Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne trgajte je kar tako! Ste sploh vedeli, kako učinkuje?

25. 3. 2020; 01.00
Avtor: V. M.
marjetica

Ob priložnosti le naberite in posušite martejtice (Bellis perennis), prav vam bodo prišle. foto: Pexels

Ste vedeli, da si lahko proti srbečici pomagate tudi z marjetico? Ne, kajne?

Naj vam razkrijemo, da obkladek iz marjetice (Bellis perennis) hitro in učinkovito pomirja kožo in blaži srbečico. A ne le pri pikih žuželk, temveč tudi v primerih kožnih izpuščajev in drugih kožnih vnetij. Uporabite jo lahko celo na manjših ranah in odrgninah, pomaga namreč  pri celjenju ran, saj se ponaša tudi z dezinfekcijskim učinkom. Uporablja se lahko tudi v kulinariki, njeni cvetovi so namreč užitni in zdravilni.

Obkladek proti srbečici

Za pripravo obkladka boste sicer potrebovali posušene marjetice, zato ob priložnosti le naberite in posušite to te zdravilne cvetlice. Boste videli, kako prav vam bodo prišle. Za dobro žlico posušene rastline prelijte z vrelo vodo, pustite stati približno 15 minut, nato pa precedite in v mlačen pripravek potopite gazo. Slednjo ožamete in z njo blažite razdraženo in srbeče mesto. Pustite, da se razvijejo potrebne učinkovine, pripravek bo svoje delo opravil v 20 minutah.

Cvetovi in listi marjetice vsebujejo čreslovino, grenčice, eterična olja, flavonoide, inulin, saponin, beljakovine, hlapno olje, sluz in organske kisline. foto: Pexels

Zdravilni učinki marjetice

In katere učinkovine vsebuje ta ljubka travniška cvetlica, ki je pravzaprav zelo zdravilna? Tako njeni cvetovi, kot listi vsebujejo čreslovino, grenčice, eterična olja, flavonoide, inulin, saponin, beljakovine, hlapno olje, sluz in organske kisline. Pripravki iz listov in cvetov naj bi imeli blažilne in pomirjevalne lastnosti, rastlina se lahko namreč uporablja proti prehladu. Pomaga namreč pri zniževanju telesne temperature, kašlju, prebavnih motnjah, blaženju krčev, vnetju poprsnice, pa tudi pri slabokrvnosti in zlatenici. Učinkovala naj bi tudi pri bolečinah revmatskega izvora in bolečinah v predelu hrbta. Zdravilno rastlino lahko uporabite kot obkladke, dodatke k kopeli, kot čajne poparke in tinkturo, uporablja se celo v obliki infuzije.

Preberite si še: Vam pogosto trza veka? To je lahko vzrok …

prejšnji članek
Slovenija šiva maske - je zaščita ustrezna?
Zdravje
Slovenija šiva maske - je zaščita ustrezna?
naslednji članek
Princ Charles okužen s koronavirusom
Svet slavnih
Princ Charles okužen s koronavirusom
#nasazenazenska
nasazenazenska