ana dolinar Odkrito.si

Ani Dolinar zaradi zapletov prekinili nosečnost

mešalec1 Svet24.si

Bodo nove hiše Slovencev ostale prazne in ...

intuicija 1 Petisvet

5 nujnih opozoril, da nekaj ni ...

glarus Svet24.si

FOTO: Pirati so jih presenetili s kalašnikovi

meghan markle stara Svet24.si

Tako bo osivela in se zgubala Meghan Markle

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Kako je bila Helena Blagne videti v resnici?

Strokovnjaki: Kreme proti celulitu niso učinkovite
| V. M.

Strokovnjaki: Kreme proti celulitu niso učinkovite

Profimedia

Potrošniške organizacije so pod drobnogled vzele enajst krem proti celulitu, ki obljubljajo osupljive rezultate. Po njihovih ocenah učinek krem ne daje obljubljenih rezultatov.

Kot navaja Zvezda potrošnikov Slovenije so na testiranje uvrstili 11 krem proti celulitu, ki tekom oglaševanja obljubljajo odlične rezultate, kar pritegne potrošnike k nakupu v želji, da bi se pomarančne kože znebili in obenem zmanjšali obseg stegen. ''Vsak izdelek je mesec dni preizkušalo 30 uporabnic, pred in po zaključku testa pa smo izmerili obseg stegen, opravili fotografiranje z infrardečo termo kamero, svojo oceno pa je podal tudi dermatolog,'' pojasnjujejo na ZPS.

Foto: Profimedia - Učinek testiranih krem je bil minimalen.

In kakšen je bil učinek?

Minimalen, čudežev namreč ni bilo, povedo strokovnjaki. Ob tem dodajajo, da v primeru obljubljenih učinkov, krem proti celulitu pravzaprav ne bi mogli uvrstiti med kozmetične izdelke. ''Če bi bili izdelki za zmanjševanje celulita res tako učinkoviti, kot obljubljajo proizvajalci (eden izmed preizkušenih izdelkov obljublja celo tri centimetre manjši obseg stegen po mesecu dni uporabe), jih zagotovo ne bi uvrščali med kozmetične izdelke. Ti namreč učinkujejo le na površini kože in z njimi ne moremo doseči tako izrazitih sprememb. Proizvajalci sicer dodajajo kremam proti celulitu različne aktivne učinkovine, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju maščobe, izboljšanju mikrocirkulacije, izboljšanju strukture kože ter zmanjšanju vpliva prostih radikalov,'' pojasnjuje Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki poudarja, da so učinke testiranih krem merili v milimetrih in ne centimetrih.

"Naše meritve so pokazale, da lahko učinek na zmanjšanje obsega stegen merimo zgolj v milimetrih. Po uporabi posameznega izdelka se je namreč obseg stegen pri prostovoljkah v povprečju zmanjšal le od 1,2 pa do tri milimetre. Zanimivo, da se je obseg stegen nekoliko zmanjšal tudi po uporabi 'navadnega' mleka za telo; v povprečju za 1,3 milimetra. To le potrjuje precej razširjeno mnenje, da gre pri uporabi izdelkov za zmanjšanje celulita predvsem za učinek masaže,'' pojasnjuje Božičevičeva.

Foto: Dreamstime - 'Šteje predvsem učinek masaže,' pojasnjujejo na ZPS.