dejan vunjak Odkrito.si

Dejan Vunjak ne zmore več

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 18. junija

assange2-reuters Petisvet.si

Smrtna kazen za novinarstvo

Rovan Svet24.si

Jože Rovan: »To ni smola, to je nepripravljenost...

william kate Svet24.si

Princ William in Kate Middleton sta se odločila, ...

slimjoy naslovna Njena.si

5 preverjenih receptov, kako čim hitreje do ...

nataša in marko2 Njena.si

Ljubezen po domače: Spoznajte Markovo srčno damo

Petje krepi imunski sistem
| R. A./Maja

Petje krepi imunski sistem

Profimedia

Petje nam vrača dobro voljo, krepi imunski sistem in nas osrečuje!

Kdor rad prepeva, tudi dlje časa ostane zdrav, ima več pozitivne energije in je v življenju nasploh veliko bolj zadovoljen. Potrebujete še kakšen argument za petje? Ne? Potem pa si hitro zamrmrajte svojo najljubšo melodijo!

Most med dušo in telesom

Posebnost petja je ta, da pri njem usklajeno sodelujeta duša in telo. Konec koncev je grlo ravno med možgani in preostalim delom telesa, kar torej pomeni, da simbolno povezuje našo fizično in mentalno naravo.

Za večjo samozavest

Med petjem drugače vdihujemo zrak kot med govorjenjem ali intenzivnim ukvarjanjem s športom. Dihamo namreč enakomerno in globoko iz trebuha, kar nas pomirja in notranje uravnovesi. Med petjem telesno držo spremenimo tako, da smo stabilnejši, z obema nogama trdno na tleh, zato postanemo bolj samozavestni in zadovoljni sami s seboj, kar pa posledično vpliva tudi na pospešeno izločanje hormona sreče v kri.

Adijo, smrčanje!

Petje ima zdravilne učinke. Dokazano je namreč, da prepevajoči bolniki hitreje okrevajo, bolečine se zmanjšajo, dihalne poti pa razširijo. S petjem za 30 odstotkov zmanjšamo tudi smrčanje in jecljanje ter še nekatere druge govorne napake.

Je pomembno, kaj pojemo?

Ne. Pojemo lahko vse, kar nam ugaja in nam v danem trenutku najbolj razvedri razpoloženje. Nekateri slabo voljo preganjajo z veselimi melodijami, drugim pa dobro denejo bolj melanholični toni. Vsak mora sam ugotoviti, kakšna pesem mu je bolj pisana na kožo.

Posluh za vse

Vsak človek ima določeno stopnjo posluha, saj se ga že v otroštvu naučimo avtomatično, tako kot hoje in govora. Morda posluha res niste razvili tako dobro kot operni pevci, vendar to še ne pomeni, da si sem ter tja ne smete zažvižgati kakšne dobre popevke. V dobro zaprti kopalnici ali avtu si le brez skrbi dajte duška, saj vas tako ali tako ne bo slišal nihče!

Preberite tudi, kateri del telesa razkriva, ali so kavbojke preozke. Kliknite tukaj!