ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vizualna korekcija ustnic

20. 1. 2020; 02.00
Avtor: Revija Liza Maja
ustnice

Skrbite za ustnice? foto: Thinkstock

Letošnja zima bo minila povsem brez razpokanih ustnic. Ne verjamete? Če si boste občasno privoščili negovalni piling, boste poskrbeli za žametno mehke ustnice, ravno pravšnje za prešerne nasmehe in posebej nežne poljube.

Vsaka ženska sanja o tako lepih ustnicah, da bi z njimi začarala vse okoli sebe. Da bi se te sanje uresničile, pa je potrebna vsakodnevna nega, zlasti če so ustnice zaradi različnih dejavnikov nagnjene k suhosti, pokanju, otekanju, luščenju, zaradi česar izgubijo privlačnost in so izpostavljene tudi raznim infekcijam. Nega naj bo sestavljena iz vlaženja z balzami in hranilnimi maskami, ki jih lahko nanašate vsakodnevno, občasno pa je dobro z ustnic odluščiti tudi odmrle kožne celice z nežnim pilingom. Ta obnavlja zaloge keratina v tanki koži, jo nahrani, preprečuje nastajanje gub ob kotičkih in nad zgornjo ustnico ter poskrbi tudi za vizualno korekcijo, saj luščilna nega naredi ustnice polnejše in večje.

Pomembno je, da ustnice redno vlažimo in ščitimo pred negativnimi vplivi iz okolja. foto: Dreamstime

Enkrat na teden je dovolj

Piling za ustnice naj ne bo del vsakodnevne nege, temveč občasno razvajanje, denimo enkrat na teden. Prepogosto drgnjenje ustnic z luščilnimi zrnci namreč lahko občutljivo tanko kožo poškoduje in jo naredi še občutljivejšo, v nekaterih primerih pa se je pilingu dobro celo odpovedati. Na primer takrat, kadar je ob ustnicah herpes v aktivni fazi, kadar ste alergični na kakšno sestavino, ki jo piling vsebuje (denimo med ali eterična olja), kadar so na ustnicah globlje poškodbe ali so te razpokane do krvi, in po plastični operaciji ustnic v procesu rehabilitacije. Le kadar nimate omenjenih težav, se torej razvajajte s pilingom, ki je skrbno izbran in iz kakovostnih sestavin.

Privoščite ustnicam osvežilni sladkorni piling. foto: profimedia

Solni, sladkorni ali morda škrobni piling?

Kakšno je torej najboljše luščilno sredstvo za ustnice? Običajno so pilingi sestavljeni iz negovalnih izvlečkov in luščilnih zrnc. V domačih pilingih največkrat uporabite sol ali sladkor, pri čemer imata oba svoje tipične značilnosti. Sladkorni piling je manj abraziven in vsebuje nekatera dragocena hranila, kot so kalcij, železo, magnezij in kalij, ki nahranijo in obnavljajo ustnice. Solni kristali pa imajo poleg luščilne sposobnosti še to prednost, da tudi razstrupljajo, v smislu, da vlečejo toksine iz kože in delujejo protivnetno. Zato so primernejši za bolj suhe predele na telesu, ne pa tudi za občutljivo kožo, saj jo lahko sol dodatno razdraži.Če se vam nobena od teh sestavin ne zdi primerna za vaše ustnice, lahko poskusite domače pilinge pripraviti tudi z mleto kavo, ki je nežnejša, ali pa s koruznim škrobom. Ta se na ustnicah raztopi in ga z njih niti ni treba brisati. Nič hudega tudi ni, če zaide v usta, saj je koruzni škrob primeren za uživanje, je naravnega izvora in se uporablja tudi v živilski industriji.

Uporabite rdečilo svetlejših odtenkov. foto: Profimedia

Kako piling nanašati?

Kupljen ali doma pripravljen piling se na ustnice nanaša po posebnem postopku. Najprej je treba poskrbeti, da so ustnice čiste, brez ličil. Nato pa vanje nežno vmasirate piling in ga pustite delovati približno 10 minut. Odstranite ga z vodo ali vlažno brisačko, pri tem pa bodite predvsem nežni. Namesto pilinga lahko uporabite tudi odsluženo mehko zobno ščetko in si z njo drgnete po ustnicah v krožnih gibih. Če imate zelo občutljive ustnice, lahko uporabite tudi otroško zobno ščetko, ki ima posebno mehke ščetine. Po takšni luščilni negi ustnice nahranite z balzamom z UV-faktorjem vsaj 20 in karitejevim maslom, dodatno pa jim lahko pomagate tudi tako, da doma vlažite zrak (zlasti v zimskih mesecih, ko je zaradi ogrevanja bolj suh).

ženska, obraz, ustnice, roke foto: Dreamstime

prejšnji članek
Ženske z manjšo možnostjo preživetja prometne nesreče
Zdravje
Ženske z manjšo možnostjo preživetja prometne nesreče
naslednji članek
Tedenski horoskop: konec tedna prinesenekaj novega
Horoskop
Tedenski horoskop: konec tedna prinesenekaj novega