stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Previdno: To se zgodi, če zaužijete obarvan beljak velikonočnih jajc!

14. 4. 2017; 06.00
Avtor: V. M.
pirhi, umetna barvila

Ne zaužijte del beljaka, ki je obarvano z umetnim barvilom. foto: Profimedia

Pri barvanju pirhov se pogosto pripeti, da barva prodre pod jajčno lupino. Slednje boste opazili po barvnih madežih na beljaku jajca. Pa je varno zaužiti obarvan del jajčka?

V kolikor ste jajce obarvali z naravnimi barvili, kot so denimo teran, kava, kurkuma ali pesa, potem so seveda vse skrbi odveč. Mnogo bolj pozorni pa bodite pri umetnih barvilih, strokovnjaki Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so namreč pri testiranju ugotovili, da umetne barve intenzivneje prehajajo v beljak kot naravne. Ugotovitve so prav tako pokazale, da barve težje prehajajo skozi lupino prepeličjih jajc.

Na ZPS tako svetujejo uporabo naravnih barvil, v kolikor boste jajca obarvali z umetnimi barvili pa opozarjajo, da obarvane dele beljaka odrežete.

Barvila za pirhe lahko namreč vsebujejo sintetična in zdravju škodljiva azo-barvila. Angleška raziskava "Sauthampton" je potrdila povezavo med uživanjem azo-barvil in hiperaktivnostjo otrok. Zaradi previdnostnih ukrepov je sicer zakonsko določeno, da je na živilih, ki vsebujejo eno ali več azo-barvil, zapisano, da lahko škodljivo vplivajo na pozornost in aktivnost otrok. Vendar pa ta zapis ne velja za živila, pri katerih je bilo barvilo uporabljeno za barvanje jajčnih lupin, saj slednja niso namenjena zaužitju.

Naj košarica s pirhi krasi hladilnik?
Pirhe običajno položimo v košarico, slednjo pa postavimo na mizo, kjer nam služi kot lep velikonočni okras. A na ZPS opozarjajo, da trdo kuhana jajca ne sodijo na sobno temperaturo, saj se mikrobiološko hitreje pokvarijo kot sveža. Na lupini namreč ni več ovojnice, ki varuje jajce pred vdorom bakterij. Če se torej želite izogniti želodčnim težavam, svetujejo, da jih najkasneje v dveh urah po kuhanju shranite v hladilnik. Trdo kuhana jajca porabite v roku enega tedna.

prejšnji članek
V Štoriji odjeknila smrt! Umrl ne bo Berto Špacapan!
Svet slavnih
V Štoriji odjeknila smrt! Umrl ne bo Berto Špacapan!
naslednji članek
Lažna varčnost vojvodinje Kate
Svet slavnih
Lažna varčnost vojvodinje Kate