stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Strokovnjaki: Kreme proti celulitu niso učinkovite

16. 4. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
krema proti celulitu

foto: Profimedia

Potrošniške organizacije so pod drobnogled vzele enajst krem proti celulitu, ki obljubljajo osupljive rezultate. Po njihovih ocenah učinek krem ne daje obljubljenih rezultatov.

Kot navaja Zvezda potrošnikov Slovenije so na testiranje uvrstili 11 krem proti celulitu, ki tekom oglaševanja obljubljajo odlične rezultate, kar pritegne potrošnike k nakupu v želji, da bi se pomarančne kože znebili in obenem zmanjšali obseg stegen. ''Vsak izdelek je mesec dni preizkušalo 30 uporabnic, pred in po zaključku testa pa smo izmerili obseg stegen, opravili fotografiranje z infrardečo termo kamero, svojo oceno pa je podal tudi dermatolog,'' pojasnjujejo na ZPS.

Kaki odlično pomaga tudi v boju s pomarančasto kožo. foto: Profimedia

In kakšen je bil učinek?

Minimalen, čudežev namreč ni bilo, povedo strokovnjaki. Ob tem dodajajo, da v primeru obljubljenih učinkov, krem proti celulitu pravzaprav ne bi mogli uvrstiti med kozmetične izdelke. ''Če bi bili izdelki za zmanjševanje celulita res tako učinkoviti, kot obljubljajo proizvajalci (eden izmed preizkušenih izdelkov obljublja celo tri centimetre manjši obseg stegen po mesecu dni uporabe), jih zagotovo ne bi uvrščali med kozmetične izdelke. Ti namreč učinkujejo le na površini kože in z njimi ne moremo doseči tako izrazitih sprememb. Proizvajalci sicer dodajajo kremam proti celulitu različne aktivne učinkovine, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju maščobe, izboljšanju mikrocirkulacije, izboljšanju strukture kože ter zmanjšanju vpliva prostih radikalov,'' pojasnjuje Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki poudarja, da so učinke testiranih krem merili v milimetrih in ne centimetrih.

"Naše meritve so pokazale, da lahko učinek na zmanjšanje obsega stegen merimo zgolj v milimetrih. Po uporabi posameznega izdelka se je namreč obseg stegen pri prostovoljkah v povprečju zmanjšal le od 1,2 pa do tri milimetre. Zanimivo, da se je obseg stegen nekoliko zmanjšal tudi po uporabi 'navadnega' mleka za telo; v povprečju za 1,3 milimetra. To le potrjuje precej razširjeno mnenje, da gre pri uporabi izdelkov za zmanjšanje celulita predvsem za učinek masaže,'' pojasnjuje Božičevičeva.

foto: Dreamstime

prejšnji članek
To je obleka, ki si jo želijo vse
Moda&Lepota
To je obleka, ki si jo želijo vse
naslednji članek
Tedenski numeroskop: Zaupajte vase in okolica bo zaupala v vas!
Zdravje
Tedenski numeroskop: Zaupajte vase in okolica bo zaupala v vas!