mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vam pogosto trza veka? To je lahko vzrok …

1. 6. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
Se sprašujete, kaj izzove trzanje spodnje ali zgornje veke? Brez skrbi, le v redkih primerih gre za resnejša nevrološka obolenja.

Trzanje sicer preneha samo od sebe, če pa vas moti, si lahko pomagate s toplimi obkladki. foto: Profimedia

Do trzanja očesne veke lahko privedejo povsem nenevarni razlogi, zato nikar ne zaženite panike in raje razmislite, kateri od spodaj naštetih dejavnikov je pogosto del vašega vsakdana in bi lahko botroval krčenju mišice orbikularis.

Ste izpostavljeni stresu?

Stres je namreč najpogostejši vzrok za pojav krčenja mišice na veki. Zaradi slednjega se namreč pričnejo izločati stresni hormoni, kot sta denimo adrenalin in kortizol, to pa vpliva na delovanje živcev. Ko boste naslednjič v stresu, bodite pozorni ali boste ravno tedaj zaznali trzanje živcev, ki so zlasti občutljivi okoli očesa.

Ste izčrpani?

Tudi neprespanost in utrujenost lahko izzoveta trzanje veke. Če slabo spite, veliko časa preživite pred računalniškim zaslonom in za namenček zaužijete še veliko kave, je to prav zlahka vzrok za neprijetno krčenje mišice.

Vam primanjkuje magnezija?

Magnezija primanjkuje kar 75 odstotkom ljudem in ker je nujen za normalno delovanje naših mišic in živcev, se ob pomanjkanju zlahka pripeti, da slednje vpliva na trzanje veke. Zaradi pomanjkanja je namreč motena komunikacija med mišico in živcem.

In s katero hrano lahko v telo vnesete čim več magnezija? Uživajte avokado, jogurt, temno čokolado, semena, banane, temno listnato zelenjavo, zlasti špinačo in blitvo.

Kako si lahko pomagate?

Trzanje sicer preneha samo od sebe, če pa vas moti, si lahko pomagate s toplimi obkladki. V kolikor trzanje ne preneha ali celo traja dlje časa, potem je prav, da obiščete zdravnika, ki bo preveril vaše nevrološko stanje.

Preberite si še: To vam sporočajo razpoke v ustnih kotičkih

Pričnite misliti tudi nase. Imejte se radi. Postavite meje.

Pričnite misliti tudi nase. Imejte se radi. Postavite meje. foto: arhiv svet24

prejšnji članek
Ne, to ni Emma Watson! Gre za dvojnico?!
Svet slavnih
Ne, to ni Emma Watson! Gre za dvojnico?!
naslednji članek
Nagradna igra: Z njena.si in Biobazo SUN v poletje!
Zdravje
Nagradna igra: Z njena.si in Biobazo SUN v poletje!