Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zadrževanje kihanja je smrtno nevarno!

28. 12. 2018; 03.00
Avtor: V. M.
Kihanje kakopak ni nevarno, če zraku omogočimo prosto pot. V nasprotnem primeru lahko povsem običajno refleksno dejanje resno ogrozi vaše zdravje. Zdravniki opozarjajo na primer Britanca, ki je utrpel hudo poškodbo.

Kihanje povzroči, da skozi nosnice potuje zrak s hitrostjo 160 kilometrov na uro. V kolikor se poskušamo zadržati, se ustvarjeni pritisk preusmeri v druge dele telesa, kot so denimo ušesa, oči, grlo, sinusi ali celo možgani, pri čemer lahko zaradi poškodovanih krvnih žil utrpimo možgansko kap. Kihanje tako še zdaleč ni tako nedolžno, kot se zdi na prvi pogled.

Da gre nasvet jemati resno, pravijo zdravniki, ki opozarjajo na primer 34-letnega Britanca, ki je lekcijo izkusil na lastni koži. Moški si je namreč pri kihanju zaprl nos in usta, silovit sunek zraka, ki se je nabral v ustni votlini, pa mu je raztrgal grlo. Kot je kasneje pojasnil zdravnikom, sprva ni opazil, da bi bilo kaj narobe, saj je šele nekaj ur kasneje začutil bolečino v grlu in vratu. Ko je opazil, da mu vrat močno oteka ter da se je spremenil tudi njegov glas, se je odpravil k zdravniku.

Močan sunek zraka je povzročil raztrganino v vratnem predelu. foto: Leicester NHS Trust

Zdravniki v bolnišnici Leicester NHS Trust so pri pregledu vratu zaznali nenavadno pokanje. Specialistka dr. Wanding Yang je pojasnila, da so zračni mehurčki prodrli v mišice in globoko tkivo. Nesrečnežu je zadržani zrak povzročil poškodbo v obliki raztrganine oz. luknjice v vratu. Moški je ostal v bolnišnici, sedem dni so ga hranili po tubi, dokler si ni toliko opomogel, da je lahko požiral mehkejšo hrano.

Neimenovani Britanec se je pri kihanju zadrževal več kot 30 let, a pri tem nikoli ni imel težav. Tokrat se je nedolžno kihanje končalo s poškodbo. Da bi bilo takšnih primerov čim manj, so se na univerzitetni bolnišnici Leicester NHS Trust odločili, da izdajo javno opozorilo, ki svari pred zadrževanjem kihanja.

Kihanje

Kihanje foto: Reuters

prejšnji članek
Z droni pomagali oddaljeni vasici
Zdravje
Z droni pomagali oddaljeni vasici
naslednji članek
Zvezdnice so že osvojile barvo leta 2019
Moda&Lepota
Zvezdnice so že osvojile barvo leta 2019
#obraziavenija
obraziavenija