stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bi prepoznali to kožno obolenje?

18. 8. 2020; 04.00
Avtor: V. M.
Alergijski kontaktni dermatitis

foto: Profimedia

Fotografije ne prikazujejo nalezljivo kožno bolezen, pač pa alergijski kontaktni dermatitis, ki se lahko izrazi na različne načine. Veste, kako ga prepoznati?

Alergijski kontaktni dermatitis je neprijetna vnetna kožna bolezen, ki se pojavi kot zapoznela reakcija imunskega sistema. Slednje pomeni, da koža reagira na stik z alergeno snovjo, na katero je postala občutljiva ob prvem stiku. Prvi kontakt torej ni izzval reakcije, pretiran odziv organizma se je pojavil šele ob drugem stisku z alergenom.

Prvi simptomi se lahko pojavijo čez noč. foto: Profimedia

Kako se koža odzove na alergen?

Prvi simptomi v obliki rdečice in srbečice se lahko pojavijo čez noč. Sledi nastanek drobnih papul ali mehurčkov, ki popokajo. Na poškodovani povrhnjici se pogosto naredijo kraste. Ko se prične stanje vnetja umirjati, se lahko pojavi luščenje kože. Rdeči in srbeči izpuščaji kontaktnega dermatitisa so sila neprijetni in lahko močno vplivajo na kakovost bolnikovega življenja. V kolikor se stanje ne izboljša, temveč se razvija v kronično fazo, je potrebno preveriti ali je bolnik še vedno v stiku z alergenom.

Kaj izzove reakcijo?

Med najpogostejše alergene sodijo kovinski predmeti, kor je denimo zapestna ura ali nakit (zapestnica, prstan, uhani …). Na seznam alergenov se uvrščajo tudi kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego, razni detergenti in izdelki iz usnja ter gume. Alergijsko kožno reakcijo lahko izzovejo tudi umetne smole in cement.

Če ste opazili omenjene kožne spremembe, razmislite, katera alergena snov bi jih lahko izzvala. Če simptomi ne bodo izzveneli niti tedaj, ko boste alergene odstranili, se po nasvet obrnite k dermatologu.

Na poškodovani povrhnjici se pogosto naredijo kraste. foto: Profimedia

prejšnji članek
Na male ekrane se vračajo Doroteja in brata Hafner!
Resničnostni šovi
Na male ekrane se vračajo Doroteja in brata Hafner!
naslednji članek
Na kaj morate biti pozorni, če nosite kontaktne leče?
Zdravje
Na kaj morate biti pozorni, če nosite kontaktne leče?