dnevnik 191 Odkrito.si

Dnevnik: Darja Groznik doživela šok zaradi plače

horoskop-astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 24. aprila

kate middleton, william, dojenček, novorojenček Svet24.si

Kate in William pokazala novega princa

Toronto, kombi Svet24.si

FOTO in VIDEO: Nameren napad: znana identiteta ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

severina pevka hrvaška Njena.si

Severina šokirana in v solzah

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Grenivke znižujejo holesterol, a previdno …
| V. M.

Grenivke znižujejo holesterol, a previdno …

Imate visok holesterol? Potem je prav, da preberete naslednje vrstice ...

Če iščete naravne rešitve za zniževanje slabega holesterola, si lahko pomagate z ustrezno prehrano. Morda ste že slišali, da so še posebej priporočljive grenivke, slednje namreč vsebujejo veliko pektina, ki učinkovito pripomore k zniževanju povišanega holesterola v krvi. Ob uživanju se namreč v črevesju poveča viskoznost, kar vpliva na zmanjšanje absorpcije holesterola. Kozarec grenivkinega soka na dan vam lahko torej pomaga izboljšati vaše zdravje, a pozor! V kolikor že jemljete zdravila za zniževanje holesterola, je lahko uživanje grenivk nevarno za vaše zdravje. Strokovnjaki odsvetujejo uživanje grenivk tudi vsem tistim, ki jemljejo zdravila za zniževanje pritiska, antibiotike, antidepresive, nekatera zdravila za aritmijo srca, zdravila za zdravljenje rakavih obolenj …

Delovanje grenivkinega soka na zdravila

Grenivke vsebujejo kemikalije imenovane furanocoumarin, ki delujejo tako, da preprečujejo razgradnjo zdravil v črevesju. Slednje močno poveča učinek zdravila, kar lahko škoduje organizmu. To pomeni, da tableta, popita s kozarcem soka grenivke, učinkuje tako, kot če bi s kozarcem vode zaužili deset tablet. Zaradi zaužite kombinacije se lahko poveča tudi možnost za neželene stranske učinke.

Opozorilo: V kolikor ne uživate omenjenih zdravil, le posegajte po zdravih grenivkah. Naj pa vas pri tem vodi misel, da sadeža ne uživajte skupaj z zdravili. Poskrbite, da bo med sadežem in zdravilom zadosten časovni razmak.