo ob okužbah med menstruacijo. Probiotiki začnejo delovati, ko tampon vpije menstrualno kri in se ogreje na telesno temperaturo. Da bodo te »dobre« bakterije delovale optimalno, se moramo držati načela 3 x 3 x 3: uporabiti moramo vsaj tri tampone na dan, tri menstrualne dni in tri cikle zaporedoma.