evropski parlament
Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do številnih ugodnosti

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Žana Vertačnik iskreno o delu na političnem parketu

8. 5. 2024; 11.00
Avtor: Vesna Meško
žana-vertačnik

Žana Vertačnik foto: POP TV

Žana je obraz TV hiše POP TV, kot notranje politično poročevalko jo dnevno spremljate v informativni oddaji 24UR, kjer razgalja dogajanje znotraj zidov državnega zbora. A kakšno je pravzaprav njeno delo? Se sooča tudi z grožnjami in pritiski?

S čim vse se spopada Popova novinarka, ki pokriva notranje politično dogajanje v Sloveniji? Žana Vrtačnik kljub mladosti ne kloni pod pritiski, še manj pa jo gane podcenjevanje političnih sogovornikov. Njen cilj je neomajen: dostaviti ljudem ključne in celovite informacije.

Žana, kako dobro prenašate pritiske političnih sogovornikov?

Upor je edini odgovor nanje. Ker pa jih poskušajo zakamuflirati, je najbolj nevarno, če jih ne prepoznaš. Zato sem bila na začetku svoje novinarske poti nadvse hvaležna, da sem imela ob sebi prekaljene in utrjene novinarske kolege. Bi pa rekla, da je tudi moj »radar« zdaj že kar natančen.

Ste deležni tudi tega, da vas kot mlado novinarko podcenjujejo ali skušajo z vami manipulirati? Kako se odzovete v takšnih situacijah?

Na žalost je tega res veliko, sem že bila deležna »lekcij« sogovornikov, o katerih sem kritično poročala. Ne zamudijo priložnosti, da ti povedo, da stvari ne razumeš in da vidiš svet črno-belo. Ampak najlepše je, ko odgovoriš z dokazljivimi protiargumenti.

Kakšen odnos imate do neprijetnih tematik, tekom katerih ste kot novinarka lahko deležni tudi resnejših groženj?

Tisti na pozicijah moči se zlahka počutijo ogrožene in zaradi pomanjkanja samorefleksije krivce za lastne napake velikokrat iščejo drugod. Tudi v nas. Zato sploh ni treba, da je tematika neprijetna, »lotijo« se te, ko kritično poročaš.

Žana Vertačnik foto: POP TV

Pa ste se kdaj zaradi novinarskega dela že znašli v težavah? Kako ste ukrepali?

Nič resnejšega. Sicer pa je za menoj vedno ekipa v redakciji, pri zaščiti neodvisnega in kakovostnega novinarstva pa računam tudi na za to pristojne državne institucije.

Bi rekli, da se družba na splošno premalo zanima za politiko ali pa da si ljudje dogajanje pogosto napačno interpretirajo?

Ljudje imajo občutek, da se nikakor ne uspemo izviti iz začaranega kroga na eni strani enih in istih prekaljenih političnih mačkov in na drugi strani konstantno nastajajočih novih obrazov, ki obljubljajo preboj. Ne bi rekla, da Slovenk in Slovencev politika ne zanima, so pa zagotovo razočarani, zdi se jim, da z volilnim lističem ne morejo ničesar spremeniti.

K čemu stremite pri pripravi političnih vsebin – se vam zdi pomembno, da so vesti na razumljiv, poljuden način predstavljene javnosti?

Mi, ki politiko spremljamo od blizu, »seciramo« seje državnega zbora in odborov, pa raznorazne parlamentarne preiskovalne komisije, imamo nalogo, da se ne izgubljamo v podrobnostih, ampak ljudem dostavimo ključne in celovite informacije. Pomembno se mi zdi tudi, da znamo spodbuditi zanimanje in kritično razmišljanje.

Kje se vidite v prihodnosti? Vas mika še kakšno drugo področje novinarskega dela ali je politični parket plesišče, na katerem želite ostati, rasti in prispevati k spremembam?

Vsakič, ko sem napovedovala prihodnost, sem se opekla, tako da tega ne počnem več (smeh). Se pa trenutno počutim odlično in ne vidim nobenega razloga za spremembo.

prejšnji članek
'Dino' iz serije Skrito v raju jutri prihaja v Slovenijo
Svet slavnih
'Dino' iz serije Skrito v raju jutri prihaja v Slovenijo
naslednji članek
Poroka na prvi pogled: Olgi in Katji popustile zavore
Svet slavnih
Poroka na prvi pogled: Olgi in Katji popustile zavore