Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z rastlinami nad bolezni!

24. 1. 2020; 03.00
Avtor: LP, Bodi zdrava
alternativa_ThinkstockPhotos-666159754

foto: Bodi zdrava

Mnoge rastline so močni borci proti boleznim, zato je škoda, da jih pogosteje ne umestimo na jedilnik.

Ko govorimo o zdravi prehrani, najpogosteje govorimo o plodovih, semenih, jedrcih in drugih končnih izdelkih, redko pa pomislimo na to, koliko zdravja se lahko skriva v preprostih rastlinicah, ki jih običajno označimo za plevel, v najboljšem primeru pa napredujejo na mesto kuhinjskih začimb. A tudi one v sebi skrivajo ogromno zdravilnega potenciala.

Hrana ima zdravilne učinke, temu ni mogoče oporekati. Težava se začne, ko hrano sami razumemo precej ozko. Redko namreč pomislimo, da bi svoj jedilnik obogatili z živili, ki niso tipična, četudi morda veljajo za veliko bolj zdrava. Rastlinje, denimo, redko priznamo kot hrano. Nekaj listnate zelenjave se še uvrsti na naš jedilnik, preostalo pa – če že – uporabljamo zgolj kot dišavnice in dodatke k jedem. A mnoge rastline so močni borci proti boleznim, zato je škoda, da jih pogosteje ne umestimo na jedilnik.

Česen

Zaradi značilne arome ima česen v naši prehrani navadno bolj stransko vlogo, čeprav ima mnoge izredno pozitivne učinke na naše telo. Znano je, da deluje protibakterijsko, protimikrobno in protiglivično, poleg tega pa zavira tudi vnetne procese. Raziskave kažejo, da česen znižuje tveganje za razvoj pljučnega raka, raka na prostati in osteoartritisa. Nekatere raziskave celo kažejo, da znižuje tudi holesterol v krvi in visok krvni tlak. Če česen uživate redno, se s tem lahko izognete marsikateremu prehladu. Če čutite, da se vas loteva bolezen, preprosto strite strok česna, ga pustite stati petnajst minut, da se v njem razvijejo zdravilne učinkovine, nato pa ga pogoltnite kot tableto.

foto: Bodi zdrava

Poganjki brokolija

Če že brokoli velja za zdravilnega, samo pomislite, kako zdravilni so šele njegovi prvi poganjki, ki so prenatrpani z vsemi zdravilnimi učinkovinami, ki jih bo pozneje vsebovala odrasla rastlina. Vsebuje ogromne količine sulforafana, kemijske učinkovine, ki ubija rakave celice in zavira razvoj tumorskega tkiva. Med strokovnjaki veljajo brokolijevi poganjki za najbolj učinkovitega borca proti raku. Poleg tega znižujejo tudi raven sladkorja in holesterola v krvi, zaradi česar so odlični tudi v boju proti srčnim boleznim, po nekaterih raziskavah pa njihovo redno uživanje blaži tudi astmo in druge dihalne bolezni. Poganjki so kar 10- do 30-krat močnejši od zrelega brokolija.

Meta

Z osvežilnim vonjem in okusom prednjači kot okras ali dodatek jedem, zelo radi jo uživamo tudi kot čaj. A meto lahko tudi redno žvečimo, s čimer bomo poskrbeli za zmanjšano možnost za razvoj raka na jetrih in raka na prostati pri moških. Vse to zaradi perilil alkohola, karotenoidov in retinoidov, ki jih vsebuje. Rožmarinska kislina, ki je prav tako v njej, razbija proste radikale in zavira vnetne procese, zaradi česar je odlična v boju proti simptomom sezonskih alergij. Nadvse primerna pa je tudi ob prebavnih težavah in črevesnih krčih, saj sprošča mišično tkivo prebavnega trakta.

foto: Bodi zdrava

Šparglji

Čeprav šparglji ne veljajo za obrobno rastlino, pa jih kljub temu ne jemo dovolj pogosto, predvsem zato, ker so sezonsko živilo, ki je navadno precej drago in ki ga spremlja miselnost, da gre za petični obrok. A šparglji so neverjetno očiščevalno sredstvo, in ravno zaradi tega bi se morali pogosteje znajti na naših krožnikih. So prvovrstni razstrupljevalec, bojujejo se tako proti rakotvornim celicam kot proti prostim radikalom. Zaradi protivnetnih učinkovin so tudi v prvih bojnih vrstah proti kroničnim boleznim, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčne bolezni in nekatere oblike raka. Bogati so z vitamini B, folati, vitaminom C, vitaminom K, kalcijem, cinkom, magnezijem, selenom in železom. Korejska raziskava pa je celo pokazala, da so šparglji odlično zdravilo za mačka, saj vsebujejo sestavine, ki pospešujejo razkroj alkohola v jetrih.

Bazilika

Za mnoge najljubša začimba je bogata z betakaroteni, magnezijem in antioksidanti, deluje pa tudi protibakterijsko in protivnetno. Zaradi tega varuje pred srčnimi boleznimi, astmo, osteoartritisom, revmatoidnim artritisom in vnetjem črevesja. Raziskave so pokazale, da se bazilika v boju z običajnimi glavoboli obnese enako učinkovito kot tablete, ki jih proti glavobolu lahko dobimo brez recepta.

Poganjki rdečega zelja

Raziskave so pokazale, da imajo manj kot dva tedna stari poganjki rdečega zelja kar šestkratno vsebnost vitamina C in kar 69-krat več vitamina K kot odraslo zelje. Za vitamin C vemo, da je zvezda med vitamini. Je eden najbolj ključnih pri zagotavljanju močnega imunskega sistema in v boju proti raznim vnetjem. Vitamin K pa sodeluje pri strjevanju krvi in gradnji kosti, kar preprečuje razvoj kostnih bolezni.

Preberite tudi: Vas napenja in vas mučijo vetrovi? Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Kaj je povzročilo to Omarjevo grimaso?
Svet slavnih
Kaj je povzročilo to Omarjevo grimaso?
naslednji članek
Kako doma narediti kolagen?
Moda&Lepota
Kako doma narediti kolagen?