ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

ana maria mitic 12 Svet24.si

Ana Maria Mitič bi se zabavala ob zaprepadenih ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

d32_scurkinaseljeoba Svet24.si

Stanovalci so ščurke našli pod kuhinjskimi ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Takole je potrebno sušiti materino dušico
| V. M.

Takole je potrebno sušiti materino dušico

Njeno ime (Thymus) izvira iz stare Grčije in pomeni pogum., Profimedia

Imate doma materino dušico oz. divji timijan? Da bi ohranili vse zdravilne učinkovine, je potrebno to cenjeno sredozemsko dišavnico nabirati in sušiti na poseben način. Naj vam zaupamo, kako …

Najbrž ste ob tem zmajali z glavo. Sušenje materine dušice pa res ni nobena umetnost. Položiš na časopisni papir, sušiš nekaj dni in to je to.

Pa postopek ni čisto takšen, veste. Izjemno zdravilno in dišeče zelišče namreč vsebuje kvalitetno eterično olje, katerega učinke lahko občutno zmanjšamo ob neustreznem ravnanju z rastlino. Ko je divji timijan posušen, se namreč ponaša z vsebnostjo (do) 3 – odstotkov eteričnega olja. Slednjega sestavljajo timol, borneol, karvakrol in linalool. Vsebuje pa tudi čreslovine, glikozide, smole in organske kisline.

Postopek za pravilno sušenje materine dušice

•    Kdaj jo lahko nabiramo? Od sredine maja do sredine septembra.

•    Najboljši čas za nabiranje: junij in julij.

•    Kateri deli rastlin so primerni? Cvetovi.

•    Kje sušimo? Nikakor ne na direktnem soncu! Cvetove razprostrite na časopisni papir, ki ga namestite v suh in zračen prostor. Če boste sušili zunaj, naj bo mesto sušenja v senci in na prepihu.

•    Lahko sušimo v sušilniku zelišč? Lahko, a naj temperatura ne presega 40 stopinj Celzija. V nasprotnem primeru boste zmanjšali količino eteričnega olja v rastlini.

•    Pomembno: Že pokojni zeliščar in zdravilec pater Simon Ašič je poudarjal, da materino dušico med sušenjem ne smemo obračati z rokami. Ašič je svetoval, da se obračanja lotevamo z lesenimi ali steklenimi palčkami.

Materina dušica ali divji timijan je vsekakor zdravilna rastlina, ki vam bo prišla prav, kadar vas bodo pestile različne težave. Lahko jo uporabljate v zdravilne namene, odlična pa je tudi kot začimba. Preverite, zakaj jo je pametno imeti vedno pri roki.