Koža foto: Dreamstime
Kolageni so v našem organizmu najbolj zastopana oblika beljakovin in glavna komponenta kože, vezivnega tkiva in kosti. Kolagen pomaga pri ohranjanju dobrega počutja, mladostnega videza, povezuje kosti v sklepe, gradi ovojnice okoli organov ter jih med seboj ločuje, povezuje kožo s strukturami pod njo, ovija mišice, ščiti žile in živce. Človeško telo kolagen tvori samo, vendar le do 25. leta, potem pa je kolagena vedno manj (raziskave kažejo, da se zaloge kolagena po tem letu zmanjšujejo za 1,5 odstotka na leto) in posledice so lahko precej neprijetne: upadanje napetosti kože, pojav gub in pospešeno staranje.
Kolagen iz domače kuhinje
Potrebujete poceni goveje kosti, ki jih približno pol ure pečete v pečici pri 200 stopnjah. Potem jih zalijete z vodo, da so kosti pokrite, in jih kuhate še približno dve do tri ure. Nato to govejo juho ohladite v hladilniku. Ko se ohladi, odstranite zgornjo plast maščob, pod njo pa je še tanka pudingasta plast. En deciliter tega govejega pudinga po količini hranljivih snovi ustreza žlički želatine v prahu.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.