Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Jogurt na sobni temperaturi – je še užiten?

22. 11. 2018; 03.00
Avtor: V. M.
dreamstime_jogurt

Je jogurt na sobni temperaturi še užiten? foto: Dreamstime

Jogurte seveda shranjujemo v hladilniku. Kaj pa, če ga pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko segreje – koliko časa je še užiten?

Kaj se zgodi z jogurtom, če ga nekoliko segrejemo? Slednje vprašanje se poraja zlasti staršem, ki svojim malim nadebudnežem ne želijo postreči prehladnega mlečnega izdelka. Na Zvezi potrošnikov Slovenije pojasnjujejo, da se ob segrevanju spremeni jogurtova struktura, sicer pa živilo ostaja neoporečno. ''S segrevanjem jogurta sicer rahlo spremenimo njegovo strukturo. Jogurt postane bolj tekoč, lahko pride tudi do razslojevanja koaguluma in tekočega dela, a živilo je še vedno užitno in varno.''

Koliko časa pa lahko jogurt pustimo na sobni temperaturi? Izdelek sodi v hladilnik, zato shranjevanje na sobni temperaturi seveda ni priporočljivo. Če pa ga boste na kuhinjskem pulti pustili do dve uri, da se nekoliko segreje, pa seveda ne bo prav nič narobe.

''Svoje čase smo kislo mleko jedli iz sklede, ker je zorelo na sobni temperaturi, pojedli pa smo ga še isti dan. Industrijsko pripravljen jogurt lahko segrejemo tako, da ga pustimo v zaprti in originalni embalaži na sobni temperaturi do dve uri in nato pojemo ves izdelek. Če bomo naredili tako, potem ni prav nobenega tveganja za zdravje,'' pravijo na ZPS.

Jogurt lahko pustite na sobni temperaturi do dve uri.

Jogurt lahko pustite na sobni temperaturi do dve uri. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Ula Furlan odprla prav posebno modno revijo
Moda&Lepota
Ula Furlan odprla prav posebno modno revijo
naslednji članek
Preplah o pedofilski skupini na facebooku
Zdravje
Preplah o pedofilski skupini na facebooku