stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pogoste zdravstvene težave na dopustu

20. 4. 2018; 04.00
Avtor: K.M.
sončenje

foto: Profimedia

Ne pozabite, da vas lahko tudi med sproščenim oddihom doletijo različne zdravstvene težave. Bodite pripravljeni!

Seveda si vsi želimo, da bi bilo na dopustu vse v najlepšem redu in da bi v tem času predvsem uživali. Vendar se še prepogosto pripeti, da nas ravno na dopustu doleti bolezen ali zdravstvena težava. Velikokrat prehlade povezujejo ravno s sprostitvijo, saj si ljudje šele takrat pustijo zboleti, čeprav si tega ne želijo. Ob prenatrpanih urnikih namreč za bolezen dobesedno ni časa. Po drugi strani pa so številne zdravstvene težave povezane s spremembo okolja ali načina gibanja in prehranjevanja.

Prebavne težave

Zaradi spremembe okolja, prehrane in predvsem vode, ki jo zaužijete, se pogosto na dopustu pojavijo prebavne težave. Po eni strani lahko hitro nastopi driska, po drugi pa se lahko spopadate tudi z zaprtostjo. Z obema seveda pridejo tudi bolečine v trebuhu. Pozorni bodite predvsem, če se dogaja kaj nevsakdanjega, če recimo zaprtost ali driska traja predolgo. V tem primeru se obrnite na najbližjega zdravnika.

Imejte primerno zavarovanje
Številni med dopustom v tujini nimajo primernega zavarovanja, kar jih lahko drago stane.
Če se boste letos na morju preizkusili v kajtanju, se boste potapljali ali ukvarjali s podvodnim ribolovom, se atraktivno spuščali s kolesi ali pa si boste dopust popestrili s plezanjem, morate obvezno doplačati rekreativni paket športne aktivnosti (za točen paket povprašajte pri svoji zavarovalnici). V nasprotnem primeru vam morebitnega zdravljenja poškodbe zdravstveno zavarovanje ne krije!

Žulji, otiščanci, bolečine …

Na dopustu velikokrat prehodite več kilometrov kot doma. Razlogi so različni. Lahko ste si izbrali dopust, na katerem boste raziskovali okolico in znamenitosti, ali pa imate preprosto končno čas za daljše sprehode. Zdravstvene težave, ki lahko nastopijo s hojo, so različne. Žulji in otiščanci nastanejo zaradi nepravilne obutve ali pretiravanja s hojo. Nastopijo lahko tudi bolečine v mišicah, saj vaše telo ni navajeno čezmernega telesnega napora. Poskrbite, da boste vedno imeli s seboj vsaj nekaj obližev in morda kakšno naravno kremo proti bolečinam v mišicah. Seveda pa si lahko na koncu napornega dne privoščite tudi sproščujočo masažo.

foto: Profimedia

Zobobol

Tudi če bolečina v zobeh ni pogojena z dopustom, je lahko zelo neprijetna. Zagotovo poznate zobobol, ki se ga ne da ustaviti niti z najmočnejšimi protibolečinskimi zdravili. Si predstavljate, da vas takšen doleti sredi dopusta na oddaljenem otoku? Če boste v tujini dlje časa in se vam okruši eden izmed vidnih zob – kaj boste storili?


Poskrbite za primerna zdravila, ki vam bodo morebitno bolečino olajšala. Vsekakor pa se pred dopustom pozanimajte o lokaciji najbližjega zobozdravnika. Seveda najprej vedno poskrbite za ustrezno ustno higieno.

Piki

Komarjem se boste na dopustu stežka izognili. Pred piki si lahko pomagate z eteričnimi vonji, jabolčnim kisom ali razpršili proti pikom komarjev. Ob piku in reakciji nanj lahko srbenje prepreči tudi zobna pasta, ki jo nanesete neposredno na mesto pika. Limonin sok pa prepreči otekanje in srbenje.

Sončarica in opekline

Predvsem med poletnim dopustom so opekline med najbolj pogostimi zdravstvenimi težavami. Zelo pogosta pa je tudi sončarica ali blažje oblike glavobolov, ki so posledica prekomernega izpostavljanja soncu. Za začetek poskrbite, da med 12. in 16. uro ne boste neposredno izpostavljeni sončnim žarkom. Nosite kapo ali pokrivalo. Redno nanašajte kremo z zaščitnim faktorjem in poskrbite za zadostno hidracijo telesa. Ob največji vročini lahko s količino vnosa vode tudi pretiravate.

Pri lajšanju sončnih opeklin si lahko pomagate z domačimi pripravki. foto: Dreamstime

Alergije

V tujini so zelo pogoste tudi različne alergije, saj se znajdete v okolju, kjer so lahko prisotne tudi snovi, ki jih vaše telo ni vajeno. Če že veste, na kaj ste alergični, se temu seveda izogibajte. Predvsem če alergijo povzroča izpostavljanje soncu. Pri alergiji na sonce ne gre za neposredno imunsko reakcijo na sončne žarke, temveč za reakcijo na snovi, ki nastanejo ob razkroju na in v koži pod vplivom sončnih žarkov. Zato poskrbite, da boste v senci in da se soncu ne boste pretirano izpostavljali.

Bodite pozorni:


- Na dopust vzemite vsa zdravila, ki jih jemljete redno ali občasno.
- Preverite, kje lahko najdete najbližjega zdravnika in druge zdravstvene delavce.
- Poskrbite za zadostno higieno.
- Če ste občutljivi na hrano, se lokalnim posebnostim raje izognite.
- Ne pretiravajte s športnimi aktivnostmi, če jih vaše telo ni vajeno.
- Poskrbite za ustrezno opremo (obutev in oblačila).

prejšnji članek
Jan Plestenjak močno presenetil z novim sodelovanjem
Svet slavnih
Jan Plestenjak močno presenetil z novim sodelovanjem
naslednji članek
VIDEO: Dobrodelno za družine z otroki s posebnimi potrebami
Zdravje
VIDEO: Dobrodelno za družine z otroki s posebnimi potrebami