stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali mocarela redi?

24. 6. 2020; 01.00
Avtor: V. M.
mocarela _ profimedia

Brez skrbi, priljubljeni sir mocarela si lahko privoščite brez slabe vesti. foto: Profimedia

Siri veljajo za priljubljeno hrano, ki pa se ji je dobro med hujšanjem izogniti. Preverite ali enako velja za italijanski mehki sir.

Če pazite na telesno težo, ste najbrž iz svojega jedilnika umaknili sire, ki vsebujejo veliko maščob in visoko vrednost kalorij. Kako pa je s priljubljenim sirom mocarela – si ga lahko privoščite navkljub strogi dieti?

Dragoceno živilo, ki si ga privoščite brez slabe vesti!

Sir z gladko belo skorjico izvira iz Neaplja, kjer ga v tradicionalni kulinariki pripravljajo iz bivolovega mleka. Pri nas ga boste najpogosteje zasledili sir iz kravjega mleka, ki pa je prav tako izvrsten, vsebuje pa celo manj kalorij kot sir pridelan iz mleka bivolice.


Pravzaprav je mozzarella idealno živilo za pripravo manj kaloričnih obrokov, zato ga le vključite na svoj krožnik, če želite shujšati. Vsebuje namreč malo kalorij in skoraj nič maščob! Seveda pa sirček brez posebnega okusa ni povsem osiromašen – vsebuje veliko proteinov, nenasičenih maščobnih kislin, vitamin D in pravo zakladnico kalcija.

Pozitivni učinki uživanja mozzarelle

Mozzarella vsebuje aminokislino triptofan, ki izboljšuje razpoloženje in spanec ter blaži lahke oblike depresije. Beli sirček predstavlja odličen vir kalcija, slednji je potreben za ohranjanje zdravih kosti in zob, prispeva pa tudi k delovanju mišic, delovanju prebavnih encimov in normalnemu strjevanju krvi. Mlečni fermenti uravnavajo bakterijsko črevesno floro, zato bo uživanje sirčka blagodejno vplivalo na vaše telo tudi tedaj, ko vas bodo pestile težave z napenjanjem in prebavnimi motnjami. 

Preberite si še: Hujšate? Ste lačni? Tole popolnoma neredilno živilo vas bo takoj nasitilo!

prejšnji članek
Modri nasveti za varno uporabo kontaktnih leč
Zdravje
Modri nasveti za varno uporabo kontaktnih leč
naslednji članek
Novak Đoković se je opravičil in ponudil pomoč
Svet slavnih
Novak Đoković se je opravičil in ponudil pomoč