Večni romantik Gašper Rifelj Odkrito.si

Ločitev zaznamovala Gašperja Riflja

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 25. maja

soči_stadion_nogomet Svet24.si

Navijači, pozor: opozarjajo pred ošpicami, ...

dolina triglavskih jezer, triglavska jezera Svet24.si

Razkrivamo največje slovenske veleposestnike

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

poterbin 2 Njena.si

Dončićevo mamo označili za najlepšo na svetu

angelina jolie Njena.si

Angelino Jolie ločili od otrok

Pretresljivo: Nikar ne zadržujte kihanja!
| V. M.

Pretresljivo: Nikar ne zadržujte kihanja!

Kihanje kakopak ni nevarno, če zraku omogočimo prosto pot. V nasprotnem primeru lahko povsem običajno refleksno dejanje resno ogrozi vaše zdravje. Zdravniki opozarjajo na primer Britanca, ki je utrpel hudo poškodbo.

Foto: profimedia - Pri kihanju si nikar ne zapirajte ust in nosnih lukenj!

Kihanje povzroči, da skozi nosnice potuje zrak s hitrostjo 160 kilometrov na uro. V kolikor se poskušamo zadržati, se ustvarjeni pritisk preusmeri v druge dele telesa, kot so denimo ušesa, oči, grlo, sinusi ali celo možgani, pri čemer lahko zaradi poškodovanih krvnih žil utrpimo možgansko kap. Kihanje tako še zdaleč ni tako nedolžno, kot se zdi na prvi pogled.

Da gre nasvet jemati resno, pravijo zdravniki, ki opozarjajo na primer 34-letnega Britanca, ki je lekcijo izkusil na lastni koži. Moški si je namreč pri kihanju zaprl nos in usta, silovit sunek zraka, ki se je nabral v ustni votlini, pa mu je raztrgal grlo. Kot je kasneje pojasnil zdravnikom, sprva ni opazil, da bi bilo kaj narobe, saj je šele nekaj ur kasneje začutil bolečino v grlu in vratu. Ko je opazil, da mu vrat močno oteka ter da se je spremenil tudi njegov glas, se je odpravil k zdravniku.

Foto: Leicester NHS Trust - Močan sunek zraka je povzročil raztrganino v vratnem predelu.

Zdravniki v bolnišnici Leicester NHS Trust so pri pregledu vratu zaznali nenavadno pokanje. Specialistka dr. Wanding Yang je pojasnila, da so zračni mehurčki prodrli v mišice in globoko tkivo. Nesrečnežu je zadržani zrak povzročil poškodbo v obliki raztrganine oz. luknjice v vratu. Moški je ostal v bolnišnici, sedem dni so ga hranili po tubi, dokler si ni toliko opomogel, da je lahko požiral mehkejšo hrano.

Neimenovani Britanec se je pri kihanju zadrževal več kot 30 let, a pri tem nikoli ni imel težav. Tokrat se je nedolžno kihanje končalo s poškodbo. Da bi bilo takšnih primerov čim manj, so se na univerzitetni bolnišnici Leicester NHS Trust odločili, da izdajo javno opozorilo, ki svari pred zadrževanjem kihanja.