stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pomaga pri zgagi?

27. 12. 2020; 03.00
Avtor: M. B., Maja
zgaga

foto: Revija Maja

Zgaga ima lahko več različnih vzrokov. Kako si lahko pomagamo?

Izdaten kos čokoladno-smetanove torte in že tretja skodelica močne črne kave mnogim povzroča težave. V želodu nas začne tiščati in pekoč občutek se dviga po požiralniku. Pogosto ga spremlja tudi želodčna kislina, zlasti kadar se sklonimo ali če nam ozka obleka pritiska na želodec. Vsak tretji ve, kaj to pomeni: muči nas zgaga. Kako si lahko pomagamo?

Da bi lažje razgradila prejeto hrano, je želodčna kislina deloma sestavljena tudi iz solne kisline. Samemu želodcu ta ne more škoditi, ker je zaščiten z varovalno sluznico, ki se stalno obnavlja, požiralnik pa je po drugi strani povsem nezaščiten. Do zgage pride, ko se z želodčno kislino pomešana zmleta hrana dvigne v požiralnik in draži njegovo sluznico. Mišica zapiralka, ki loči konec požiralnika in začetek želodca in bi to vračanja praviloma morala preprečiti, pa je prešibka in se ne zapira dovolj. Posledica je pekoč in neprijeten občutek.

Penina, stres, smetanova torta

Zgaga ima lahko več različnih vzrokov. Ločimo zunanje (denimo življenjski slog) in notranje, kot je poškodovana mišica zapiralka. Slednjo lahko zdravi le zdravnik, do katerega se napotimo najkasneje po dveh tednih težav z zgago. Če pa so za neprijetnost krivi zunanji dejavniki, lahko za olajšanje težav veliko naredimo sami. Pomaga že sprememba življenjskega sloga.

Da in ne pri zgagi

DA (to jo lahko omili ali odpravi)
Pojemo več majhnih obrokov - bolje petkrat ali šestkrat na dan pojesti nekaj malega kot trikrat na dan izdaten obrok.
Jemo počasi in v miru, vsak grižljaj temeljito prežvečimo.
Poskrbimo za dovolj spanja - od sedem do devet ur dnevno.
Vzamemo si čas za sprostitev.
Gibamo se na svežem zraku. Sprehod, denimo, pospeši praznjenje želodca.
Tri ure pred spanjem ne jemo več.
Zgornji del telesa naj bo med spanjem rahlo dvignjen ali pa spimo obrnjeni na levo stran. Mišica zapiralka bo v tem primeru zgoraj.

NE (to jo lahko še bolj spodbudi)
Čezmerna telesna teža.
Ozka oblačila.
Preveč stresa.
Kajenje.
Alkohol.
Čokolada in kakav.
Močna kava ali črni čaj.
Ostre in močno začinjene jedi s čilijem in podobnimi začimbami.
Mastna živila, kot so smetana, polnomastno mleko, maslo, mast in sir z več kot 30 odstotki mlečne maščobe.
Ocvrta živila.
Suhomesnati izdelki.
Pijača z mehurčki.

Dnevnik prehrane

Da lažje ugotovimo, katere jedi nam povzročajo zgago, je najbolje voditi dnevnik prehrane. Sprožilcem težav se v prihodnje odpovemo, seveda pa to ne pomeni, da se je treba odpovedati tudi užitku, okusu in da iz dneva v dan jemo enako. Z nekaj iznajdljivosti, navdiha in z dobrimi recepti lahko iz neproblematičnih živil pripravimo prave specialitete.

Kaj storiti pri akutni zgagi?

Če nam zgage ne uspe ukrotiti s pravilno izbrano prehrano in se njeni simptomi akutno ponavljajo, si lahko pomagamo z zdravili iz lekarne. Pri zgagi so učinkoviti tako imenovani inhibitorji protonske črpalke v obliki kapsul ali tablet, ki zavirajo čezmerno nastajanje želodčne kisline.

Najljubša pijača zvezd

Že nekaj let so zeleni zmešančki priljubljeni tako med hollywoodsko elito kot med običajnimi ljudmi. Na prvi pogled so ena od oblik klasičnih sadnih zmešančkov, a v resnici pri njih sadje igra le stransko vlogo - zgolj za izboljšanje okusa. Glavno vlogo ima zelena listna zelenjava, ki je bogata s folno kislino, vodotopnimi vitamini in dragocenimi sekundarnimi rastlinskimi snovmi. Poleg tega vsebuje klorofil, ki mu znanstveniki pripisujejo pozitiven vpliv na človeško telo - tako naj bi podpiral tudi nastajanje novih krvnih celic.

Zdravje iz mešalnika

Med pripravo v električnem mešalniku (blenderju) se molekule v zelenjavi razbijejo na manjše delce in tako jih telo lažje vsrka v večjih koncentracijah. Poleg tega so zaradi preproste in hitre priprave zeleni zmešančki idealen obrok, s katerim lahko zadovoljimo pravilo, da na dan zaužijemo pet enot sadja in zelenjave. Zmešančki so primerni za malico ali kot nadomestek glavnega obroka, vendar pa prehranski strokovnjaki odsvetujejo, da bi se prehranjevali izključno z njimi, saj telo za pravilno delovanje potrebuje tudi druga hranila.

Privoščimo si zmešančke

Zaradi tekoče teksture zeleni zmešančki ne zahtevajo mehanske prebave pri zaužitju. V normalnih količinah ne obremenijo želodca in požiralnika, ker za prebavo ne potrebujejo velike količine želodčne kisline, pa je torej tudi manjša možnost, da bi se ta vračala v požiralnik. Tako rekoč so zmešančki prebavljeni že vnaprej, istočasno pa zagotavljajo optimalno količino biološko potrebnih snovi.

foto: Revija Maja

RECEPT

Zeleni zmešanček

Sestavine za 4 osebe:
4 kiviji
1 banana
2 jabolki
125 g mlade špinače
4 lističi melise
1 limeta (sok)
1 žlička cimeta
500 ml mineralne vode brez mehurčkov

Priprava:
1. Kivije olupimo in narežemo na rezine. Jabolki umijemo, narežemo, odstranimo peške. Banano olupimo.
2. Špinačo umijemo in za 10 sekund potopimo v vrelo vodo. Odcedimo.
3. Vse sestavine ukašimo z mineralno vodo. Nazadnje dodamo meliso, limetin sok in cimet in še enkrat zmiksamo.

Preberite tudi: Da bo hujšanje teklo kot po maslu, jejte to! Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Umrl slovenski založnik Milan Matos
Svet slavnih
Umrl slovenski založnik Milan Matos
naslednji članek
Umrla še zadnja bolničarka iz bolnice Franja
Svet slavnih
Umrla še zadnja bolničarka iz bolnice Franja