Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako vplivamo na hormone?

26. 1. 2020; 03.00
Avtor: Bodi zdrava
jok, žalost

foto: Profimedia

Ste kdaj pomislili, da lahko pomagate hormonom, da bodo delovali vam v prid? Kako vse jih spodbujamo, da ne delujejo tako, kot si želimo mi, smo zapisali v prvem delu tega članka, kjer kaj hitro ugotovimo, da ni treba premikati gora, da se bomo več smejali in bomo bolj zdravi. Vstanimo s kavča in spremenimo svoj življenjski slog! Poletje je kot nalašč za takšne spremembe.

Če čez dan pretežno sedimo (in se obenem tudi ne prehranjujemo zdravo)

1. Trebušna slinavka izloča obilico inzulina
Če veliko sedimo, povzročimo višjo raven izločanja inzulina, zato telo maščobe med našim sedečim življenjem shranjuje, namesto da bi jih porabljalo. V našem telesu se nabirajo nezdrave količine podkožne maščobe, mišice pa slabijo.
2. Ne porabljamo hormonov odziva »boj ali beg«
Tisti, ki veliko sedijo, se tudi težje spopadajo s stresom, ugotavljajo avtorji knjige Kako deluje telo (MKZ, 2017). Zakaj? Tudi tu hormoni ne morejo opraviti svoje naloge: ker ob stresu v sedečem položaju s telesno dejavnostjo ne porabljamo hormonov odziva »boj ali beg«, se vse skupaj začne kazati na našem psihičnem stanju – postajamo tesnobni in depresivni.
3. Melatoninu preprečujemo njegovo delovanje
Ker dolgo v noč zremo v svetle zaslone televizorjev, računalnikov, tablic in telefonov, preprečujemo hormonom spanja, da bi nas ponesli v krepčilni počitek. Tako si ne odklikamo le kakovostnega spanca, temveč telo tudi ne more poskrbeti za vzdrževanje najustreznejše telesne temperature, krvnega tlaka in sladkorja v krvi.
4. Višamo raven kortizola
Premalo gibanja in nezdravo prehranjevanje povzročata povišano raven kortizola, ki dolgoročno povzroča okrnjeno delovanje imunskega sistema, s tem pa zmanjša sposobnost telesa, da bi se lahko dobro bojevalo proti okužbam. Tudi zato nas napade vsaka viroza.

prejšnji članek
Za bolj elastično in napeto kožo
Moda&Lepota
Za bolj elastično in napeto kožo
naslednji članek
Balzam, ki prežene nespečnost
Zdravje
Balzam, ki prežene nespečnost